kesport.hu

Cselgáncs U23 EB: Pupp Réka ezüstérmes

Pupp Réka

Magyar ezüstéremmel kezdődött a győri Audi Arénában az U23-as cselgáncsozók Európa-bajnoksága; a junior Eb-győztes, felnőtt kontinensbajnoki ötödik, 52 kilogrammos Pupp Réka állt fel a dobogó második fokára.

Pupp Réka első mérkőzésén könnyedén, ipponnal győzte le a román Camelia Ionitát. A folytatás a négy között már nehezebb volt, hiszen az orosz Tatjana Plotnikova jól állta a sarat; csak az aranypontban dőlt el a meccs. Réka 4:56 perc alatt végül szintén ipponnal verekedte be magát a döntőbe, ahol az ellenfele az az izraeli Betine Temelkova volt, akivel kétszer is találkozott már az idén. Mérlegük eddig egy−egy volt.

A két lány nem bírt egymással a négy perc alatt, tehát ismét jöhetett az aranypont, amelyből az izraeli került ki győztesen.

„Kudarc lett volna, ha nem jut el a fináléig” − kezdi Toncs. − „Tudni kell, hogy Rékának fantasztikus az állóképessége, nem is fogyaszt túl sokat erre a súlycsoportra. Temelkova viszont igen. Az izraelinek ugyanakkor elég volt a délutáni feltöltődés ahhoz, hogy ezt kiheverje, és egy kicsit élesebben harcolt; ennek köszönheti az Európa-bajnoki címet.”

Szintén az 52 kilogrammosok között mérette meg magát Kopasz Fanni is, aki az első fordulóban kapott ki Temelkovától.

Az 57 kilogrammos hölgyeket is két magyar versenyző képviselte; Kovács Kitti, valamint az ifjúsági világbajnok, Varga Brigitta. Kettejük közül Kitti tudott párharcot nyerni. Az azeri Szakina Zajirovát verte meg, viszont a nyolcaddöntőben már nem bírt az ukrán Marija Szorával, akitől az aranypontban kapott ki.

Brigitta a későbbi bronzérmes grúz, Eteri Lipartelianitól szenvedett vereséget ipponnal. A szövetségi kapitány csak dicsérni tudta a 16 éves lányt, aki „korához képest nagyon szépen küzdött.”

A két 66 kilogrammos fiú, Cseh Márk (Kecskeméti Judo Club) és Boros Bence rögtön az első mérkőzésén alulmaradt, így helyezetlenül zárta az Eb-t.

(utanpotlassport.hu)

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés