kesport.hu

Varga József: „A sors valamit visszaadott a végén”

A női kézilabda NB I/B Keleti-csoportjának kaotikus, és végletekig kiélezett végjátékában a Kecskeméti NKSE a dobogó legalsó fokán végzett. A harmadik helyezés, valamint a bajnoki évad értékelésére kértük az együttes vezetőedzőjét, Varga Józsefet. 

Milyen érzésekkel gondol vissza az évre?

– Olyan szempontból vegyesek az érzéseim, hogy az őszi szezonunk – elsősorban az új játékosok beépítésének nehézségei miatt – nem úgy sikerült, ahogyan azt szerettük volna. Nagyon sok pontot hullajtottunk el, gondolok itt az Orosházán elvesztett egy pontra, vagy a Szent István, illetve a Göd elleni szűkös és szerencsétlen vereségekre. Ezek mind-mind olyan botlások voltak, amelyek egy komplexebb csapattal máshogyan is alakulhattak volna. Ezután viszont a tavaszunk szenzációsan alakult, a megszerezhető pontok 82%-át begyűjtöttük. Amennyire nem volt szerencsénk a bajnokság teljes egészét nézve, úgy a sors valamit visszaadott a végén azzal, hogy a Vasas kikapott az utolsó fordulóban, így megszereztük a harmadik helyet. Borzasztóan sűrű volt a mezőny, a második és az ötödik helyezett együtteseket összesen kettő pont választja el egymástól. Ilyen szoros bajnokság az NB I. tavalyi felvonását leszámítva nem nagyon volt még Magyarországon. Ebből a szempontból abszolút boldog a csapat a bronzéremmel. 

Minek volt köszönhető a szenzációs tavaszi teljesítmény?

– Bizonyos taktikai elemeket a szezon második felére sikerült olyan szintre emelni, hogy azok kiválóan működtek a mérkőzések nagy részében. A másik ok az lehet, hogy a sok hiányzó, valamint sérült miatt a játékosokon egy ’csak azért is megmutatjuk, és megcsináljuk’ szellem uralkodott. Mentálisan, morálisan összekovácsolódtak a lányok, és megvolt bennük a kellő alázat ahhoz, hogy együtt pótolják a kiesőket. Főleg a Dajka Bettina-Kemény Dóra duó elvesztése jelentett iszonyú érvvágást egyrészt a tudásuk, másrészt a cserelehetőségek leszűkülése miatt. Mindketten szerencsétlen sérülést szenvedtek, de a többiek maradéktalanul megoldották a pótlásukat. 

A bajnoki évad előtt aláírta volna, hogy a harmadik helyen végez a csapat?

– Amikor láttam, hogy melyik csapat hogyan erősített, akkor igen, aláírtam volna. Elégedettek vagyunk a harmadik hely megszerzésével, viszont azt hozzá kell tenni, hogy, ha egy kicsivel acélosabb az őszi produkciónk, és nincs ennyi sérültünk, akkor akár előrébb is végezhettünk volna. 

Orell Zsolt elnök távozik az együttes éléről, milyen változásokkal fog ez járni?

– A klub a folytonosság híve, eddig is az volt, és a továbbiakban is az lesz. Ugyanúgy fog menni a munka, keményen dolgozunk tovább, hogy jövőre még jobbak legyünk. Személy szerint én maradok a vezetőedzői pozícióban, de a komolyabb tárgyalások az új vezetőség hatályba lépését követően fognak lezajlani.

A játékoskeret változásáról mit lehet tudni?

– Az biztos, hogy távozik Kecskemétről Dajka Bettina, aki az első osztályba igazol, illetve Kocsis Ágnes, aki elnyert egy külföldi ösztöndíjat. Az ő pótlásukat mindenképpen meg kell oldani, legalább két játékost akarunk igazolni, de arra még várni kell, hogy a keret végleges változásairól be tudjunk számolni. 

(Vizi Zalán)

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés