kesport.hu

Ökölvívás: küzdelmes csaták a Bornemissza-emlékversenyen

Remek összecsapásokat, s több magyar sikert is hozott a mögöttünk hagyott hét Egerben, a junior- és ifjúsági ökölvívók hagyományos nemzetközi viadalán, a 69. Bornemissza–emlékversenyen, számolt be róla az utanpotlassport.hu.

A XVI. század közepének hős egri várvédője, Bornemissza Gergely nevét viseli egy híján hét évtizede a hevesi főváros korosztályos boksztornája, amelynek idei, 69. kiírása alkalmából 22 ország csaknem háromszáz reménysége húzott kesztyűt, hogy  megmutassa tudását.

A szándékot nyilván azok esetében kísérte teljes siker, akik eredményesen verekedték át magukat  a 18 junior, illetve 17 ifjúsági kategória mezőnyén, és  sikerült megnyerniük súlycsoportjuk küzdelmeit. Ebben az Egyesült Államok tinédzserei jártak az élen, de remekeltek a felnőttboksz világában az elithez tartozó olyan más országok ifjú reprezentánsai is, mint amilyen Kazahsztán, India, Thaiföld, Japán vagy éppen Franciaország. És persze ott voltak a mieink is, akik messze nem csupán indulói  létszámban zárkóztak fel a legjobbakhoz, hanem többen a kötelek között is  hatásos ízelítővel szolgáltak a magyar virtusról, számos párharcban  leleményes és bátor bokszot bemutatva,  összesen nyolc kategóriagyőzelmet szereztek.

Más kérdés, hogy sok esetben az akarás, a töretlen küzdőszellem sem vezetett eredményre, különösképpen az ifiknél, vagyis a 17-18 évesek mezőnyében. Mert itt elvérzett a döntőhöz vezető úton példának okáért a tavalyi budapesti korosztályos világbajnokságon ezüstérmes Orbán Adrián,  ahogyan a 15-16 esztendős korosztályt felölelő junioroknál is időnek előtte parancsoltak megálljt a kétszeres korosztályos Európa-bajnoki bronzérmes Samu Ferencnek. De vereséget voltunk kénytelenek elkönyvelni az ifjúsági fiúk fináléiban két ízben is: először a tavalyi  junior Eb-n bronzérmes, 17 esztendős Zuró Zsolt (56 kg)  maradt alul az aranymeccsen, majd a múlt évi junior Eb-ezüstérmes Kiss Levente (plusz 91)  kapott ki – egyformán kazah bokszolótól.

Volt okunk azért örömre is jócskán. A junior fiúk 66 kilós kategóriájában a serdülőknél Eb-harmadik, 15 éves  Horváth Máté pazar teljesítményt nyújtva  diadalmaskodott a fináléban az amerikaiak korosztályos országos bajnoka, Kasir Goldston felett, pályafutása eddigi legértékesebb skalpját begyűjtve. A 16 esztendős Rózsavölgyi Márk első kiugró nemzetközi sikerét aratta az 52 kg-os súlycsoport megnyerésével,  s a juniorok mezőnyében alkotott maradandót a serdülő Európa-bajnoki ezüstérmes  Buza Rafael is. Ő az 54 kilogrammosok között masírozott el a döntőig, ahol nem tudta megállítani az indiai  Dzsaifaba Meitei Sandzsaramba sem.

A lányoknál szintúgy akadt több kimagasló hazai teljesítmény, aminek a junioroknál négy, az ifiknél pedig egy magyar elsőség lett a jutalma.

A nagy pozitívumok közé tartoznak a külföldi vendégek elismerő szavai a rendezést, a vendéglátást illetően, ami pedig a 69. Bornemissza Gergely-emlékverseny egészét illeti, a lényeget az egriek főszervezője, a helyi bokszszakosztályt vezető Dorkó Péter ragadta meg érzékletesen, amikor így összegzett: „Helytálltunk!” Persze mondott azért más megörökítésre valót is:

„Szakmailag azt láthattuk, hogy több súlycsoportbn felnőttünk a nemzetközi elithez. A nagy mezőny, a 22 országot képviselő közel háromszáz fiatal bokszoló indulása pedig nem csupán mennyiségben jelent kiemelkedőt. Megítélésem szerint minőségben is vert akár egy korosztályos Eb-t is a mi tornánk, amely Európa egyik legszínvonalasabb versenyévé nőtte ki magát.”

 A magyar győztesek
Juniorok
Fiúk
52 kg: Rózsavölgyi Márk
54 kg: Buza Rafael
66 kg: Horváth Máté
Lányok
50 kg: Márton Eszter
52 kg: Megyeri Barbara
60 kg: Nagy Vivien
66 kg: Kovács Petra
Ifjúsági leány
57 kg: Szabó Szabina

A KSC-KESI eredményei:
Juniorok
57 kg: Horváth Krisztián 5. hely
70 kg: Fricska Gábor 3. hely

Ifjúsági

60 kg: Orbán Adrián 3. hely
75 kg: Lőrik Levente 5. hely

(utanpotlassport.hu)

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés