Boronkay Péterrel, a Mercedes-Benz Gyár KMSE paratriatlonosával beszélgettünk a Tokiói Paralimpiáról, az idei versenyekről, a ciprusi edzőtáboráról, illetve az apaságról. 

Milyen célkitűzésekkel vágtál neki a 2020-as évnek?

Gőzerővel készülünk arra, hogy kijussak a Tokiói Paralimpiára. Jelenleg a 14. helyezett vagyok a kvalifikációs listán, ami azt jelenti, hogy szabadkártyás pozícióban állok. Július elsején fogják lezárni a kvalifikációt triatlon sportágban, és akkor kiderül, hogy ki vehet részt a tokiói játékokon. A fő célom kijutni a paralimpiára, de van egy B tervem is, ami nem más, mint a szeptember közepén megrendezésre kerülő amszterdami hosszútávú világbajnokságon való részvétel. Ez egy teljesen új táv lesz számomra, ilyen világversenyen még nem indultam. Ez egy Ironman távú futam lesz, azaz 3800 m úszást, 180 kilométer kerékpározást és maratonfutást tartalmaz. Ott dobogón szeretnék végezni. 

Milyen versenyeken fogsz elindulni? 

Több válogatott sportolóval együtt ki fogok utazni jövő héten Ciprusra, kéthetes edzőtáborba. Kint fogom megtudni, hogy február-március környékén hol fogok rajthoz állni először. Az első három verseny Ausztráliában, Abu Dhabiban és Floridában lesz. Remélem, legalább az egyik rajtlistára felkerülök és el tudok indulni valamelyik rendezvényen. Ezek a versenyek nagyon messze vannak és drágák is. Úgy szokott kiderülni, hogy ki vesz részt rajtuk, hogy egy hónappal az esemény előtt látjuk a rajtlistát, majd kezdődik az egyeztetés a szakágvezetőkkel, edzőkkel, hogy érdemes-e kimenni, mennyire erős a mezőny és mennyi pontot lehet vele szerezni. Július 1-ig bezárólag lesz még egy sprinttávú verseny Milánóban, illetve három-négy kiemelt rendezvény, amik még pontokat adhatnak az olimpiai kvalifikációhoz. Emellett pár hazai versenyt is be fogok iktatni a naptáramba. 

 

Cipruson fogtok edzőtáborozni. Hogy néz ki az ilyen alapozás, milyen tréningek várnak rád? 

A téli alapozó edzőtábor leginkább a kerékpározásról szól. Itthon hetente négyszer 4000 métert úszok Bálint Zoltánnal és a BÁCSVÍZ KVSC úszóival. Futást tekintve szintén heti négy edzésem van, melyből egy alkalommal 15 kilométer feletti távot teljesítek. Az a terv, hogy az a munka, amit a futásba fektetek, az Cipruson is megmaradjon, ám úszásból kevesebb, heti három edzés várható kint. Kerékpárral itthon görgő edzéseket végzek jelenleg. Ez annyit takar, hogy a biciklim egy görgőbe van helyezve, olyan, mint egy szobabicikli, csak saját bringával. Sokat segít, de nem pótolja 100%-osan a kinti tréningeket. Éppen ezért az edzőtáborban a kerékpározáson lesz a hangsúly. Átlagban 20-25 óra edzésre lehet számítani időben egy hét alatt. 

 

Hogyan értékelnéd az esélyeidet a Tokiói Paralimpiára való kijutásra? 

Megmondom őszintén, nem gondolkoztam ezen. Eredetileg a 2016-os Riói Olimpiáig terveztem a pályafutásomat, ám még mindig itt vagyok és a világranglistán is a legjobb 15-ben foglalok helyet. Minden verseny, utazás és jó eredmény ajándék számomra. Ilyen volt a tavalyi meglepetésszerű világkupa-ezüstérmem is, amit Ausztráliában szereztem. Azon vagyok, hogy tartsam a pozíciómat, vagy előrébb lépjek pár hellyel, de jelenleg vannak más prioritások is az életemben. Hat hetes a kisfiam, és őszintén szólva, már nem akarok annyit versenyezni, mint az elmúlt években. Nem fér bele, hogy hetekre elmenjek itthonról, vagy, ha mégis, akkor viszem magammal a családomat is. 

Milyen érzés újdonsült apának lenni?

December elsején született Ákos kisfiam. Nagyon jó érzés apának lenni, a feleségemmel régóta vártuk ezt a pillanatot. Vannak nehézségek, de ezek boldogsággal járó nehézségek. A regenerációra többet kell figyelnem, hogy mennyit és hogyan alszom, de a párom ebben mindig mellettem áll, tökéletes partner. Mindent meg tudunk oldani. 

(Vizi Zalán)

Vélemény, hozzászólás?