kesport.hu

Ivkovics elmondta, kikre épül a folytatásban a férfi kosárlabda válogatott

Ivkovics Sztojan, a magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya a nyári tornákon sokkal jobb  eredményeket „kapott” a csapattól, mint amilyenekre számított, és úgy gondolja, együttese tiszta, de kemény játékot mutat be – számolt be róla az nso.hu.

Öt mérkőzés, öt világbajnoki résztvevő, egy győzelem – ezt a mérleget produkálta a magyar válogatott a krétai és a hamburgi felkészülési tornán, amelyeken nagyszerű körülmények között erős ellenfelekkel gyakorolhatott a februári Európa-bajnoki selejtezőre. Addig nem találkozik már a keret, a nyár jó háromhetes összetartásából kell építkezniük a játékosoknak, akikre a következő hónapokban klubjaikban várnak feladatok. Hamburgban a riválisok elismerően beszéltek a magyar csapat stílusos játékáról, amit mondhattak udvariasságból is, de bízzunk benne, hogy komolyan gondolták. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány szerint mostanra kialakult a nemzeti csapat váza, amelyre a következő esztendőkben építeni lehet.

„Azon kevesek közé tartozunk, akik a 2021-es Európa-bajnokságot már látjuk magunk előtt, sőt le is zártuk az építkezést, készen van a keret – taglalta Ivkovics Sztojan. Nagy esélyünk van a kijutásra, ez az elvárás, mi több, bátran mondhatom, már a 2025-ös kontinensviadalra is megvan az alaprotáció. Ennek tagjai Pongó Marcell, Perl Zoltán, Váradi Benedek, Benke Szilárd, Filipovity Márkó, Allen Rosco, Golomán György, és hozzájuk csatlakozhatnak a feltörekvő fiatalok, a most is velünk tartó Pallai Tamás, Valerio-Bodon Vincent, továbbá Fazekas Máté. Minden évben kijön egy-két játékos az utánpótlásból, amely alapvetően három pillérből áll: az egyik, hogy a taónak köszönhetően többen kosárlabdáznak a klubokban, iskolákban; a következő az akadémiákon folyó kiemelkedő képzés; míg a harmadik a három válogatott, amely az utánpótlás elitképzését biztosítja. Sokkal jobban működik az egész, mint korábban, hogy hol van a legnagyobb probléma, azt a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége mint legfőbb szakmai grémium majd eldönti. Én elégedett vagyok az utánpótlással, ha a nőivel összehasonlítjuk, a célunk ugyanaz: a játékosok áramlása a felnőttválogatottba.”

Ivkovics a problémát illetően arra utalt, hogy Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára ismét javasolta egy új szövetségi szakmai gárda kinevezését a fiúválogatottak élére, amelyek az U20-as B-divíziós Európa-bajnokságot a 14., az U18-ast a 15., az U16-ost szintén a 14. helyen zárták. Az U18-asok közül most az említett Pallai és Valerio szokta a légkört, és készült a „nagyokkal”, de a németországi viadalon nem vetette be őket a kapitány; véleménye szerint nem is lehetett reálisan azt gondolni, hogy világbajnokságra készülő, csúcsformához közelítő csapatok ellen kellene bedobni a mély vízbe a két játékost, mert „összetörik” őket. Hozzátette, minden ilyen projekt, amely a fiatalok beépítésére vonatkozott az elmúlt nyolc évben – Somogyi Ádámot leszámítva – sikeres volt: egyik kiválasztott sem sérült meg, és nagy harcosok lettek belőlük, akik bármikor a válogatott rendelkezésére állnak. Ivkovics az eredményt illetően sokkal többet kapott a nyári mérkőzéseken, mint amire számított.

„Tetszik vagy nem tetszik, a külföldi kollégák respektálják a magyar kosárlabdát, a felnőtt- és az utánpótlás-válogatottak működésének szisztémáját – folytatta Ivkovics Sztojan. – A kiemelkedő eredményekhez kiemelkedő egyéniségek is kellenek. A mi csapatunk tiszta, de kemény és brusztos játékot mutat be, és amit az elfogult emberek a »baltások« játékának neveznek, azt az európai mezőny férfiasként aposztrofálja. Ha Horti Bálint odateszi magát, az Jannisz Antetokounmpónak is fáj…”

Ivkovics nagyon sajnálja, hogy az MKOSZ legutóbbi elnökségi ülésén nem tudott részt venni, mert mint mondta, nem hívták meg rá, de úgy gondolja, szeptemberben új életet kezdhet a honi kosárlabda. Ha valaki jobb úton tud haladni előre, akkor meg lehet adni neki a lehetőséget, mert a válogatott nem két- vagy három-, hanem tízmillió embernek fontos, amelyből legalább kétmillió figyelemmel kísérte a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságot.

(Győri Ferenc/nso.hu. Fotó: fiba.basketball)

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés