kesport.hu

Cseh Balázs nem számított a Tasnádi-díjra

A KTE Labdarúgó Akadémia U16 kapusa kapta meg Tasnádi József emlékére alapított díjat, melyet minden évben a legjobb kapusnak oszt ki az akadémia. Balázs nem számított a megtisztelő elismerésre, ám annál boldogabb, hogy ő kaphatta meg. 

Kiskunfélegyházán kezdtél el focizni, onnan is kerültél át végül Kecskemétre, majd az akadémiára. Nehéz út vezetett idáig?

– Kiskoromban rengeteget fociztam, amikor csak lehetett néztem is. Az akadémiáig több nehéz út vezetett számomra. A legnehezebb az volt, hogy ott kellett hagynom az otthoni barátaimat, hogy edzésre tudjak járni.

A gyerekek számára is a gól a játék legnagyobb öröme, te mégis kapus lettél. Mikor és hogyan alakult úgy nálad, hogy ezen a poszton szeretnél játszani?

– Nálam ez azért alakult így, mert apukám is kapus volt. Nekem nagyon megtetszett az, hogy ez az egyetlen poszt, ahol a kezünket is lehet használni.

Kik voltak eddig a kapusedzőid, akik nagy hatással voltak rád?

– Kisebb koromban Kerpits Ferenc volt az edzőm, akivel heti három-négy alkalommal edzettem, ez nagyon meghatározta a fejlődésem. Az akadémián Erdei Sándor adott rengeteg új tanácsot, hogy minél jobb lehessek.

Major Szabihoz hasonlóan te is szép sikereken vagy túl, tagja voltál a tavalyi bajnokcsapatnak, ami idén az U16-ban sem változott. Milyen ebben a társaságban futballozni, mi a titkotok?

– Szerintem az a legnagyobb előnyünk, hogy mindenki ugyanazért a célért hajt, emellett nagyon jó barátságok alakultak ki a csapaton belül.

Te kaptad meg a 2018-as teljesítményedért a Tasnádi-díjat, amit a KTE korábbi kapusáról, illetve akadémiánk egykori kapusedzőjéről neveztek el. Miként élted meg ezt a megtiszteltetést?

– Őszintén bevallom, először nem akartam elhinni, mert egyáltalán nem számítottam rá. Csak reménykedni tudtam, hogy megkapom, ami óriási öröm számomra.

Hogyan készülsz egy meccsre, vannak-e szokásaid, amiket mindig ismételsz?

– Van egy zoknim, amit már egy éve mindig felveszek a sportszár alá. A készülődés során különböző helyzeteket veszek át fejben, hogy azokat hogyan is lehet majd a legjobban megoldani.

Kik a kedvenc kapusaid, mit szoktál általában figyelni rajtuk?

– Gianluigi Buffon és David De Gea. Mindig azt figyelem náluk, hogyan helyezkednek a különböző pozíciókban.

Mit vársz a tavaszi szezontól és az évtől?

– A tavasszal kapcsolatban az a legfontosabb, hogy ugyanilyen jó meccseket tudjunk játszani, ezáltal megnyerni a bajnokságot. Abban is bízok, hogy idén hasonló teljesítményt tudok majd nyújtani, mint a tavalyi szezonban.

Erdei Sándor, Balázs kapusedzője így vélekedik az ifjú hálóőrről:

„Balázs már korábban is volt nálunk, utána kimaradt neki egy bő év, mert elment tőlünk. Visszatérésekor látszott, hogy van lemaradása, de ezen a holtponton egyre inkább túllendült. Egy végtelen rendes, értelmes, tanulni akaró kapus, aki előtt szép jövő áll. Nem véletlen vették már számításba a korosztályos válogatott összetartásán is, látnak benne fantáziát. Kifejezett erőssége, hogy nyugodt, jól irányítja a védelmet, emellett kitűnő csapatember, aki erősíti a közösséget. Fejlődnie kell még bizonyos technikai és alapképességekben, de ez idővel mindig kiforrja magát.”

(kteakademia.hu)

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés