kesport.hu

Boronkay Péter olimpiai pontokért száll harcba Valenciában az EB-n

A Mercedes-Benz Gyár KMSE paratriatlonistája, Boronkay Péter zsinórban a harmadik hétvégéjén áll rajthoz, amire eddigi pályafutása során még nem volt példa. A Iausanne-i világbajnokságot, illetve a banyolesi világkupát (előbbin a 14., utóbbin a 6. helyet érte el) követően szeptember 14-én Valenciában, a sprinttávú para- és U23-as triatlon Európa Bajnokságon versenyez Boronkay Péter. Ezzel kapcsolatban, egyenesen Spanyolországból adott nekünk interjút a kiváló kecskeméti sportoló: 

Egy korábbi nyilatkozatodból kiolvasható volt, hogy nem voltál elégedett a VB-n elért 14. hellyel. Miért nem sikerült az a verseny úgy, ahogyan szeretted volna? 

Így van, nagyon nem voltam megelégedve a teljesítményemmel. A probléma nagyon egyszerű volt: nem fogadtam szót az edzőmnek, Német Gyulának. A versenyt megelőzően egy magaslati edzőtáborból jöttem haza, és Gyula bácsi precízen meghatározta, hogy mikor kéne elindulnom egy ilyen magaslati edzésprogram után. Ennek ellenére ráhúztam még pár napot, és így a testem nem volt megfelelően felkészülve a világbajnokságra. Helyezésben talán egy-két pozíciót tudtam volna előrébb végezni optimális esetben, szóval nem is ezzel volt a baj, hanem az időeredményemmel nem voltam megelégedve. Viszont önmagában már az büszkeséggel tölt el, hogy kvalifikálni tudtam magam a versenyre, ugyanis én vagyok az egyedüli sportoló, aki az elmúlt 13 világbajnokság mindegyikén részt vett. Az én kategóriámban nagyon sokan vagyunk, az egyik legnagyobb mezőny, így rengetegen versenyeztek a VB-re való kijutásért, amit csak 15-en értünk el. 

A világbajnokságot a világkupa követte, ahol már mosollyal az arcodon értél célba. 

Spanyolországban, a banyolesi világkupán minden más volt. Hatodikként végeztem, és időeredményben is úgy teljesítettem, ami elvárható. A versenyek sora azonban itt még nem ért véget, maradtam az Ibériai-félszigeten, és csütörtökön megérkeztem Valenciába, a sprinttávú EB helyszínére. Sajnos így jött ki a lépés; három versenyhétvége egymás után – ilyen a pályafutásom során még nem volt -, de nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy nem indulunk, hiszen a tervünk az, hogy amelyik verseny rajtlistájára kijutunk, oda el kell menni. 

Hogy sikerült kvalifikálnod magad az Európa Bajnokságra, és hogyan néz ki egy ilyen versenyhétvége? 

Nagyon kemény versenyeket kell teljesíteni ahhoz, hogy valaki kijusson az EB-re, de vannak sportolók, akik szabad kártyával, és vannak akik – mint én – egyenes ágon jutottak ki. A versenyhétvége pénteken kezdődik, először az úszás, majd a kerékpár távnak a pályabejárásával, valamint ekkor van a versenymegbeszélés is, ahol ismertetik velünk a szabályokat, a tudnivalókat, és átadják a rajtszámokat. Szombaton a verseny előtt is van lehetőség ismerkedni a pályával, majd a célba érést követően, ha lesz rá lehetőségem, szurkolok a többi magyarnak, hiszen ez egy integrált EB lesz ép-, junior- és U23-as indulókkal. A kontinensviadalt követően vasárnap utazok haza. 

Mi a célkitűzésed, illetve a taktikád az EB-re? 

Nincsen különösebb elvárás, saját magamhoz képest szeretnék egy nagyon jót versenyezni. Időben is jót akarok menni, hogy ne maradjak le sokkal az élmezőnytől. A taktika még sok mindenben változhat, elsősorban az időjárás miatt, hiszen Valenciában napok óta nagy esőzések, orkán erejű szélviharok tombolnak. Sprinttáv, azaz 750 m úszás, 20 km kerékpározás és 5 km futás a program, így ez úgy nevezett “nem bolyozós verseny”, ami azt jelenti, hogy nem lehet az ellenfelek szélárnyékát kihasználni. Ezeket figyelembe véve remélhetőleg a legjobb formámat tudom előhozni.

A 2020-as tokiói olimpia szempontjából milyen jelentőséggel bír számodra ez a valenciai verseny? 

Jövő májusban lesz még egy világbajnokság, de ez a spanyolországi EB az utolsó kontinensviadal az olimpiáig. Paralimpián a három legjobb versenyzőből kettő az öreg kontinensről származik, ez is mutatja, hogy az összes közül az európai a legerősebb mezőny. Olimpiai pontszerzés szempontjából is nagyon fontos állomás ez az Európa Bajnokság, valamint abban a tekintetben is, hogy feltérképezhetjük, hol állnak az ellenfelek a felkészülésben egy évvel Tokió előtt. Boldog vagyok amiatt, hogy itt lehetek, és képviselhetem a hazámat, 2008 óta az összes EB-re sikeresen kijutottam egyedüliként a mezőnyből, ami szintén örömteli hír számomra.

(Vizi Zalán)

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés