kesport.hu

Csala Bernát: “Az első hely megkaparintását sem tartom elképzelhetetlennek”

Csala Bernáttal készítettünk interjút, aki a hétvégén már vezetőedzőként volt jelen a HÉP-RÖPKE SE női röplabdacsapatának 3:0 arányú győzelménél. 

A kecskeméti születésű Csala Bernát a mai Arany János Általános Iskolában ismerkedett meg a röplabda alapjaival, Nagy Péter kezei alatt. Korosztályos szinten kiemelkedő eredményeket ért el serdülő- és junior csapataival, majd nagyon fiatalon, 17 éves korában felnőtt szerződést kapott a Karagics Mátyás vezette kecskeméti egyesületben. Kiváló tapasztalatokkal és szép eredményekkel a háta mögött 23 évesen elhagyta a várost az akkori bajnokcsapat, a Kazincbarcika kedvéért. A borsodi gárdával már nemzetközi tétmérkőzéseken játszhatott, illetve az ott eltöltött 5 év alatt kupa- és bajnoki aranyérmekkel gazdagodott. A következő állomáshelye Kaposvár volt, ahol Kántor Sándor játékosedző irányításával szintén kupát és bajnokságot nyert, és ekkor a magyar válogatott címeres mezét is többször magára ölthette. Egy szezon után hazatért Kecskemétre, ahol pályafutása utolsó éveit töltötte, és a KRC-ből vonult vissza. 

Mikor döntött az edzősködés mellett?

– Amikor Kecskeméten befejeztem a pályafutásomat, akkor komoly elhatározásom volt, hogy a sporton belül maradjak. Több, mint 15 év aktív karrier után kézenfekvő döntésnek bizonyult az edzői pálya választása, így visszavonulásom után rögtön el is kezdtem a testnevelő-edzői szakot Szegeden.

Mikor csatlakozott a kecskeméti női röplabdához?

– Vártam a lehetőséget, hogy szerepet tudjak vállalni valamelyik csapatnál. Ennek az ideje az előző nyáron jött el, amikor a HÉP-RÖPKE SE elnöke, a volt csapattársam, Kása Róbert felkeresett, hogy csatlakozzak hozzájuk. Augusztusban megtörtént a megállapodás, így a lányok nyári edzőtáborozása óta vagyok jelen a kecskeméti női röplabda életében. 

Miért alakult úgy, hogy Kása Róbert helyett Ön lett a vezetőedzője a Röpkének?

– Kása Róbert elnökségi teendői, és sokrétű feladatai miatt úgy látta jónak, hogy a csapat érdekében bizonyos terheket megoszt mással, jelen esetben velem. A hatékonyabb munka érdekében történt ez az apró változás, de minden mérkőzésen ott lesz velem, és bármikor kérhetem a tanácsát. 

Edzői karrierje szempontjából mik a céljai?

– Nem tekintek előre a nagyon távoli jövőbe, elsősorban a jelenlegi szezonra összpontosítok, a többit majd meglátjuk. Azt mindenképp el akarom érni a csapaton belül, hogy minden játékosom megtalálja azt a célt, amiért dolgozni kell, valamint, hogy iskola és munka mellett a röplabda kellő szerepet kapjon az életükben. Nem könnyű több fronton is helytállni, de remélem, hogy mindenkit végig fog kísérni a sportág élete során. Az új egyetemmel egy kiváló közösség alakulhat ki a városban, ami a minél jobb utánpótlásnevelést segítheti elő, így a fejlődés lehetősége adott. 

Mik a célkitűzések a bajnoki évad hátralévő részére?

– A tavalyi NBII-es bajnoki győzelem óta eléggé kicserélődött a keret, többen távoztak, de érkezők is voltak. Nagyon jó lenne megismételni az előző szezonban elért sikert, de mindenképpen arra törekszünk, hogy az élmezőnyben végezzünk. Az első hely megkaparintását sem tartom elképzelhetetlennek, benne van a csapatban a jó szereplés. 

Emellett ott van a fiatalabb OIB-s csapatunk, melynek nagy része a felnőtt csapatunkat is erősiti. Bízom benne, hogy ők is sokáig el fognak jutni, és legalább megismétlik a tavalyi országos döntőbe való jutást. Szombati győzelmükkel ehhez egy lépéssel közelebb vannak, de még egy fontos akadályt le kell gyűrni a részvétel kiharcolásáért. 

Szándékozik-e bármit is változtatni a csapaton?

– Nagy szerkezeti változások nem lesznek, de reménykedek benne, hogy mind a 12 játékosomnak kellő játéklehetőséget tudok nyújtani. A serdülőből feljátszó fiataljaink is nagyon hasznos láncszemei a gépezetünknek, hosszú a bajnokság és mindenkire szükség lesz, hogy minél előrébb végezzünk. Egy jó közösségünk van, jó a hangulat az öltözőben, és ennek továbbra is ilyennek kell maradnia. Különösebb taktikai változtatásokról viszont egyelőre nem tudok beszélni. 

(Vizi Zalán)

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés