kesport.hu

KTE-Duna Aszfalt: “még várható erősítés” – interjú Forray Gáborral

A nyáron távozott a KTE-Duna Aszfalt csapatából Mészáros Máté, Milos Dimic, Juan’Ya Green, Rastko Dramicanin és Molnár Márton. A helyükre eddig Lewis Chester az USA-ból, Révész Ádám Szegedről és Devaugntah Williams Észak-Macedóniából érkezett. Forray Gábort, a klub vezetőedzőjét kérdeztük az eddigi változásokról, és a további teendőkről: 

Miért kellett több játékostól megválnia a klubnak?

Nagyon családias nálunk a csapaton belüli hangulat, éppen ezért minden személyi változás érzelmekkel teli. Mindig az együttes érdekeit kell szem előtt tartani, így vannak olyan pillanatok, amikor muszáj változtatásokat eszközölni. Emellett, ami általános problémát szokott nálunk jelenteni az az, hogy több játékosunk – elsősorban a fiatalabbak – egy idő után kinövik magukat, és nem tudjuk felvenni más klubokkal az értük folytatott pénzügyi versengést. A mi stratégiánkba és filozófiánkba a fizetési verseny nem is illik bele, ezért jönnek el azok a pillanatok, amikor egyes játékosainktól sajnálatos módon meg kell válnunk. 

Így a nyár közepén járva hogyan értékeled a KTE-Duna Aszfalt eddigi erősítéseit, sikerült pótolni a távozókat?

Igyekszünk a kiesőket megfelelően pótolni; úgy gondolom, hogy a távozó magyarokat sikerült pótolni, bár az érkezők még tapasztalatlanabbak, mint az eddigi embereink, de lényegesebben fiatalabbak is. Óriási bizonyítási vággyal és motivációval érkezenek hozzánk, és mi azon leszünk, hogy kellően felépítsük, menedzseljük őket, hogy éveken belül húzóemberei lehessenek a KTE-nek. A gárda magja megmarad, – Karahodzsics, Djeraszimovics és Wittmann személyében – ami szintén fontos, mert rutinos játékosok nélkül nem lehet egy csapatot felépíteni. Melléjük már csak 4-es posztra, Dramicsanin helyére keresek olyan embert, aki beleillik a rendszerünkbe. Nem egyszerű, mert ezen a poszton több kritériumnak is meg kell felelni, illetve nálunk a bérezési lehetőségek is behatároltak, de reméljük, mihamarabb megoldást találunk erre is, és a jövőben is azt a színvonalat tudjuk képviselni, amit eddig is. Ötödik légiósként Nikola Vukcsevics fogja megkapni a lehetőséget, aki eddig az NBI/B-s csapatunkban játszott, már két éve a felnőtt kerettel edz, és jól ismeri a szisztémánkat. 

Milyen szerep hárul a fiatalokra a következő szezonban?

Révész Ádámnak egyértelműen fontos szerepet szánok, hiszen ő fogja pótolni Molnár Mártont; Karahodzsicsnak fog besegíteni 5-ös poszton. Molnár Dániel és Lewis Chester komoly játéklehetőségre számíthatnak, hiszen a tavalyi szezon végén is látszódott, hogy a Wittmann-Djeraszimovics duónak nem kifizetődő, hogy egy teljes szezonon keresztül 35 perc felett játszanak mérkőzésenként. Az egész struktúrát úgy fogom felépíteni, hogy ezeknek a fiataloknak komoly perceket kell elvinniük, hogy tehermentesítsük az idősebb vezéreinket, akiket a meccsek végjátékaira frissen akarunk tartani. A többi fiatal annak függvényében fog játéklehetőséget kapni, hogy hogyan teljesítenek az edzéseken, illetve az utánpótlásmeccseken. Aki régebb óta itt van, az tudja, hogy a mi csapatunkban nincsenek bérelt helyek; senkit nem fogok azért „ingyen” becserélni, mert húsz ponttal vezetünk. 

A felnőtt csapat mellett az említett fiatalok az NBI/B-ben is játszani fognak?

Ez attól függ, hogy ki mennyi percet fog játszani a felnőtt bajnokin. Az is számítani fog, hogy ki mennyire lesz fáradt, ki milyen formában lesz, valamint, hogy ki lesz az aktuális ellenfél, tehát ez sok összetevőn múlik. Mindenkinek kikérjük a játékengedélyét a B-ligára is, és, ha valaki kevesebbet játszik az első osztályban, akkor nyilván játszani fog az NBI/B-ben. Akik nem kapnak lehetőséget a felnőtt meccseken, azoknak komoly szerepet kell vállalniuk a B-ben, így mindenki kellő terhelésben fog részesülni. A lényeg, hogy az összes fiatal erősebb közegben eddzen és meccseljen, mert ez egy több éve sikeresen működő taktika, mely elősegíti a fejlődést. 

Mikor vág neki a csapat a felkészülésnek, és addig hogyan töltöd a nyarat?

Augusztus 12-én kezdjük meg a felkészülést, de a fiatalok hamarabb vágnak neki az alapozásnak, mert az ő bajnokságuk előbb rajtol. Amikor véget ért a bajnokság, akkor volt egy aktív hetem, amikor nem a kosárlabdával foglalkoztam. Ezt követően elkezdtem a munkát az U18-as válogatott élén, ugyanis gőzerővel készülünk a nagyváradi Európa-bajnokságra. Közben állandóan nézem a játékospiacot, meccsek felvételeit, és keressük a KTE utolsó, hiányzó láncszemét. Amint vége lesz az utánpótlás EB-nek, akkor a családunkkal egy hétre elutazunk nyaralni a tengerhez, utána bekapcsolódok a felnőtt válogatott munkájába, illetve a Kecskeméttel is elkezdjük a felkészülést. Nem szeretem a semmittevést, így számomra bőven elég ez a kétszer egy hét a feltöltődéshez. 

(Vizi Zalán)

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés