kesport.hu

„Bízom benne, hogy mindkét kecskeméti csapat fel tud érni a dobogóra” – interjú Járdi Ádámmal

Járdi Ádámmal, a Bács-Kiskun Megyei Kézilabda Szövetség elnökével beszélgettünk az elmúlt egy évről; a szövetségben folyó munkáról, az utánpótlásról és a megyei csapatok helyzetéről:  

A megyei kézilabda szövetségek az előző nyáron szervezeti átalakuláson estek át, igazgatóságként funkcionálnak azóta. Sikerült zökkenőmentesen a váltás a Bács-Kiskun megyei Kézilabda Szövetségnek?

Az átalakítás két lépcsőben zajlik, tavaly nyáron a szervezeti átalakulás megtörtént, de nem igazgatóságként működnek a megyei szövetségek még jelenleg sem. A megyei elnököket a Magyar Kézilabda Szövetség nevezte ki 2018. július 1.-i dátummal igazgatói jogkörrel. Az átalakulás nem volt zökkenőmentes, hiszen az ezzel járó feladatok mellett egy átadás-átvételt is le kellett menedzselni, így az ebből eredő többletfeladatok miatt nagyjából márciusra zajlott le minden átalakulással kapcsolatos teendőnk.

Hogyan értékelné az elmúlt egy évet, mint elnök?

Megválasztásomkor kaptam egy hatalmas bizalmat az egyesületek részéről, de azért nem sokan fogadtak volna arra, hogy az ígéreteimet ilyen hamar meg is tudom valósítani. Az elmúlt egy évünk igen tartalmasra sikerült, és büszkeséggel tölt el az, ha megnézzük a négy évre tervezett elnöki programom pontjait, azok közül szinte mindent sikerült megvalósítani már az első évben. Hihetetlen jó szakembereket tudtam magam mellé állítani, akik remek csapattá értek össze. Mindenkinek kijár a dicséret, azonban a megyei szövetség főtitkárát, Czenczik Istvánt külön szeretném kiemelni. Az eredménye ennek az alkotó közegnek az lett, hogy szinte minden, amihez nyúltunk sikeres lett. Augusztusban a munkát a szövetségi kitelepülésekkel kezdtük, a folytatásban jöttek a szakmai estek. A terveket a sikeres MKSZ kihelyezett elnökségi ülés megszervezésével folytattuk, majd az évzáró jelentette a 2018-as év zárását. 2019-ben sem álltunk le, hiszen a számos általunk támogatott utánpótlás torna mellett már elkészült a szövetség 60 éves évfordulójának első 20 éves szemelvénye. Emellett a Bács-Kiskun megyei Kézilabda Szövetség ékkövének számítottak a megyei négyes döntő teltházas mérkőzései és a sikeres Szikora Melinda Kapustábor.

Milyen változtatásokat eszközölt az elmúlt egy évben?

Egy összetartó, új szemléletű, szolgáltató szövetséget álmodtam meg. Változásokat szinte minden területen hajtottunk végre. Nem apróztuk el, belevágtunk a közepébe, mellyel azt értük el, hogy egy szigorú költségvetés mentén gazdálkodó, egy-másfél évre előre gondolkodó szervezet lettünk – a változások közül talán ez a legfontosabb, ami a sikereink kulcsát is jelentette. Szeretnénk minél több tudást adni a megyében működő szervezetek számára, illetve minél több programot és eseményt szervezni. 

Milyen célokkal vágott neki a munkának, és mik a további tervek a jövőre nézve?

A terveket sok esetben felülírták a hétköznapok. Sok nehézséggel néztünk szembe, de azt gondolom, helyt álltunk. A változásoknak köszönhetően rengeteg új kezdeményezést hívtunk életre; mindezekkel a célunk az volt, hogy egy minden korosztály számára vonzó brand alapjait rakjuk le. Az építkezés elején járunk, az alapokat lefektettük, és a jövőben a meglévő márkáinkat szeretnénk még jobban, még profibb tartalommal megtölteni.

Mit gondol, milyen esélyekkel vágnak neki a megyei csapatok a jövő évadnak? Lehetnek-e feljutásra esélyes alakulatok, hogy újra első osztályú kézilabda egyesületet tudhasson magáénak a megye?

Mind a három megyei NBI/B-s csapat a keleti csoportba kapott besorolást. Kijelenthető, hogy évek óta jóval erősebbek a második vonal keleti csoportjai mind férfi, mind női vonalon. A férfiaknál a tavalyi két NBI-es kieső egyesület, a Vecsés és a Cegléd is a keleti csoportba került. Az uborkaszezonban megjelent hírek alapján azonban a többi csapat sem tétlenkedett, így véleményem szerint, hihetetlen kiegyenlített mezőny áll rajthoz szeptemberben. Ha az első osztályú tagságot nem is vívja ki egyik egyesület sem, remélhetőleg mindenki a legjobb nyolc között végez, ezzel elkerülve a veszélyzónát és a kiesést. Az első osztályú tagság kivívásánál számomra sokkal üdvözítőbb az a folyamat, hogy egyre bátrabban nyúlnak utánpótlásaikhoz az egyesületek. Ez hosszú távon sokkal több örömet okozhat a helyi szurkolóknak és megalapozzák egy helyi utánpótlásra épülő első osztályú szereplés vízióját.

Ha már a fiatalokat szóba hozta, hogyan vélekedik a megyei kézilabda utánpótlásról?

A jövő az utánpótlásban lakozik, ez egyértelmű. Habár a nevezések még nem zárultak le az egyes korosztályokban, már láthatjuk azt, hogy a 2019/20-as bajnoki szezonra is növekedett az utánpótlás csapatok száma, ezáltal az igazolt versenyzői létszám is. Az életre hívott szakfelügyeleti rendszer megfelelő mederbe terelte a képzést, melynek pozitív hatásai már most mutatkoznak. A cél az, hogy felnőtt korra minél több sportoló maradjon a rendszerben, és ebben hatalmas felelőssége van miden megyei szövetségnek.

Mit gondol a kecskeméti utánpótlásról?

Bátran ki merem jelenteni, hogy a kecskeméti utánpótlás nem csak megyénk elitjét képezi, de országos szinten is vannak olyan hírös városi korosztályok, melyek kiemelkedőek. A hatalmas létszámnak és az óvodában kezdődő képzésnek már jelenleg is vannak eredményei, de néhány éven belül még sikeresebb lehet a kecskeméti utánpótlás.

Milyen szezont jósol a két felnőtt kecskeméti gárdának, a KTE-Piroska Szörpnek és a KNKSE együttesének? 

Egy korábbi nyilatkozatban Ocsovai Zsolt, a KTE-Piroska Szörp vezetőedzője is óvatosabban nyilatkozott a 2019/2020-as bajnoki szezonról, a kitűzött célok tekintetében. Bízom benne, hogy mindkét kecskeméti csapat a bajnokság végére fel tud érni a dobogóra, ami hatalmas siker lenne.

Járdi Ádám, a megyei szövetség elnöke

(Vizi Zalán)

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés