kesport.hu

Kecskeméten járt dr. Szabó Miklós, az egykori kecskeméti olimpikon

A Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Köre meghívására Kecskeméten járt dr. Szabó Miklós olimpikon. Elkísérte őt unokatestvére, a vele egykorú Szabó István. Megtekintette a Kecskeméti Kosárlabda Akadémián helyet kapó állandó Sportkiállítást, ahol az ő sikerei is megörökítésre kerültek. A kiállításon Grosán Pál, a baráti kör tagja kalauzolta őt végig, illetve adta át emlékül a Kecskemét Olimpikonjai sporttörténeti könyvet.     

Kecskeméten kezdte a pályafutását, focizott és hosszútávot futott. Érettségi után, felkerülve Budapestre, 1950-ben lett versenyszerű atléta. 1956-ban, a Melbourne olimpián 5000 méteres síkfutásban 4. helyet ért el. Olyan fantasztikus és világverő generáció tagja volt, mint Iharos, Tábori, Kovács, Rózsavölgyi, Rozsnyói. Sok nemzetközi versenyen ért el kiemelkedő eredményt, helyezést. Versenyző pályafutása befejeztével a Magyar Atlétikai Szövetségnél dolgozott utánpótlás vezetőedzőként, és szakfelügyelőként. 

Ujhidy Tibor, a baráti kör tagja: – Felemelő érzés volt egy ilyen nagyszerű, egykori sportemberrel találkozni. 91 éves kora ellenére is teljes szellemi frissességnek örvend. Beszélt Ő és unokatestvére is a rengeteg kecskeméti kötődéséről, ismerőseiről, pályafutása kulisszatitkairól. Nagy élmény volt őket hallgatni. A múlt ismerete, megbecsülése nélkül a sportban sincs jelen, sem jövő. Nagy szükség lenne arra, hogy minél több ilyen találkozó legyen kiváló sportemberekkel, akik élményszerűen tudnák bevezetni az embereket, de leginkább a fiatalokat a sport világába. Nagy lehetőséget ad a Sportkiállítás a fiatalok számára a város sportmúltjának megismerésére, a „régebb óta” fiatalok számára pedig a dicső sportmúlt újbóli felidézésére. Sok boldogságot, jó egészséget Miklós bácsi!       

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés