kesport.hu

Összefognak a bajai labdarúgásért

sugopart.hu

A felnőtt labdarúgás újjáélesztése a cél.

Az áprilisi testületi ülés egyik előterjesztése a bajai felnőtt labdarúgás újjáélesztéséhez kapcsolódó támogatási szerződés jóváhagyása volt. Mint ismerestes, a Bajai LSE a 2010/11-es szezonban a város futballtörténténetének legjobb eredményét érte el, hiszen sokáig 2. helyen állva végül 4. helyen zárt az NB II. Nyugati csoportjában. Azonban miután a klub elnöke, Búcsú Lajos kikerült az alpolgármesteri székből, a városi támogatások is drasztikusan lecsökkentek, és a csapat mélyrepülésbe kezdett. Két év alatt kiesett az NB II-ből, majd újabb két esztendő elteltével az NB III-ból is búcsúzott, amire ember emlékezet óta nem volt példa – írja a sugopart.hu.

Sok futballbarát már akkor el volt keseredve, hiszen ezek után “csak” a megyei I. osztályban indult a gárda, de ekkor még nem is sejtették, hogy van még sokkal lejjebb. A BLSE bár erősített a keretén a 2015/16-os szezonra, mégis csak az 5. helyen tudott zárni a megyei bajnokságban. Sőt, 2016/17-ben sem tudott beleszólni a profi körülmények között készülő Duna Aszfalt és a Kecskeméti LC feljutásért folytatott párharcába, és ismét az 5. hely jutott a kék – sárgáknak. Ekkor jött a fekete leves: a BLSE felnőtt csapata az elnökség döntése alapján finanszírozási okok miatt a szezon végén megszűnt, így hosszú évtizedek után ősztől nem rendeztek felnőtt bajnoki mérkőzéseket a Vasváriban. A város egyetlen alakulata a szintén szebb napokat megélt megyei III. osztályba kiesett Bajaszentistván lett, mely egy év után bajnoki címet ünnepelve visszakerült a környékbeli községek legkedveltebb ligájába, a megyei II. osztály déli csoportjába.

Amatőr körülményei miatt viszont a “Szentetyien” nem tudta megtartani több meghatározó játékosát, páran abba is hagyták, és helyükre pótlásként meghatározó embereket sem sikerült a csatorna – partra csábítani, így a 2018/19-es bajnokság őszi szezonja igazi rémálom volt Szentistvánon. Sokáig úgy volt el sem tudnak indulni, majd az első fordulóban nem tudtak kiállni az egyik bajnokesélyes Géderlak ellen, de volt hogy Székely Csaba kapusnak is sérülten kellett beállnia pár percre alibizni a mezőnybe, hogy újabb létszámhiányos kiállás miatt ne vonjon le pontot a szövetség. Ilyen szűkös kerettel nem csoda, hogy a gárda mindössze egy pontot gyűjtött ősszel, és a szezon közepén Szólik Gábor edző is bedobta a törölközőt.

Aztán a téli szünetben változások történtek az elnökségben. A városi pályákat kezelő KFT. tulajdonosa Aranyos Dániel beszált, és a gárda nevet változtatva Bajai SK- Bajaszentistván néven kezdte meg a felkészülést. Az edzői padra Koch Tamást kérték fel, aki azóta már a pályán is erősítette a csapatot. Segítője, a korábbi legendás játékos Morvai Tamás lett, a technikai vezető posztját pedig Vadászlaki Zsolt vállalta el, aki csak rövid ideig töltötte be ezt a funkciót. Célnak természetesen a bennmaradást tűzték ki, melynek eléréshez jó úton halad a Koch csapat, hiszen 9 forduló alatt már megtizencilencedszerezték pontszámban az őszi teljesítményt, és jelenleg a 12. helyen állnak a tabellán

A klub elnöke Moóri József és Aranyos Dániel azonban már januárban a váltáskor jelezte a városvezetés felé, hogy önkormányzati támogatás nélkül nem fognak tudni felépíteni egy olyan csapatot, amely méltó Baja focimúltjához, hiszen hosszútávon nem lebecsülve az ellenfeleket nem az a cél, hogy csak a környékbeli községek legjobb tizenegyei vendégszerepeljenek a Sugovica – partján. Az áprilisi testületi ülésen elfogadott rendelet szerint, a 2018/19-es bajnokság tavaszi félszezonjában a támogatásból az erre elkülönített 15 milliós keretből 5 millió forint fordítható a gárdára. A maradék 10 millió forint sorsáról pedig akkor dönt a testület, ha az egyesület 2019. július 31-ig tételesen elszámol az 5 milliós támogatás felhasználásáról, és benevez a 2019/20-as bajnokságra.

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés