kesport.hu

U16-os kosárlabda Eb: száz pontot dobtak, legyőzték Norvégiát a fiúk

A korábbi mérkőzéseken nem látott remeklést mutatott be a norvégok ellen a magyar U16-os fiú kosárlabda-válogatott a montenegrói Podgoricában zajló B divíziós Európa-bajnokságon. Váradi Attila tanítványai 100–54-re ütötték ki az északi riválist – számolt be róla az nso.hu.

Sikerül-e megállítani a negatív szériát? Ez a kérdés fogalmazódhatott meg a magyar U16-os fiú kosárlabda-válogatott játékosainak fejében, miután a Koszovó elleni siker óta a bolgároktól, a svédektől és legutóbb a lengyelektől is kikaptak a montenegrói B divíziós Európa-bajnokságon. Ezúttal az összes eddigi párharcát elveszítő Norvégiával nézett farkasszemet Váradi Attila együttese.

Nos, igencsak jól muzsikáltak a mieink az északi rivális ellen. Kovács Ákos vezérletével rögtön a találkozó elején kisebb előnyt építettek ki, ráadásul Sipos Mátyás triplája kellő nyugalommal töltötte el a magyar fiúkat, akiken most először lehetett érezni (talán a koszovóiak elleni párharcot leszámítva), hogy élvezik a játékot. Ennek megfelelően csak úgy szórták a kosarakat, az első negyed végére 22 pontot gyűjtöttek, amivel hatpontos fórral vonulhattak kisszünetre (22–16).

A folytatásban tulajdonképpen megismétlődött az előző etap, támadásban továbbra is pontosan működött a magyar gépezet, ezúttal Kazy Balázs triplázott, valamint Kiss Kolos szintén ejtett hárompontost. A csoportutolsó norvégok nemigen tudtak mit kezdeni a magyar védekezéssel, és az a harmadik játékrészben súlyosbodott (43–30).

Merthogy a harmadik negyedben valósággal elsöpörte ellenlábasát a magyar válogatott. Jóllehet, el is ment az északiak kedve a játéktól, de hogy Váradi Attila együttese mindent megtett ennek érdekében, az biztos. Az összesen 29 pontig jutó, ezzel a mieink legeredményesebb játékosának számító Kovács Ákos továbbra is ihletett formában dobált, dupláit több mint 90 százalékos pontossággal értékesítette. A csapat pedig összesen 31 ponttal „ajándékozta” meg a norvégokat (74–44).

Az utolsó negyed derekán pedig már azon csodálkozhattunk, miszerint realitássá vált, hogy a magyar gárda túllépje a százat. Meg nem haladta, de elérte a bűvös számot, nem mellesleg csak ötvennégyet kapott, vagyis 100–54-re kiütötte a norvégokat.

FIÚ U16-OS B DIVÍZIÓS KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, PODGORICA 
Csoportkör, 5. forduló

Magyarország–Norvégia 100–54 (22–16, 21–14, 31–14, 26–10)
Magyar pontszerzők: Kovács 29, Sipos 18, Ivkovic 14, Bánfi 12, Kiss 9, Hiezl 6, Kazy 5, Hajdu 3, Kertész, Tóth 2-2.

(nso.hu/fotó: fiba.com)

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés