kesport.hu

Kecskemétről indult, most a Honvédban alapember – interjú Banó-Szabó Bencével

Banó-Szabó Bence Kecskeméten született, a Hírös-Épnél kezdett el focizni, majd 2009-ben a Kecskeméti LC-hez került. Korosztályában kiemelkedő teljesítményt nyújtott, tehetségére 2014-ben a Magyar Futball Akadémia is felfigyelt. Azóta végigjárta a ranglétrát, és az idei szezonban eddig alapembernek számít a Honvédnál; gólt is szerzett az Európa-liga selejtezősorozatában. Vele készítettünk interjút: 

Hogyan emlékezel vissza a kecskeméti éveidre?

Kecskemét a szülővárosom, nagyon jó emlékeim kötődnek oda. Ott kezdtem el futballozni is. Mivel 2014 óta a Budapest Honvéd kötelékébe tartozom, így visszagondolva egy nagyon fontos lépcsőfok volt az életemben a hírös város – rengeteget dolgoztam azért, hogy valamelyik akadémia figyelmét felkeltsem. Minden reggel külön edzésekre jártam, onnan mentem iskolába, majd délután is a futballé volt a főszerep. A legtöbbet édesapámtól, Szabó Istvántól kaptam, minden nap tanultam tőle valamit, illetve Csima Gyulát, volt edzőmet emelném ki a kecskeméti időszakomból, aki szintén sokat foglalkozott velem. 

Kikkel tartod a kapcsolatot a kecskeméti ismerőseid közül? 

A régi csapattársammal, Bozsik Mátéval tartom leginkább a kapcsolatot Kecskemétről. Sajnos nem tudok sűrűn találkozni vele a távolság és a sűrű edzésprogram miatt. Ezáltal keveset is járok haza. 

Milyen körülmények vesznek körül a Honvédnál? 

Nyugodtan kimondhatom, hogy Magyarország egyik legjobb létesítménye épült Kispesten. Tökéletesek a körülmények, amelyek körbevesznek minket, profi légkörben készülhetünk nap, mint nap a soron következő mérkőzésre. 

Mi kell ahhoz, hogy valaki ilyen fiatalon – mint te – élni tudjon a lehetőséggel, és be tudjon robbanni az élvonalba? 

A legfontosabb, hogy kész játékosnak kell lennie az embernek. Ha valaki nem áll készen a legmagasabb szintre se taktikailag, se technikailag, akkor nehéz megragadni az NB I-ben. 

Tavaly még kevesebb szerepet kaptál, idén viszont eddig alapembernek számítasz a kispesti alakulatban. Ez a nyári edzőváltásnak köszönhető? 

Az elmúlt szezonnal már nem szeretnék foglalkozni, történt, ami történt, de ez már nem számít. Természetesen sokkal tapasztaltabb lettem az előző évadhoz képest, talán ez is közre játszik, de a lényeg az, hogy idén újra játéklehetőséghez jutok hétről hétre. 

Mik a Honvéd és a te egyéni céljaid a 2019/20-as bajnoki kiírásban? 

Csapatszinten egyértelműen az a célunk, hogy olyan pozícióban végezzünk a szezon végén, amivel kiharcoljuk a nemzetközi kupaszereplés jogát. Idén is pályára léphettünk az Európa-liga selejtezőkörében, és úgy gondolom, hogy a játékosállományunk alapján abszolút reális esélyünk van ennek a megismétlésére. Magamnak azt tűztem ki célul, hogy stabil, meghatározó játékossá váljak Kispesten, valamint az U21-es válogatottban. 

Ha már a nemzetközi kupaporond szóba jött, mit gondolsz a Honvéd – Craiova párharcról, és az UEFA döntéséről? 

Erről nem szeretnék beszélni, a klubvezetés elmondott mindent, ami fontos.

Milyen hosszabbtávú terveid vannak a futballban? 

Szívesen kipróbálnám magam más országban is, de előbb itthon, az NB I-ben kell megállnom a helyem, bizonyítanom az edzőknek, klubomnak és a szurkolóknak, hogy megérdemlem a bizalmat. Ezt követően, ha a teljesítményem olyan lesz, akkor beszélhetünk a külföldre igazolásról, illetve a felnőtt válogatottságról. 

Az öltözőben mely csapattársaiddal találtad meg legjobban a közös hangot? 

Nagyszerű a hangulat a csapaton belül, mindenkivel jóban vagyok, de a legjobb kapcsolatom Majer Milánnal van, akit régóta ismerek. Batik Bencével, Gazdag Dániellel és Nagy Gergővel is remek a kapcsolatom, illetve akitől a legtöbbet tanulok edzésen és az életben is, az Djordje Kamber. 

Hogy néz ki Banó-Szabó Bence egy napja? 

Általában délelőtt van edzésünk, ami eltart egészen kora délutánig. Ezután közösen ebédelünk a többiekkel, és az adott naptól és feladatoktól függően döntünk a további programról. Sokszor csinálunk valamit közösen a társaimmal, ám, ha fáradtak vagyunk, hazamegyünk pihenni, én Angyalföldön lakom, egyedül. 

Meghívást kaptál az U21-es magyar válogatottba. Mit vársz a Gera Zoltánnal való közös munkától?

Rengeteg jót hallottam róla, nagyszerű játékos volt, és alig várom a közös munkát. Biztos vagyok benne, hogy sokat fogunk tanulni tőle, hiszen óriási tapasztalatokkal bír. 

Ki a példaképed és a kedvenc csapatod? 

Antoine Griezmann a kedvenc játékosom és egyben a példaképem. Mindenkinek ajánlom a könyvét, rendkívül jó olvasmány és nagyon inspiráló. Ezáltal eddig az Atletico Madridnak szurkoltam, de a francia játékos nyári átigazolása miatt idén nálam az FC Barcelona lesz a befutó.

(Vizi Zalán/Fotó: utanpotlassport.hu, honvedfc.hu)

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés