kesport.hu

A magyar futball aranykora a Cifrapalotában – képekkel

Fantasztikus relikviák a kecskeméti Cifrapalotában: a Máday család A magyar futball aranykora elnevezéssel kiállítást tart, mely elsősorban az Aranycsapat, és legendás magyar játékosok emlékeit tárja fel a közönség elé. 

„A futball iránti szeretet és a nemzeti identitás mély tartalmait vélhetjük felfedezni ebben a futballkiállításban.” – mondta Hajagos Csaba történész, a Cifrapalota kurátora, majd hozzátette: „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy él egy olyan család Kecskemét városában, akinek ennyiféle relikviája van a múlt időszakainak felidézésére. A Kecskeméti Katona József Múzeum régóta működik együtt Máday Norbert magángyűjtővel; több kiállítását is láthatta már a nagyközönség, mint például az első és a második világháború emlékezése kapcsán, illetve az 1956-os események tárgyi emlékei is bemutatásra kerültek. A Cifrapalota, mint bemutató tér, a Katona József Múzeum, mint szakmai partner tökéletesen össze tud működni a Máday családdal, és ezt a gyümölcsöző kapcsolatot a jövőben is tartani szeretnék.”

Nem csak Máday Norbert, de fia, Máday Botond is szenvedélyesen kapcsolódott be a gyűjtői életbe, közös gyűjteményüket csodálhatjuk meg a magyar futball múltjából. 

„Gyűjtői szenvedélyem már óvodás koromban elkezdődött – mondta a 14 éves Máday Botond. Kezdetben focis kártyákat gyűjtöttem, majd komolyabb futball ereklyéket is elkezdtünk édesapámmal megszerezni. Több gyűjtőt meglátogattunk, régiség piacokon is jártunk, így rengeteg helyről állítottuk össze ezt a 72 pótolhatatlan relikviából álló kiállítást. A gyűjtemény első tárgyi emlékei az érmek voltak, a legbüszkébbek a Puskás- és a Kubala-mezre vagyunk, személyes kedvenceim közé is elsősorban ezeket sorolom.” 

Botond azt is elárulta nekünk, hogy nem tartja kizártnak, hogy a későbbiekben akár a mai magyar futballisták relikviáit is begyűjtsék. 

„Folyamatosan bővíteni szeretnénk a kiállítást, van rá esély, hogy a jövőben például egy Szoboszlai Dominik ereklyével is találkozhatunk, ha a mai magyar futballt nézzük, viszont egyelőre az 1960-as, 70-es és 80-as évek futballikonjairól szól a gyűjteményünk.”

Kecskemétiként nem véletlen: először a hírös városban mutatták be A magyar futball aranykorát, de ez csak a kezdet.

„Kecskemét a szülővárosom, itt is focizom és büszkék vagyunk arra édesapámmal, hogy először a Cifrapalota adott otthont a kiállításunknak.” 

Az kiállítás július 31-ig látható a Cifrapalota bemutatótermében, hétfő kivételével minden nap 10:00-17:00 óra között.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

(Vizi Zalán)

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés