kesport.hu

KNKSE ifi évértékelő: „Kihoztuk magunkból a maximumot”

Sikeres évadon van túl a kecskeméti női kézilabdázás, ugyanis a KNKSE felnőtt szinten bronzérmes lett, míg az ifi csapat megyei bajnokként, és az ifjúsági I. osztály keleti-csoportjának 11. helyezettjeként – azaz biztos bennmaradóként – zárt. A fiatalok edzőjével, Kerékgyártó Zsolttal értékeltük a 2018/19-es versenykiírást.  

Hogyan értékelné a KNKSE ifi csapatának szezonját, és a lányok teljesítményét?

– Ha a rendelkezésre álló játékosállományhoz képest vizsgáljuk a bajnoki évadot, akkor kijelenthető, hogy a csapat kihozta magából a maximumot. 11. helyen végeztünk az ifjúsági első osztályban, három együttest magunk mögé utasítottunk a tabellán, és ezzel elégedett vagyok. Azzal meg extrán elégedett vagyok, hogy a megyei bajnokságban tavasszal nem vesztettünk pontot, és bajnokok is lettünk egy kiélezett négyes döntőt követően. Mindezeket tekintve 75-80%-osra értékelném a csapat teljesítményét. Ennél jobbat akkor tudtunk volna elérni, ha nyáron nem történik egy sajnálatos sérülés. Sülye Ágotát veszítettük el az egész szezonra, valamint a tavalyi legjobb gólszerzőnk, Büki Adrienn betegség miatt felhagyni kényszerült a kézilabdával. A rendelkezésemre álló játékosok közül Krenner Fanni és Szabó Viktória átlövő teljesítménye kiemelkedő volt. A csapatkapitányunk Megyesi Milla szenzációsan összetartotta a lányokat, ráadásul új posztján, beállósként rengeteget fejlődött. A kapuban is megoldódtak a problémáink, az első- és második számú kapusunk, Németh Zsófia és Pál Krisztina is nagyon odatette magát, emellett jobb szélső- és átlövő pozícióban sokat fejlődött Konfár Renáta. Nagyon fontos, hogy a fiatal játékosaink mind a felnőtt, mind az ifi mezőnyben hozzá tudtak tenni a játékunkhoz. 

Az alapvető célkitűzésekhez képest hogyan teljesített az együttes?

– Az alapvető célkitűzésünk az volt, hogy kiharcoljuk az ifjúsági első osztályban a bennmaradást, illetve, hogy a megyei bajnokságot lehetőleg nyerjük meg. Mind a kettőt teljesítettük. A megyei versenykiírásban jobbak nem tudtunk volna lenni, az ifi bajnokságban viszont volt öt olyan találkozónk is, amiken döntetlent játszottunk, vagy egy-kétgólos vereséget szenvedtünk. Ha egy kicsit erősebb a keretünk, – például nagy hátráltató volt, hogy Sülye Ágota hiányában leszűkültek a cserelehetőségek átlövő poszton – akkor ezek a meccsek máshogyan is alakulhattak volna, és a hetedik-nyolcadik hely környékére is odaérhettünk volna. A 11. hellyel sincs baj, kihoztuk magunkból, amit ki lehetett. 

A megyei és az ifi bajnokságban való részvétel kettős terhelést jelentett a játékosoknak. Ez mennyiben segítette előre a fejlődésüket?

– A duplafrontos terhelés abszolút szolgálta a fiatalok terhelését és fejlődését. Sajnos előfordult, hogy voltak olyan ifjúsági meccseink, amikor nem nagyon tudtam belecserélni az eredmény alakulása miatt. Igyekeztem úgy alakítani, hogy akik kevesebbet játszottak az első osztályban, azok több lehetőséghez jussanak a megyei összecsapásokon, így kihasználva, hogy szinte minden héten két tétmérkőzésünk is volt. A megyei döntőn ez egy kis extra előnyt is jelentett számunkra, hiszen a kétnapos rendezvény során mi már hozzá voltunk szokva, hogy egyik napról a másikra újra pályára kell lépni, ellenben az ellenfeleinkkel, akiknek szokatlan lehetett, és nem tudták úgy beosztani az erejüket. 

Lehet arra számítani, hogy még több fiatal felkerül a felnőttek közé?

– Az idei szezonban teljesen más volt a felnőtt csapat viszonyulása az ifistákhoz. Gyakorlatilag szabad feljárása volt a tehetséges fiataloknak a nagyokhoz, és akiket javasoltam, őket Varga József vezetőedző befogadta az edzésekre. Négy játékos állandó szereplője volt a felnőtt csapatnak, illetve másik négy lány is felkerült különböző időszakokra. Mivel Varga József marad a KNKSE vezetőedzője, azt gondolom, hogy a kecskeméti játékosok nagyon jó szakmai kézben vannak, és továbbra is megkapják a tehetséges fiatalok az esélyt felnőtt szinten.  

Jövőre is Ön irányítja a KNKSE ifistáit? 

– Nem maradok, hiszen július 1-jétől az Alba KC Fehérvár utánpótlás szakmai igazgatója leszek. Edzőként nem mentem volna el más klubhoz, de szakmailag ez egy nagy lehetőség volt, amire nem tudtam nemet mondani. Nagyon hálás vagyok a KNKSE klubjának, hogy a több éves külföldi kitérőmet követően alkalmaztak, ezáltal visszakerültem a kézilabda körforgásába. A szívemmel sajnálom, hogy elmegyek a csapattól, de az eszemmel tudom, hogy egy magasabb szintre kerülök. Nagyon szerettem a várost, és szomorúan búcsúzom az együttestől, de az élet megy tovább. Az új edző már megvan, de nem az én tisztem ezt közölni. Azt tudom, hogy jó kezekbe fog kerülni a csapat. 

(szöveg: Vizi Zalán. fotó: KNKSE youtube)

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés