kesport.hu

Hazaérkeztek az ifi olimpikonok Argentínából

Hazaérkezett Buenos Airesből, az ifjúsági olimpiáról a magyar csapat, amely minden idők legjobb szereplésével, 24 éremmel – 12 arannyal, 7 ezüsttel és 5 bronzzal – zárta a játékokat.

A BOK-csarnokban tartott ünnepélyes fogadáson a hosszú, 36 órás utazás után a küldöttség minden tagja fáradtan, de kitartóan állta az újságírók kérdéseit – persze csak azt követően, hogy mindenki üdvözölte a szeretteit.

A magyar csapat legeredményesebb versenyzője, a három arany- és egy ezüstérmet szerző úszó, Milák Kristóf elégedett volt argentínai teljesítményével, ugyanakkor évértékelésre egyelőre nem vállalkozott. „Még néhány versenyen rajthoz állok idén, egyelőre azokra készülök. Szeretnék jövőre is javítani az időeredményeimen, de nem lehet minden évben egyformán sokat előrelépni” – fogalmazott.

Az ugyancsak háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok, szintén úszó Késely Ajna elmondta, nehéz volt számára ez a viadal, mert nagy terhet rakott a saját vállára azzal, hogy meg akarta szerezni a címet. „A 800 méter megnyerése után a többi már szinte örömúszás volt számomra. Nemcsak ezekre az érmeimre vagyok büszke, hanem mind a 23-ra, amit ifjúsági szinten nyertem” – jelentette ki Késely. A Buenos Aires-i körülményeket illetően elmesélte, hogy a szervezés nem volt a legjobb, sokszor nem jutottak be más sportágak versenyeire. „Hasonló érzések voltak bennem, mint a riói olimpián, de azáltal, hogy itt korombeliekkel voltam, sokkal jobban összenőtt a csapat, több barátot szereztem, több versenyzőt ismertem meg” – emlékezett vissza a hangulatra az úszó. Terveivel kapcsolatban csak annyit mondott, imádja az úszást, ennek él, és természetesen szeretne ott lenni a 2020-as tokiói olimpián.

Ugyanígy fogalmazott a kardvívó Pusztai Liza, aki a tavalyi felnőtt Eb-bronzérem, valamint a kadett és junior Eb- és vb-érmek után kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok lett az argentin fővárosban. „Jövő áprilisban kezdődik az ötkarikás kvalifikáció, addig idén még egy felnőttvilágkupán és az országos bajnokságon indulok” – nyilatkozta az MTI-nek Pusztai Liza. Hozzátette: az ifjúsági olimpián a negyeddöntő bizonyult számára a legnehezebbnek, egyfelől mert az a mérkőzés volt a legszorosabb, másfelől meg azért, mert ott találkozott a legerősebb ellenféllel. „Az sem segített, hogy az még csak a négy közé jutásért ment, ugyanis ha nem sikerül, nagyon mérges lettem volna” – elevenítette fel a múlt heti eseményeket a kardozó, aki számára mindig a saját korosztályában a legnehezebb a vívás, mert ott van rajta a legnagyobb teher. A körítéssel kapcsolatban azt mondta, nagyon tetszett neki a sok ember, a falu, a város, és mivel ő már a harmadik napon túl volt a maga versenyein, sok ideje maradt más eseményekre is kilátogatni: leginkább az öttusázókra volt kíváncsi.

A magyarok húsz sportágban indultak, ezek közül kilencben sikerült érmet nyerni: atlétikában, birkózásban, cselgáncsban, kajak-kenuban, öttusában, strandkézilabdában (lányok), tornában, úszásban és vívásban; ezekhez jön még az éremtábla eredményeibe nem számító lovaglás és sportlövészet, melyekkel számolva a sportágak száma 11 (a vegyes csapatversenyek eredményeit nem vezetik a nemzetek közötti összesítésben).

A 79 fős küldöttség a negyedik helyen végzett az éremtáblázaton Oroszország, Kína és Japán mögött.

Korábbi hírek Buenos Aires-ből itt és itt.

(mti/nso.hu/kesport.hu. Fotó: Tumbák Hédi)

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés