kesport.hu

A kecskeméti lány, akit WNBA csapat draftolhat – interjú Gereben Líviával

fiba.com

A kecskeméti nevelésű Gereben Líviával, az Atomerőmű KSC Szekszárd játékosával és a női kosárlabdázás egyik legnagyobb reménységével készítettünk interjút. Az európai kosárlabda szakértők jó esélyt látnak arra, hogy Líviát hamarosan a női észak-amerikai profi kosárlabdaligában, a WNBA-ban láthassuk játszani. 

„Nem láttam olyan játékost, aki nála könnyebben tudott volna kosarat szerezni a palánk közelében a limitált méretei ellenére. Nagyszerű dolgok történnek a magyar női kosárlabdázásban, és ő lehet az egyik vezér a továbbiakban.” – írta a kecskeméti lányról Paul Nielsen, a FIBA szakírója, aki azt a 10 nem amerikai játékost rangsorolta, köztük Gereben Líviával, akik az idei WNBA-drafton elkelhetnek. 

Líviát a mindennapjairól, szülővárosa iránti érzelmeiről, valamint az amerikai lehetőségről is faggattuk:

Hogyan telnek a mindennapjaid, illetve hogy fest egy átlagos heted?

– Általában 8 órakor kelek reggelente. A napom edzéssel indul, fél 9-től fél 10-ig egyéni képzéseken veszek részt, majd 11 óráig tart a közös csapatedzés. A tréningek után mindig lenyújtok, utána délben ebédelek. A délutánjaim tanulással telnek, hiszen ekkor szoktam külön órákra járni, ugyanis magántanuló vagyok. A délutáni edzésekre fél 5-től kerül sor, de sokszor már 4 órától összegyűlik a csapat, és videózást tartunk, amely során kielemezzük a saját játékunkat, és az ellenfelek taktikáját. 

Ha hétköznap kupameccsünk van, akkor a hétvégi bajnoki meccsünkkel együtt két összecsapásunk van a héten. Ha ebből az egyik találkozó idegenben van, akkor utazással együtt 3 napot vesznek igénybe a mérkőzések. Viszont, ha a bajnokink szombaton van Szekszárdon, hazai környezetben, akkor utána haza szoktam utazni Kecskemétre, és a vasárnapokat a családommal tudom tölteni. 

Hol szerepel a szívedben Kecskemét?

– A szívemben a legfontosabb helyet tölti be Kecskemét városa, hiszen itt születtem. Mindig is felemelő érzés haza térni. Minden Kecskeméten kezdődött el, és mindent, amit eddig elértem a kosárlabdában, azt a szülővárosomnak, és a Kecskeméti Kosárlabda Akadémiának köszönhetem, no meg Szekszárdnak, ahol lehetőséget kaptam, befogadtak és minden a fejlődésemet szolgálja.

Kit/kiket emelnél ki, akik nagyban hozzájárultak eddigi kosárlabda karriered sikerességéhez?

– Legelőször is édesanyámat említeném, hiszen ő adott a kezembe először kosárlabdát. Mindig mindenben támogat engem, segít, hajszol, és rendkívül hálás vagyok neki mindenért! Ivkovicsné Béres Tímeát, a Kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia igazgatóját is kiemelném, akivel napi kapcsolatban állok, és mindenben a segítségemre siet mindig. Olyan ő nekem, mint egy igazi pótanyuka. Sok mindent köszönhetek még Goran Miljkovicsnak, a kecskeméti Akadémia és a KTE-Duna Aszfalt edzőjének, akinek segítségével különedzések keretein belül szakmailag rengeteget tudtam fejlődni. Edzőim közül még fontos szerepe volt a fejlődésemben Guóth Ádámnak is, még a kecskeméti korszakomból. 

Természetesen a teljes szekszárdi stáb is hozzájárul a sikereimhez. Vezetőedzőnktől, Zseljko Djokicstól nagyon sokat tanulhatok az edzéseken, Borisz Maljkovics edző külön tréningeket tart nekem, illetve Szabó Noémi és Szabó Gergő is mindenben támogatnak engem. Szekszárdon egy tökéletes közösségbe csöppentem, mely megkönnyíti a feladatom, és a mindennapi munkát.  

Mindnyájuknak hálával tartozom, mert a munkájuk és a támogatásuk nélkül nem tartanék ott, ahol tartok. 

Ki inspirál a legjobban, valamint ki a példaképed?

– A családom inspirál a legjobban, nagyon nagy erőt tudok meríteni a támogatásukból. Két példaképem van. Az első a már említett Ivkovicsné Béres Tímea, többszörös magyar bajnok, és magyar válogatott kosárlabdázó. A másik a szerb WNBA-ben játszó Sonja Petrovic, többszörös Euroliga győztes és Európa-bajnok, jelenleg is aktív kosárlabdázó. Mindkettejük rengeteg motivációt jelent számomra. 

A FIBA szakírója Paul Nielsen szerint jó esélyed van arra, hogy egy WNBA csapat draftoljon. Mit szólsz ehhez?

– Rendkívül megtisztelő ez az állítás, és nagyon büszke vagyok rá, hogy ilyen komoly játékosokkal említenek egy lapon. Nagyon vágyok Amerikába, szeretnék a legerősebb kosárligában játszani, de számomra a legfontosabb a magyar válogatottság. Hatalmas álmom és célom, hogy az Egyesült Államokban kosarazhassak, de az, hogy a hazámat képviselhessem nemzetközi versenyeken, az sokkal nagyobb dicsőség számomra. 

Figyelemmel követed a WNBA-t? 

– Őszintén szólva, az időeltolódás miatt olyan sok meccset nem láttam még, így kedvenc csapatom sincs, de remélhetőleg a jövőben testközelből is megtapasztalhatom, milyen is valójában ez a bajnokság és az amerikai környezet.

Mik a céljaid az idei szezon hátralévő részére? 

– Célunk az, hogy a Szekszárddal bajnoki és Magyar Kupa döntőt játszhassunk, és meg is nyerjük azokat, valamint az európai kupaporondon a legjobb négy csapat közé akarunk bejutni. Személyes célom, hogy bekerüljek az Európa-bajnokságra készülő U20-as és felnőtt válogatottba, és magamra ölthessem a nemzeti mezt. Emellett nap, mint nap azon vagyok, hogy még többet fejlődjek, elsősorban hárompontos dobások terén szeretnék a legtöbbet előrelépni, de a játék minden területén jobb akarok lenni, hogy hozzá tudjam segíteni csapatomat a sikerhez! 

(Vizi Zalán)

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés