kesport.hu

Úttörő programban vehetnek részt a kosaras palánták

A Kecskeméti Nemzeti Kosárlabda Akadémia és a Bács-Kiskun Megyei Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztálya (SBO) a Kecskemét Járási Egészségfejlesztési Iroda segítségével egy új, úttörő tervet dolgozott ki arra vonatkozóan, hogy hogyan neveljék tudatosabb életmódra a fiatalokat. 

A program, melyet megálmodói SBO-PROGRAM (Sportolj Bátran Okosan) névre kereszteltek, három vezető témakörre épül:

  • Újraélesztés-életmentés  
  • Táplálkozás-tudomány
  • Erőnlét-rehabilitáció-prevenció

A három hónapos programban valamennyi akadémiai növendék életkorának megfelelően személyes képzést kap az adott téma szakembereitől. Az első foglalkozásra 2019. január 28-án került sor a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia épületének centerpályáján. 

A projekt egyik fő szervezőjét, Dr. Szabó Istvánt, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának főorvosát kérdeztük az SBO-PROGRAM-ról. 

Kik a megálmodói az SBO-PROGRAM-nak?

– Ez egy nagyon széleskörű összefogás eredménye. Egyszerre tett az ügyért a kecskeméti Nemzeti Kosárlabda Akadémia vezetése, élén Ivkovicné Béres Tímeával, és a KTE-Duna Aszfalt ügyvezetője Sörös Jenő, aki a Sportolj Bátran Okosan nevet adta a programnak. Mellettük természetesen mind a kórház Sürgősségi Osztálya, mind az Egészségfejlesztési Iroda is a program támogatója lett, így ez a négyes összefogás tette lehetővé az SBO-PROGRAM megvalósulását. 

Mit várnak el a programtól?

– Nagy elvárásaink nincsenek a programmal kapcsolatban, de azt el szeretnénk érni, hogy a Kosárlabda Akadémián sportoló gyerekek az edzésen kívül más fontos területekkel is megismerkedhessenek. Elsősorban az egészséges életmódról, az egészséges táplálkozásról, az alapszintű elsősegélynyújtásról, valamint, ami nekem szívügyem, az újjáélesztésről szeretnénk beszélgetni a fiatalokkal. A nemzeti alaptantervbe is be vannak iktatva hasonló foglalkozások, de az én szememben erre nem fektetnek kellő hangsúlyt az oktatásban. Azonban köszönhetően az Akadémia vezetőinek itt kiváló lehetőség nyílik az ilyesfajta tudás elmélyítésére, és ennek tanítására. Ezeken kívül a kosaras palánták még érdekes előadásokat hallhatnak például az ízületek felépítéséről, az izomzatról, sportsérülésekről és rehabilitációról. 

Tervezik-e bővíteni a programot?

– Ez egy felmérő jellegű negyed év lesz, mely során megfigyeljük, mit bírnak a gyerekek, mi érdekli őket igazán. Elég széles körben vesznek részt szakértők a programban, ugyanis gyógytornászok, rehabilitációs edzők, egészségügyi dolgozók, orvosok és dietetikusok is segédkeznek az előadások lebonyolításában. Különböző időpillanatokban, egyszerre akár három csapat is részt vehet a különböző témák ismeretterjesztésében. Ha sikeresnek ítéljük a projektet, akkor más körülmények között is szeretnénk a fiatalok rendelkezésére állni, hogy bármilyen témában érdeklődhessenek, tapasztalhassanak és fejlődhessenek a segítségünkkel. 

Jelentős érdemei vannak a program elindulásában a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia igazgatójának, Ivkovicsné Béres Tímeának is, akit szintén megkérdeztünk a projektről.

Hogyan alakult ki a kapcsolat az SBO-PROGRAM és a Kosárlabda Akadémia között?

– Számunkra nagyon fontos, hogy a fiatal sportolóinkat egészséges életmódra is neveljük, illetve, hogy megőrizzük a gyerekek egészségét. Az évek során már tettünk apró lépéseket ennek irányába, hiszen gyógytornászokat, sportpszichológust és erőnléti edzőket szerződtettünk. Az előző esztendőben együttműködést kötöttünk a Bács-Kiskun Megyei Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályával, és a főorvossal, Dr. Szabó Istvánnal való közös ötletelés során született meg a program gondolata. Az Egészségfejlesztő Iroda bekapcsolódásával elindult a program, és célunk a gyerekek egészséges életmódra nevelése. 

Milyen rendszerességgel lesznek a foglalkozások?

– Csoportos bontásban igyekszünk heti rendszerességgel a fiatalok elé tárni az előadásokat. Az eredeti tervek szerint minden hétfőn az erőnlét-rehabilitáció-prevenció témakörben lesznek az előadások, keddenként a táplálkozás-tudománnyal kapcsolatban hallhatnak érdekességeket a gyerekek, míg a szerdai napok során az újraélesztés-életmentés témáról tanulhatnak. A programokat edzésidőben valósítjuk meg. 

Kik vesznek részt a programban?

– Kicsiktől a nagyokig minden akadémistát szeretnénk bevonni a programsorozatba, így mindenki tájékozódhat és tanulhat minden témáról. 

(Vizi Zalán / kesport.hu)

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés