kesport.hu

Kónya Levente: “Sok mindennek kell összeállnia a feljutáshoz” – KKC évértékelő

A Kecskeméti KC női kosárlabdacsapata a következő bajnoki szezonban a női amatőr NB I Zöld-csoportjában folytatja a küzdelmeket. Kónya Levente vezetőedző szerint jól tettenérhetőek a fejlődés jelei, és sikerült ehhez stabil alapokat lefektetni. Szarvas Zsombor készített évértékelőt a szakemberrel.

Ez volt az első szezonod vezetőedzőként, milyen célokat tűztél ki és mennyire sikerült ezeket megvalósítani?

– Célként egy megfelelő értékekkel rendelkező csapatkultúra kialakítását határoztam meg. Hogy ezt milyen pozícióban igyekszem elérni, az számomra tulajdonképpen irreleváns, nyilván vezetőedzőként nagyobb ráhatása van az embernek, de mindig is próbáltam maximálisan erre  törekedni. Ami a megvalósítást illeti, eléggé heterogén a társaság, eltérő motivációkkal, így azért van még mit csiszolni a dolgon, de az alapokat sikerült lerakni, úgy gondolom. Ezzel párhuzamosan, vagy éppen ettől függően, természetesen nagy hangsúlyt kellett fektetni a játékosok fejlődésére. Itt maradt némi hiányérzetem, azonban a nyáron pótoljuk a hiányosságokat.

Mennyire volt befolyásoló tényező, hogy két fronton is helyt kellett állnotok, azonban a két csapatot egy-két kivétellel ugyanazok a játékosok alkotják? 

– A lányoknak tulajdonképpen ez nem volt újdonság, hozzászoktak már a korábbiakban a sorozatterheléshez. Persze kimerítő, voltak is hullámvölgyek, ugyanakkor nekik ebben a korban játszaniuk kell, és ezt ők is tudják. Mivel a keret nagy része junior korú, és a nyolcba jutás volt a minimális elvárás, ezért az U18-as versenytársakkal szembeni erősségeinkre építve alakítottuk ki a játékrendszert. Az NB1/B-s együttesek jóval rutinosabbak, higgadtabbak, több pozíciós játékot alkalmaznak, ami számunkra nem a legideálisabb, már csak a szerkezetünk miatt sem. Halmai Gábor kollégámmal (a junior csapat vezetőedzője) úgy kellett sakkoznunk, hogy mentálisan és fizikálisan is rendben legyen a formaidőzítésünk. 

Ki/kik azok a játékosok, akiket kiemelnél, akik folyamatosan jó teljesítményt nyújtottak?

– Nem igazán szeretnék kiemelni senkit. Egyrészt az egész szezon során hullámzóan teljesítettünk, másrészt ez egy csapatsport, a közösség erejében hiszek. Akadtak mérkőzések, ahol egész minőségi kosárlabdát mutattunk be, illetve a junior országos döntőt is abszolút pozitívumként értékelem. Ezeket a csatákat együtt vívtuk meg. Vannak, akik aktívabbak a pályán, tőlük egyértelműen – de egyébként mindenkitől – elvárom, hogy domináns karakterré váljon. Emellett szükség van vezérekre, hangadókra a parketten és az öltözőben. Olyanokra gondolok, akik képesek és hajlandóak döntéseket hozni és vállalni azokért a felelősséget, akiket követnek a többiek. Néhányukban megvan a potenciál és rendkívül elégedett lennék, ha a közeljövőben ki is hoznák magukból.

A jövő szezont a Zöld csoportban kezditek. Látsz reális esélyt arra, hogy rögtön visszajussatok a Piros csoportba? 

– Őszintén szólva nem vagyok teljesen tisztában az erőviszonyokkal. Csak korábbi tapasztalataimra tudok támaszkodni. Nem tartom lehetetlen küldetésnek, de biztos vagyok benne, hogy sok mindennek össze kell állnia egy esetleges feljutáshoz, nem lesz sétagalopp az odáig vezető út egyetlen együttesnek sem.

Lesz új érkező az átigazolási szezonban, vagy továbbra is a fiatalokra építitek a csapatot?

– Továbbra is az utánpótlásra építünk. Ezen a koncepción nem is igazán tudunk változtatni, amíg nem lesz egy kicsit stabilabb szponzori, támogatói háttér. Ugyanakkor az egyetem beindulásából igyekszünk profitálni, könnyebb lesz megtartani, valamint idecsábítani fiatal tehetségeket. Ez nagy előrelépés lenne a jövő szempontjából.

(szöveg:Szarvas Zsombor, fotó: Tóth Csaba/kesport.hu)

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés