Kosárlabda: A pályán nyert az ASE, de a feszült meccs egészen a sajtótájékoztató végéig tartott

Január 3-án, pénteken a KTE-Duna Aszfalt az Atomerőmű SE gárdáját fogadta az alapszakasz második körének első fordulójában. A teltházas meccs elképesztően feszült körülmények között, paksi győzelemmel ért véget, majd a sajtótájékoztatón is alig csillapodtak a kedélyek. 

A kecskeméti légiós, Thomas talált először a gyűrűbe, amire Lóránt tiszta ziccerrel és Evans triplával válaszolt, 3-5. Faust és Coleman pontjaival növelte előnyét az ASE, de Wittmann és Derasimovic kosaraival jól zárkózott a KTE, sőt, utóbbi hármasával a 6. percben a hazaiak vezettek, 13-12. A gyerekkorában Kecskeméten nevelkedő Kovács ziccerével újra a paksiak álltak jobban, ám a negyed utolsó percében Djurasovic lépett elő a lila-fehéreknél, aki büntetőkből és a hárompontosvonalon túlról is eredményes volt, 25-23.  

Wittmann palánkos kosarával indult a második játékrész, majd Lóránt szerzett egymás után négy pontot a kékmezeseknél. Hazai részről Derasimovic hárompontost süllyesztett el, de ezt követően Faust dobott hármast miközben szabálytalankodtak vele szemben, így az akcióból négy egységet könyvelhetett el a Paks. 32-33-nál időt kért Forray mester, azonban Lóránt ziccereivel és Faust büntetőivel kétszámjegyűre nőtt a különbség, 33-43. Két perccel a dudaszó előtt Faust dobott egymás után két hármast, majd zsákolt, ezzel zsinórban tíz pontot jegyzett, 36-51. A félidő Wittmann egykezes extrakosarával zárult, 44-54. 

Derasimovic triplájával és egy nagyszerű támadás végén az ő ziccerével kezdődött a harmadik felvonás, a túloldalon Coleman válaszolt, 49-56. A 23. percben Djurasovic és Putney akadt össze egymással, videózást követően mindkét játékost kiállították a bírók. A feszültség még inkább a tetőfokára hágott. A folytatásban Thomas állt a kecskeméti sereg élére, hét pontjával 58-59-re jött fel a KTE. Demoralizáló módon azonban Evans és Coleman három triplát dobott paksi részről, és egy perc alatt visszaállt a tíz közte, 60-70. A negyed végén Molnár talált a paksi gyűrűbe, de a különbség tovább nőtt, 66-77.

A záró tíz perc felfokozott állapotban indult, és úgy tűnt, a paksiak nagyon jó dobóformájával nem lehet mit kezdeni. Hazai részről Molnár dobott triplát, de hat minutummal a vége előtt 70-83-nál Forraynak kellett időt kérnie. Wittmann hozta fel csapatát tíz pontra, majd Derasimovic hármasára az ASE kért időt, 78-85. Triplával nyitotta a meccs utolsó fejezetét az Atomerőmű, de Wittmann és Molnár hármasaival visszajöttek a kecskeméti remények, 86-92. A teltházas csarnok Derasimovic trojkáját követően felrobbant, 91-92-nél időt kért Branislav Dzunic. Evans két pontot szerzett, de Molnár harmadik hármasával ledolgozta nagy hátrányát a Kecskemét, 94-94. Hiába küzdött szenzációsan a házigazda, a 40. percben két sportszerűtlen hibát is befújtak a kecskemétieknek, amely megpecsételte a KTE sorsát. A vége 99-105 lett. 

A dudaszót követően nagyobb csetepaté alakult ki a játékosok és az edzők között. Ebbe a vendég szurkolók is beszálltak – a találkozó folyamán is sokat hallott – sportszerűtlen rigmusokkal. A sajtótájékoztatón kiderült, hogy mi okozhatta a nagyobb veszekedést a pályán: 

Lóránt Péter játékos (Atomerőmű SE):Gratulálok mindkét csapatnak. Szurkolói szemmel nagyon szórakoztató meccs lehetett, örülök, hogy ilyen sok paksi drukker elkísért bennünket. Kecskeméten csak a Falco tudott eddig nyerni, emiatt még nagyobb büszkeség számunkra a mai diadal. 

Marko Derasimovic játékos (KTE-Duna Aszfalt):Gratulálok a Paksnak. Nagyon jó, élvezhető meccs volt. Sajnálom, hogy vereséget szenvedtünk. Nem akarok beszélni arról, hogy mi történt a meccs végén. Ideges voltam, lehet, hogy mondtam valami rosszat. Köszönöm a szurkolóinknak, hogy végig szurkoltak nekünk.

Branislav Dzunic vezetőedző (Atomerőmű SE):Kiélezett meccsen sikerült nyernünk. A Kecskemét ellen mindig ilyen találkozót vívunk. A játékosaim megérdemelték a győzelmet. Nagyon jól szervezett csapatot vertünk meg.

Forray Gábor vezetőedző (KTE-Duna Aszfalt):Mindenekelőtt gratulálok az Atomerőműnek. Az első negyedet leszámítva végig az ő akaratuk érvényesült. A KTE-nek is jár a gratuláció, mert tetemes hátrányból jöttünk vissza, és tettük gyakorlatilag egylabdássá az összecsapást. Én felelek a saját csapatomért, és ki kell, hogy álljak a játékosaimért, ezért nem tudok szó nélkül elmenni amellett, ami a meccs végén történt. A nézők csak annyit látnak ilyenkor, hogy vitatkozás van a pályán. Nem tűröm el azt, amikor az ellenfél edzője anyázza bármelyik játékosomat. Ráadásul többször… Azt gondolom, ez elfogadhatatlan, más édesanyját ilyen feszült körülmények sem korrekt az ember szájára venni. Ez nem a sporthoz tartozik, nem von le semmit a Paks érdemeiből. Nem a vereség miatt vagyok ideges. Rengeteg gyerek volt kint a találkozón, ennek hangot kell adni (ekkor az ASE vezetőedzője felállt, és kiment a sajtótájékoztatóról). Nekem is vannak rossz szokásaim, amik unszimpatikusak lehetnek, de ilyet nem tehet egy edző, mert ő az együttes arca, a kirakat. Részemről itt le van zárva a téma. 

KTE-Duna Aszfalt – Atomerőmű SE 99 – 105 (25 – 23, 19 – 31, 22 – 23, 33 – 28)

férfi kosárlabda NB I ’A’ csoport, 14. forduló
2020. január 03. péntek, 18.00
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
Játékvezetők: Papp P., Török R., Goda L.
MKOSZ ellenőr: Hartyáni Zs.

KTE: Djurasovic 7/3, Thomas 16/9, Derasimovic 34/18, Karahodzic 9, Wittmann 18/12. Csere: Molnár 11/9, Lewis 4, Révész -, Vukcevic -.

Edző: Forray Gábor

ASE: Evans 20/12, Faust 21/12, Lóránt 26, Coleman 19/12, Putney -. Csere: Kovács Á. 13/3, Jackson 6, Velkey -, Kis R. -.  

Edző: Branislav Dzunic

(Vizi Zalán) (fotó: Tóth Csaba/kesport.hu)

Kapcsolódó cikkek

KESPORT Médiatartalom Gyártó és Szolgáltató Kft.
error: A képet szerzői jog védi. Másolása, felhasználása engedélyköteles!