kesport.hu

Losonczy László: Jót tett a TVSE és a KTE feljutása az amatőr bajnokságnak

Az infrastrukturális fejlesztések révén sokat javult a megyei amatőr labdarúgás helyzete, ám a munka még koránt sem ért véget. Több, jó szervezőképességgel rendelkező edzőre lenne szüksége Bács-Kiskun megyének és az országnak, ehhez viszont a képzési rendszer finomhangolása is nélkülözhetetlen. Évértékelő interjú az MLSZ BKMI igazgatójával, Losonczy Lászlóval.

Nagy versenyfutás több bajnokságban is a 2018/2019-es megyei labdarúgásban. Hogyan értékeli ezt a szezont a MLSZ Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága?

 A Duna Aszfalt Tiszakécske VSE és a Kecskeméti TE magasabb osztályba való feljutásával kiegyenlítettebb lett a mezőny, jót tett az amatőr bajnokságnak. Izgalmas meccseket láthattak a szurkolók, és kiélezett volt a hajrá több pontvadászatban is. A dobogós helyezések sorsa is ekkor dőlt el sok helyen, úgy gondolom, hogy színvonalas küzdelmeket hozott az idény, és az is fontos, hogy zökkenőmentesen ment a versenyszervezés. Köszönöm a kollégáimnak, hogy mindent megtettek ezért. Sajnos előfordult, hogy egy-két csapat nem utazott el a bajnoki mérkőzésre, ezt a legsportszerűtlenebb viselkedésnek tartom. Ezeket az eseteket kell visszaszorítani a jövőben.

A megye I-es bajnok Kiskunfélegyháza nem adott be licenckérelmet az NB3-ra. Mennyiben volt ez váratlan, vagy várható Ön szerint?

Nem tesz jót a megye labdarúgásának, hogy, ha az aktuális bajnok nem szeretne magasabb osztályban szerepelni, de erre nem is kötelezheti senki, így mi sem szankcionálhatjuk a csapatot. Ez egy tendencia régóta az országban, hogy a megyei bajnokok közel egyharmada nem akar magasabb osztályban indulni. Ezt majd át kell gondolni, hogy ez miért van, mire vezethető vissza. Bízunk benne, hogy a következő kiírást már olyan együttes nyeri, amelyik az NB III-as bajnokságban kívánja megmutatni magát. Véleményem szerint ez nem lehet anyagi kérdés, hiszen az MLSZ 30 millió forinttal támogatja az NB III-as részvételt. Ennek ellenére sem vállalta a feljebb lépést a megyebajnok.  Természetesen még osztályozó is várt volna rájuk előtte, ha a sorsolás úgy hozza, és ha ott nyernek, úgy léphettek volna feljebb. Idén 14 csapat nevezett a 20 bajnokból, és ebből nyolcnak kell osztályozón kivívnia az NB III-at. A jövő zenéje, hogy megyénkből ki szeretne feljutni, mint mondtam, csak bizakodni tudunk egyelőre.

A megyei élvonalra 19 licenckérelem érkezett be. Várható a következő idényre a 16 csapatos bajnokság ezek alapján?

A Versenybizottsághoz először majd be kell nyújtaniuk július 1-ig a nevezési lapokat, majd az esetleges hiánypótlások után július 12-én dönt a grémium, hogy mely csapatok lesznek a megye I-es bajnokság tagjai. Ekkor lesz meg a többi bajnokság csoportbeosztása is. Reméljük, hogy 16 csapattal rajtolhat majd a legmagasabb szintű megyei amatőr labdarúgó-bajnokság.

Fegyelmi ügyek terén milyen tapasztalatok voltak idén?

Fajsúlyos, kirívó vétség nem volt. Viszont nagyon sok volt a reklamálásból adódó fegyelmi eljárás, főleg a fiatalabb labdarúgóknál, az utánpótlás-bajnokságokban. Minden csapaton látszik az edző munkája, személyisége. Ebben elég gyengén állunk a mi megyénkben is, van még hova fejlődnünk. Majdnem úgy néz ki, hogy a 16-18 éves korú labdarúgók kezelhetetlenek. Tudom, hogy a világ változik, más már a mentalitás, mint 40 évvel ezelőtt, de ez nem szabadna, hogy látszódjon a futballpályán.

Hogyan lehetne elérni a változást a sportszakembereknél, edzőknél?

Megyei első osztályban kötelező, hogy legyen az MLSZ által szervezett, alapfokú sportszervezői képesítéssel rendelkező sportszakember. Bács-Kiskunban két tanfolyamunk volt, 38-an végeztek. Ez jó kezdőlépés volt, könnyebbé válik az ügyintézés a csapatoknak, és így nekünk is a munka.

Az edzőképzésben is vannak még megoldandó kihívások. Egyelőre nincsenek összhangban az MLSZ szabályzataiban meghatározott végzettségek, követelmények és a tanfolyamok elérhetősége, száma. A felvett, felvételre váró edzőhallgatók regisztrációja elektronikusan történik, és sok esetben öt perc alatt betelnek a helyek, és nincs területileg biztosítva kvóta, így az arányok könnyen elbillenhetnek. Más megyékből, ha gyorsabban regisztrálnak, mint a miénkből, akkor előfordulhat, hogy nem arányosan kerülnek be az edzők a tanfolyamokra az országból. Ezen véleményem szerint mindenképpen változtatni kell, különben nehéz lesz betartatni a követelményeket. Szerdán érkezik Kecskemétre Sisa Tibor, az MLSZ Edzőképző Központjának igazgató-helyettese, elmondjuk majd neki az észrevételeinket, hogyan is látja ezt az amatőr szféra. Elsősorban ugyanis az amatőr szakágnak kell megfelelő szakembereket találni, és itt nem a szakma legmélyére kell gondolni, hanem inkább jó szervezőképességgel rendelkező, megbízható egyéneket kell oktatni. Fontos, hogy a fiatalokat megfelelő keretek között lehessen edzeni, versenyeztetni, ami nem könnyű feladat, főleg vidéken, kisebb településeken, ahol a játékosok zöme hétközben máshol tanul, dolgozik. Az amatőr futball fenntartásáról van szó, nem ezen a szinten kell megoldani a válogatott labdarúgók képzését, arra ott vannak az akadémiák.

Fejlesztések, pályázatok terén hogyan alakult az év, és mi várható eztán?

Az előző turnusban óriási összegeket kapott megyénk, ha beleszámoljuk a nagyobb csapatokat – Tiszakécske, Kecskemét -, akkor 4 milliárd forintnyi tárgyi eszköz TAO-keret állt rendelkezésre. Ha levesszük az NB-s csapatokat, akkor 2 milliárd forintnál több jutott az amatőr csapatoknak pályák létesítésére, öltözők és egyéb épületek helyrehozására, létesítésére. Ez nem azt jelenti, hogy már mind meg is valósult, ezek a következő évben kell, hogy elkészüljenek. Ezért is várhatóan a következő TAO-időszakban nagyságrendileg kevesebb keret áll majd rendelkezésre országosan, így megyénkben is. Sok még el nem kezdett beruházás van, amelyekre a TAO-kereteket még fel kell tölteni a nyertes pályázóknak, aztán elkezdeni a kivitelezést, először ezeket kell megvalósítani.

Mit vár a kedd esti, Wales elleni válogatott mérkőzéstől?

Versenyben vagyunk a csoportunkban a horvátok és azeriek elleni győzelemmel. Itthon meg kell verni Walest, ha továbbra is szeretnénk még esélyt a 2020-as Európa-bajnokságra. Szerintem egy góllal jobbak leszünk, a védelem stabilnak tűnik, pontrúgásaink pedig veszélyesek voltak legutóbb is. 1-0-ás, vagy 2-1-es magyar sikert várok!

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés