kesport.hu

Szvitacs Alexa a kilátástalanságból Európa csúcsára ért

Hogy ki az a Szvitacs Alexa? Ezt már nagyon sokan tudják Kecskeméten és Magyarországon, de most már Európa para-asztalitenisz sportjában is. Alig egy évvel a súlyos, csonkolásos, életmentő műtétjei után Helsinborgban (Svédország), az Európa Bajnokságon, élete második para-asztalitenisz versenyén megnyerte kategóriáját. Ezzel a sikerrel a 2020-as tokiói paralimpia első kecskeméti paralimpikonja lett. 

Abszolút az ismeretlenség homályából érkezett Alexa az Európa-bajnokságra. A csoportkörben több a világranglista elején álló versenyzővel találkozott és legyőzte őket. Kikapott viszont a világranglista 2. helyén álló Pek Karolina (lengyel) asztaliteniszezőtől. Összeszorította a fogát, leküzdve az erős lábfájdalmait, az elődöntőt megnyerve, a döntőben ismét találkozott a lengyel versenyzővel. Rendkívül taktikusan, kiváló játékkal 3/1-re visszavágott a vereségért. 

Ujhidy Tibor, a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér elnöke: 

Szavak nincsenek arra, amit Alexa tett az elmúlt egy évben. Leküzdve a halál közelségét, a fájdalmait, tele optimizmussal elkezdett egy új életet élni. Harcolt és harcolt saját magával, testével, agyával, hogy a betegágyán megfogalmazott fogadalmát be tudja tartani.  „Paralimpikon akarok lenni.” Számára nincs lehetetlen, a cél, az álmai azért vannak, hogy megvalósuljanak. Az elődöntő után kérdeztem Alexától, hogy van a lába. Nagyon fáj, be van gyulladva, vérzik, de most semmi sem számít, mondta. Nem is látszott a döntőben, a vágy a végső sikerre, minden fájdalmat elnyomott benne. Természetesen nagyon büszkék vagyunk versenyzőnkre, de ennél még sokkal többet jelent számunkra. Igazi példakép, aki szerénységével, küzdeni tudásával mutat példát nagyon sokunk számára. Hiszem, hogy még e sikerrel is Alexa sportkarrierjének csak az elején tartunk. Hajrá Alexa, hajrá Spari! ”    

    

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés