kesport.hu

Sikeres és eseménydús időszak áll az MLSZ BKMI mögött

Az MLSZ Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága rengeteg munkát végez hónapról-hónapra, ennek köszönhetően épül-szépül megyénk amatőr labdarúgása. Az igazgatót, Losonczy Lászlót kérdeztük az elmúlt fél szezon tapasztalatairól, és a várható fejleményekről, fejlesztésekről.

Magas volt a TAO-törvény adta lehetőségek által a megyébe érkező keretösszeg az amatőr csapatok számára, és a felhasználás mértéke is. Mik a tapasztalatok, miben lehetne még fejlődni, és milyen beruházások indultak, indulhatnak el a Bács megyei labdarúgásban?

Szeretnénk minél közelebb kerülni a 100%-os támogatási összeg felhasználáshoz, ehhez viszont kell a csapatok munkája és a környezetükben lévő gazdasági vállalkozások felajánlása, akik feltöltik ezeket a kereteket. Jelenleg 80% körül mozgunk, ezt kell egyre feljebb tornászni. A TAO-támogatások felosztásánál nem kis feladatot ró ránk, hogy körültekintően osszuk szét a lehetőségeket, hiszen minden csapaton szeretnénk segíteni, de látjuk, vannak köztük olyanok, akik szerényebb anyagi képességeik miatt nem tudnak hirtelen nagyot lépni, így fokozatosan, reális célokat kitűzve tudjuk törekvéseiket segíteni.

A nagyobb beruházások közé tartozik az SC Hírös-Ép műfüves pályájának befedése sátorral, továbbá Kiskőrösön, Kiskunfélegyházán és Akasztón épülnek nagyméretű pályák (füves, műfüves vegyesen), ezek értéke több százmillió forint.

Lezárult az első alkalommal szervezett sportszakember-képzés, amely elengedhetetlen lesz a megye I-es csapatok részére. Hogyan értékelik a programot?

Az MLSZ szabályzataiban benne van, hogy a 2019/2020-as évadtól a megye I-es csapatoknál kell legalább egy olyan sportszakembernek lennie, aki elvégzi ezt a 3-4 napos tanfolyamot. Az operatív munkához elengedhetetlen információkat, tudásanyagot kaptak: megismerték a különböző szabályzatokat, új rendszereket, támogatási lehetőségeket és elvárásokat. Az MLSZ BKMI munkatársai is tartottak előadásokat, de az MLSZ részéről Gellei Imre, illetve Csiki Károly is tartott modult. Úgy gondolom, hogy egy nagy hiányt sikerült ezzel pótolni, és bízom benne, hogy minél többen, nem csak a megye I-es csapatok munkatársai csatlakoznak majd a képzéshez. A vizsgát mindenki sikerrel vette – részletes információk hamarosan a Kesporton -, de tavasszal újabb oktatást szervezünk, ugyanis még pár megye I-es csapat nem tudott résztvevőt delegálni az őszi etapra.

Sok kisebb településen nehézséget okoz a kötelezően előírt utánpótláscsapatok szerepeltetése, így a megyei élvonal létszáma is nehezen tölthető fel 16-osra. Lesz-e ebben könnyítés a közeljövőben?

A megye I-es csapatoknál Bozsik-programban négy korosztályban, illetve U16-ban és U19-ben kell csapatot indítani a licencehez. Országos szinten elemezte az MLSZ a helyzetet, körülbelül a megyék felében nem sikerül elérni a 16-os megye I-es létszámot. Ezért a következő évtől kezdve könnyítenék a kötelezően indítandó utánpótláscsapatok számát illetően, így a Bozsik-programban szereplő együtteseken túl még egy korosztályban kell nevezniük.

A Tiszakécske és a Kecskemét NB-s osztályokba való feljutásával kiegyenlítettebb lett a megyei élvonal?

A két említett együttes kimagaslott az előző években a mezőnyből, így természetes, hogy sok együttes nem tudott odaférni a dobogóra. Nagyon jó mérkőzések vannak, sok színvonalas derbit láthatnak a nézők. A tabellára tekintve pedig látható, hogy 5-6 csapat is folyamatosan küzd a dobogóért, bajnoki címért. A csapatlétszámot szeretnénk növelni, ez a hosszú távú kihívás számunkra.

Lehet-e újabb NB-s csapata a megyének?

Vannak egyesületek, akik úgy gondolkoznak, hogy először a létesítményeiket kell rendbe tenni. Ez rendben is van így, hiszen az MLSZ infrastruktúrára vonatkozó szabályzata előír számos olyan dolgot – nézőtér, öltöző, büfé, vizesblokkok stb. -, amelyek elengedhetetlenek a kulturált meccsrendezéshez. Korábban többször is ezek problémát okoztak az aktuális bajnoknak, bízunk benne, hogy ezek az akadályok elhárulnak, és kettőről többre nő a megyei csapatok száma az NB-s pontvadászatokban.

Fegyelmi ügyek tekintetében milyen tapasztalataik vannak?

Egy, vagy két kiemelkedő ügyünk volt, ez az átlagos szintet jelenti a korábbiakhoz képest. Hozzá kell tennem, hogy én az egyet is soknak tartom, igyekeznünk kell az atrocitások megfékezésére. Többször a játékvezetők ezeknek az elszenvedői, ez különösen nagy gond. Ennek ellenére a bírói pálya a megyénkben kifejezetten jó megítélésű, az ország élvonalába tartozunk létszámban.

Az év végi összegzés kapcsán szeretne még hozzáfűzni valamit?

A szezonnal kapcsolatban összességében elmondható, hogy az összes munkatársunk komoly teljesítményt nyújtott, hiszen több ezer mérkőzés zajlott le probléma nélkül, és a nyári strandlabdarúgó események, illetve téli futsal tornák is jelentős munkát adnak számunkra, így egész évben szolgáltatunk a megye amatőr labdarúgásának, amelyben 200-nál több csapat szerepel a legkisebbektől a felnőttekig.

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés