kesport.hu

Nagy változások a kosárlabda utánpótlásban – Interjú Ivkovics Sztojannal és Forray Gáborral

Új korszak kezdődik a magyar kosárlabda férfiszakágának utánpótlás-nevelésében. A változásokról a magyar felnőtt férfiválogatott, és immáron az U20-as válogatott szövetségi kapitányát, Ivkovics Sztojant, illetve a KTE-Duna Aszfalt trénerét, Forray Gábort kérdeztük.

Nyáron rendezték az utánpótlás Európa-bajnokságokat, melyen a magyar csapatok a B divízióban indultak. Az U16-osok a tizennegyedikek, az U18-asok a tizenötödikek, valamint az U20-asok a tizenharmadikok lettek, így nem jutottak fel az A divízióba. 

A kosárlabda-szövetség úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a kontraktusokat az utánpótlás-fiúválogatottak élén dolgozó edzőkkel. A szerződések nyár végén jártak le, a döntés értelmében az U16-os csapat élén Váradi Attilát Berényi Sándor, az U18-asoknál Forray Gábort Pethő Ákos, míg az U20-as válogatott edzői posztján Pór Pétert Ivkovics Sztojan, a felnőtt válogatott kapitánya váltotta. 

Az U20-as válogatott élén folytatjuk tovább a megkezdett munkát, és a felnőttválogatott koncepciója alapján fogunk dolgozni. Tudatos döntés volt a szövetség részéről, hogy engem választott az U20 vezetőedzői posztjára. Pór Péter remek munkát végzett, de Szolnokon is nagyon sok feladata van, ugyanígy Forray Gábornak, aki már nem irányítja az U18-as gárdát, hiszen a KTE-Duna Aszfalt vezetőedzőjeként van rengeteg teendője. Itt egyáltalán nem leváltásokról van szó, sokkal inkább frissítésről.” – vélekedett a szövetség döntéséről Ivkovics Sztojan, majd folytatta:

Egyre több fiatal kerül tűz közelbe, a válogatottság küszöbére, és mi az A válogatottban mindig biztosítottunk helyet a fiatalok számára. Biztos vagyok benne, hogy a következő években még több fiatalnak tudunk bátran helyet adni arra, hogy bizonyítsanak, de addig is az utánpótláscsapatokban hasonló szisztéma szerint fognak készülni, mint amit a felnőttek játszanak. Az utánpótlás-válogatottaknak egyetlen feladata van, mégpedig, hogy kiszolgálja a nagyválogatottat.

Mindenki láthatja, hogy vannak olyan fiatal tehetségek, akik bombabiztos tagjai a nemzeti együttesnek. Annak a csapatnak, amelyik az utóbbi években nagyon jól szerepel a nemzetközi porondon. Nagy esélyekkel indulunk, hogy 2017 után újra kijussunk az EB-re, illetve a világbajnoksági részvételről is kevéssel maradtunk le. Azt gondolom, a következő 6-8 évben még komolyabb sikerek várnak ránk, és az ellenfeleknek számolnia kell majd Magyarországgal. Márpedig ez annak is köszönhető – visszakanyarodva az utánpótlásra – hogy folyamatosan jó játékosokat nevelnek ki Magyarországon. Az idei nyári összetartáson meg is próbáltuk azt, hogy a felnőttekkel együtt edzett több fiatal. Mi nem csak a 2021-es EB selejtezőre készülünk, melyre a keret össze van állítva, hanem már a 2025-ös csapatot is tervezzük. Nyilvánvalóan lehetne még jobb is a helyzet, de én úgy látom, hogy nagyjából minden rendben van, ami a magyar kosárlabdázást és az utánpótlást illeti.” – zárta gondolatait a szövetségi kapitány. 

Forray Gábort, a KTE-Duna Aszfalt vezetőedzőjét is megkérdeztük arról, hogy miért nem irányítja tovább az U18-as válogatottat: 

Lejárt a szerződésünk, és én nem kívántam tovább folytatni a munkát az utánpótlás-válogatott élén, hiszen ez rengeteg évközi elfoglaltsággal jár, és a klubra, a KTE-Duna Aszfaltra akarok 100%-ban koncentrálni. Én voltam az egyetlen az utánpótlás edzők közül, aki emellett az NB I-ben vezetőedző is, és nagyon nehéz feladat volt a kettőt együtt csinálni. Tíz éve dolgozom így, ilyen ütemben. Évközben mindig is a KTE volt a legfontosabb, de ha én bármit is csinálok, azt maximális erőbedobással akarom teljesíteni, és éreztem, hogy ez már sok. Többet akarok lenni a családommal is, ugyanis ez a kettős munka azzal jár, hogy egész évben gyakorlatilag egy nap pihenője sincs az embernek. A felnőtt válogatott stábjának továbbra is a tagja vagyok, tehát nem szakadtam el teljesen, de muszáj volt valamit elengedni, mert hosszútávon fontos, hogy az embernek legyen ideje felfrissülni, kikapcsolódni.

(Vizi Zalán)

Jelentkezz be először, hogy hozzászólhass! Bejelentkezés