Dr. Patay Balázs, az önkormányzat jogi osztályának vezetője lesz a Hírös Sport Nonprofit Kft. új ügyvezetője, miután Szenes Márton február 29-én távozik posztjáról.

Öt év után távozik ügyvezetői posztjáról Szenes Márton. Helyét a Hírös Sport Nonprofit Kft. élén dr. Patay Balázs veszi át, aki interjút adott a kesport.hu-nak. Az új ügyvezető beszélt a szervezet rövid- és hosszútávú céljairól, a humán erőforrás fontosságáról, és a sportszervezetek hatékony kiszolgálásának fontosságáról: 

Hogyan került a Hírös Sport Nonprofit Kft. élére?

Már több, mint tíz éve dolgozom a város önkormányzatánál. Ez idő alatt különböző pozíciókat töltöttem be, és az elmúlt három és fél évben hozzám tartozott többek között a vagyongazdálkodás is, az önkormányzati cégekkel kapcsolatos tulajdonosi feladatoknak az ellátása. Ennek kapcsán volt alkalmam megismerni a Hírös Sport Nonprofit Kft. működését. Emellett magam is versenysportoltam, több, mint kilenc évig vízilabdáztam, majd amatőr szinten is folytattam a sportág űzését, tehát a sport iránti érdeklődésem is adott. 

Min szeretne először változtatni a cég életében?

Erre egzakt választ akkor fogok tudni adni, ha a céget kellően átvilágítottam és átnéztem. A továbbiakban is fontos az, hogy minél több szabadidős sporttevékenységi lehetőséget teremtsünk, minél jobban megmozgassuk Kecskemét városának lakosságát. Együttműködve a várossal, illetve a pályázati lehetőségek kihasználásával folytatni szeretnénk azt a létesítményfejlesztési folyamatot, ami korábban már elindult, gondolok itt az atlétikai centrum felépítésére, valamint pályafejlesztésekre. Nem hiszek a revolúcióban, én az evolúcióban hiszek, tehát azt gondolom, hogy a cég fejlődését a következő szintre kell emelni, ugyanúgy, ahogyan minden céget tovább lehet fejleszteni. A véleményem az, hogy minden szervezetben vannak kihasználatlan erőforrások, ez akkor is igaz lesz, ha már nem én fogom ezt a céget vezetni. Ezzel összefüggésben kell kiaknázni a lehetőségeket, tovább emelni a szolgáltatások színvonalát. 

Milyen fontos célok lebegnek jelenleg a szervezet szeme előtt? 

Rövidtávon két nagyon fontos állomáspont áll előttünk. Az egyik az, hogy a Nemzetközi Gyermek Játékokra felkészüljön a város. Ennek a rendezvénynek a jelentős része a cég által üzemeltetett létesítményekben lesz. Illetőleg a másik fontos cél, hogy a szabadidőközpontot fejlesszük, ugyanis ez már időszerű, mind ezt jól kell menedzselnünk és a színvonalat kell emelnünk. 

Személy szerint Önnek mi a legfontosabb, ha a cégvezetésről van szó?

Számomra az a legfontosabb, hogy a rendelkezésre álló humán erőforrással a lehető leghatékonyabban gazdálkodjunk. A véleményem az, hogy a szervezet legfontosabb értéke az ember. Velük mindig törődni kell, tekintettel arra, hogy az ottlévő munkavállalók a szolgáltatásaikat nem kiemelkedő bérezésért látják el. Kiemelten fontos tehát, hogy az alkalmazottakat az én céljaimnak, illetve a cég céljainak meg tudjam nyerni, és a támogatásukat magam mögött tudhassam.

A rövidtávú terveket az imént említette. Ha hosszútávban gondolkodunk, akkor mik a szervezet céljai?

Hosszútávon a legfontosabb célok között van a hatékonyság fenntartása, valamint ennek a tovább növelése. Ez egy közhasznú gazdasági társaság, és azt látni kell, hogy a cég által üzemeltetett létesítmények költségei nem térülnek meg. Épp emiatt lényeges, hogy amikor ezek üresen állnak, akkor minél hatékonyabban kell őket hasznosítani, ezáltal csökkentve a város terhét, amit a céggel összefüggésben mint támogatás nyújtania kell. A legfontosabb dolgok egyike, hogy ha más célra is hasznosíthatók a létesítmények, akkor abból a cég bevételt teremtsen, így a plusz forrásokat, amiket a város szán, azt a sportra tudja fordítani. Emellett nekem nagyon fontos, hogy a sportszervezeteket minél hatékonyabban és jobban szolgáljuk ki, és a velük való együttműködéseket még szorosabbra fűzzük. A sportolókat és a közönséget egyszerre kell kiszolgálni, és ez kiemelt fontossággal bír közép-és hosszú távon ennek a cégnek az életében. A hosszútávú fejlesztésekről azonban nehéz jóslatokba bocsátkozni, ugyanis ezek függenek a pénzügyi lehetőségektől, azaz a TAO támogatásoktól, és a rendelkezésre álló uniós, valamint önkormányzati forrásoktól. Középtávon könnyebb tervezni, mint hosszútávon. 

(Vizi Zalán) (fotó: baon.hu)

 

Vélemény, hozzászólás?