2020. február 1-jén, szombaton Felnőtt Elsőosztályú Judo Magyar Bajnokságnak ad otthont a Messzi István Sportcsarnok. A nagyszabású versenyről Nagysolymosi Sándort, a Kecskeméti Judo Club elnökét, illetve az egyesület és a KESI vezetőedzőjét kérdeztük.

Durván mennyi versenyző fog indulni a szombati versenyen és mire lehet számítani? 

Felnőtt Elsőosztályú Magyar bajnoki versenyről van szó, tehát a legrangosabb judo rendezvények közé tartozik ez az esemény. Nagyjából 140-150 versenyző fog nevezni, a sportág krémje, elitje lesz itt Kecskeméten. Csak azok a judosok fognak hiányozni, akik az olimpiai kvalifikáció során már begyűjtötték azt a pontmennyiséget, ami a Tokiói Olimpiához való részvételhez szükséges. Ez kb. 4-5 válogatottat jelent, akik nem lesznek jelen, de mindenki más részt fog venni a szombati küzdelemben. Három szőnyegen lesznek a meccsek, 11 órakor kezdünk és 15-16 óra magasságában kezdődnek a döntők. 

Hány kecskeméti versenyzőért lehet szorítani a hazai rendezésű országos versenyen?

Kecskeméti részről jelenleg egyetlen felnőtt korosztályban induló versenyzőnk van, Cseh Márk, aki 66 kg-ban fog indulni. Az ifi gárdánk még olyan fiatal – ők nemsokára kinőnek a Kecskeméti Sportiskolából – hogy őket még nem ildomos indítani a felnőttek között, mert nagy a fizikai erőkülönbség, ami sérülésveszéllyel járhat.  

Milyen célkitűzéssel indul szombaton a KJC versenyzője, Cseh Márk? 

Cseh Márk tavaly bronzérmes volt a felnőtt OB-n, és idén is a dobogóra várom. Márk beállt az utánpótlásedzők sorába, fiatal kora ellenére nem dédelget álmokat a válogatottságról. A gyerekek nagyon szeretik őt, szombaton 80-100 gyerek fog neki szurkolni.

Mit jelent ez a verseny a kecskeméti Judo Club számára?

10. alkalommal rendezzük meg Kecskeméten a Felnőtt Elsőosztályú Judo Magyar Bajnokságot. Minden évben pályázni kell a rendezés jogáért. Ez valahol presztízskérdés is a magyar judóban, és nagyon örülünk, hogy megint városunk ad otthont ennek a rendezvénynek, ezzel is öregbítjük a klubunk hírnevét. Húsz gyerek (12 ifi és 8 serdülő) tevékenyen vesz majd részt a sikeres lebonyolítás érdekében. Ők a szőnyeg melletti feladatokat fogják ellátni, például kezelik a kamerákat, ugyanis végig élő adás lesz az eseményről. Menet közben magukba szívhatják a légkört, láthatják, hogy mi történik a felnőtt osztályban, és szemtanúi lehetnek a legnagyobbak összecsapásainak.  

A versenyen túltekintve mik a hosszútávú céljai az egyesületnek?

Mindenféleképpen a 2024-es olimpiára összpontosítunk, ha a hosszútávú terveinket nézzük. 2020-ra is volt versenyzőnk, akit sokáig tökéletesen menedzseltünk. A tavaly még kecskeméti színekben aranyérmet szerző Szabó Csabáról van szó, aki 60 kg-ban nyert OB-t, azonban eligazolt tőlünk és már a Budaörs egyesületét erősíti. Jelenleg van egy szűk, ötfős ifi társaságunk, akikkel komolyabban dolgozunk. Sokszor ki vannak kérve az iskolából, délelőttönként kondi edzést tartunk nekik, ez köszönhető a Bolyai János Gimnáziumnak is, amellyel nagyon jó kapcsolatot ápolunk. Ettől az öt judostól várom azt, hogy felnőtt válogatottak legyenek, és valamelyikőjük olimpiai kvótát szerezzen 2024-ben.  

A február első szombatján megrendezésre kerülő Judo OB-ra a belépés ingyenes. 

(Vizi Zalán) (fotó: keol.hu)

Vélemény, hozzászólás?