kesport.hu

,,A csapat ötösre vizsgázott” – Koós Károly évértékelője

A ScoreGoal Kecskeméti Futsal Club történetének legjobb eredményét érte el az idei kiírásban, ugyanis ezüstéremmel zárta a szezont. Koós Károly vezetőedző szerint minden várakozást felülmúltak tanítványai, és csupán a Fradi elleni mérleg miatt maradt némi hiányérzete. Azt is elmondta, hogy marad-e Kecskeméten a regnáló gólkirály.

Ez volt a második szezonod vezetőedzőként, miket tűztél ki célul és mennyire sikerült ezeket megvalósítani?

– Egy picit módosítanék, hiszen a tavalyi szezonra nem én készítettem fel a csapatot. Amikor beugró edzőként elvállaltuk Virágh Feri barátommal a felkérést már nehéz helyzetben voltunk. A téli szünetben próbáltunk frissíteni a játékosállományon, de nem jött be. Szóval, ezt a szezont veszem az első vezetőedzői évemnek, főleg azért, mert egyedül maradtam a nyári felkészülésre. A cél egyértelmű volt. Első körben megtalálni azokat a játékosokat, akikre bátran támaszkodhatunk a szezon során és olyan minőséget képviselnek, mellyel reális cél a felsőházi szereplés.
 
Ezüstéremmel zártátok a szezont, és csak a mezőnyből bőven kimagasló Fradi ellen nem tudtatok pontot szerezni, emiatt van benned hiányérzet?

– A csapat ötösre vizsgázott, tényleg minden várakozásomat felülmúlta az ezüstéremmel. A bizonyítványba mégis egy pici folt került a Fradi elleni mutatóinkkal. Egyszerűen nem találom a magyarázatot, hogy miért volt ez a fajta indiszponáltság ellenük.

A tavalyi évhez képest bőven történt változás a keret összetételét illetően. Mennyire volt ez pozitív hatással a teljesítményetekre?

– Abszolút jó döntést hoztunk a szegedi srácok idehozatalával. Mind személyiségükben, mind játéktudásban sokat tettek hozzá a sikereinkhez. Persze volt, aki lemorzsolódott és volt olyan is, aki nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de a siker közös, mindenki beletette a magáét.
 
A hírek szerint a csapat gólkirályát, Rutai Balázst több NBI-es klub is megkörnyékezte. Amennyiben a távozás mellett dönt, hogy fogjátok őt pótolni?

– Balázs egy rendkívül tehetséges játékos, ezt több fronton is bizonyítja. Nem véletlen lett az év strandlabdarúgója. Így természetes, hogy folyamatosan felmerül a neve élvonalbeli kluboknál. Ha karrierjét segíti az előrelépés, mi támogatjuk ebben és szurkolni fogunk neki. Pótlása nem lesz egyszerű, de szerencsére a csapatban is van alternatíva a pótlására. Az átigazolási szezon előtt állunk és bízom benne, hogy ezzel az eredménnyel már mi is vonzóvá válunk a futsalozni akaró játékosok körében.
 
Ha már a gólkirályi cím birtokosánál tartunk, nagy visszhangja volt annak, hogy Rutai – az utolsó meccsen – miként szerezte meg azt. Neked mi a véleményed erről?

– Az előbb már említettem Balázs érdemeit. Ő az utolsó forduló előtt is jogosan birtokolhatta ezt a címet, hiszen ugyanannyi gólt lőtt, mint Öreglaki Norbert.  Ezért is bánt, hogy az Ő érdemeit próbálják csorbítani. Számomra az a fontos, hogy találtunk egy csiszolatlan gyémántot, aki 21 évesen a futball minden szakágában megmutatta már gólérzékenységét. Ebből adódóan első évében itt is rúgott 36 gólt. Ergó nyertünk egy tehetséget, aki további futsalos képzéssel rövid időn belül a válogatott kapuján kopogtathatna. Szerintem ez sokkal hangsúlyosabb, mint az, hogy az NBII-ben egyedül vagy holtversenyben ki a gólkirály!
 
Mit lehet tudni a ScoreGoal jövőjéről? Esetleg, ha úgy alakul jövőre reális cél lehet a feljutás?
 
– Azt gondolom, hogy a Scoregoal már azzal csúcstartó lett a városban, hogy négy éve folyamatosan NB-s bajnokságban indul. Az eddigi klubok tiszavirág életűek voltak. Az ezüstérem szintén megsüvegelendő. Ebben elvitathatatlan érdemei vannak Dr. Vercz Tamásnak, aki töretlenül hisz a fejlődésünkben. Nagyon sok energiát fordít arra, hogy ez a mutató ne törjön meg. Biztos vagyok benne, hogy mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a következő szezonban is sikeresek lehessünk. Reális célként kijelenteni persze nagyképűség lenne, hogy a feljutás a cél, de azt ígérhetem, hogy szeretnénk bizonyítani, hogy ez az ezüstérem nem egy egyszeri, kifutott eredmény volt tőlünk.

Ha lesz folytatás, akkor továbbra is ezen az úton haladtok tovább, hogy minél több helyi kötődésű játékosra és fiatalra építitek a csapatot?

– Ebben az évben a gárda átlagéletkora 22,56 év volt. Rendkívül fiatal csapat nyújtott nagyon kiegyensúlyozott, érett és nem mellékesen eredményes játékot. Ez az adat a válasz arra is, hogy bátran nyúlunk és számítunk is a fiatalokra. Azt, hogy helyiekre vagy vidékiekre, az nem rajtunk múlik. Sajnos azt tapasztalom, hogy a kecskeméti fiatalok kevésbé vevők arra, hogy karriert csináljanak futsalban. Játékosaink visszajelzései arra mutatnak rá, hogy a futsalban elért fejlődésükkel egyenes arányban a nagypályás labdarúgói kvalitásaik is fejlődtek.
Itt meg is ragadnám az alkalmat, hogy meginvitáljam a tehetséges, amatőr szinten focizó játékosokat és futsalra biztassam őket. Bennünket megtaláltok és egy próbát megér! Adj egy esélyt a futsalnak!

(Szarvas Zsombor)

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés