Az olimpia évében minden sportoló kettőzött erővel készül, így tesz a Mercedes-Benz Gyár KMSE paratriatlonosa, Boronkay Péter is. A kecskeméti versenyző nemrég érkezett haza a kéthetes ciprusi edzőtáborból, de hamarosan újabb hosszú útra indul, ugyanis február végén Ausztráliában, öt nappal később Abu Dhabiban fog rajthoz állni. 

Boronkay Péterrel készítettünk interjút az edzőtáboráról, a Tokiói Paralimpiáról, családról, célokról és a Magyar Parasport Napjáról: 

Nemrég érkeztél haza a ciprusi edzőtáborból. Milyen napok, hetek vannak a hátad mögött?

A Budaörsi Triatlon Klub sportolóival és több válogatottal voltam két hetet Cipruson. Fő hangsúly a kerékpáros edzéseken volt, nagyjából 700-750 kilométert tekertünk le összesen, 60-70 kilométert futottunk egy héten, és heti két úszásedzésünk volt. 

Hogy értékelnéd az elvégzett munkát?

Mindent sikerült a tervek szerint végrehajtani, és szerencsém volt, mert sokan betegséggel küzdöttek, de én végig egészséges voltam. Úgy gondolom, hogy jó formában vagyok, téli viszonylatokhoz képest csúcsformában. Voltak olyan felmérőim az elmúlt hetekben, amik bizakodásra adhatnak okok. Öt kilométeren téli egyéni csúcsot, 18 percet futottam, illetve olyan időt úsztam, amit általában május környékén, a versenyidőszak elején szoktam. Edzőimmel márciusban is elvégezzük a felméréseket, és bízom benne, hogy egyéni csúcsokat fogok megdönteni, ami közel a 39. életévemhez örömteli számomra. Persze, más kérdés, hogy ez világviszonylatban mit jelent, mert rohamosan fejlődik a sportág. Tíz éve nyertem Budapesten világbajnokságot, de azzal az idővel manapság a legjobb tízbe sem lehetne bejutni, de büszke vagyok rá, hogy még mindig a top 20-ban vagyok a világranglistán és fel tudom venni a versenyt a fiatalokkal. 

Mennyire viselt meg a családod távolléte, és ez befolyásolta, hátráltatta-e az elvégzett munkát?

Az előző években sokkal több időt töltöttem a téli felkészüléssel, mint idén, de most nem akartam ennél többet külön tölteni a családomtól. Két és fél hónapos a kisfiunk, és nem akartam egyedül hagyni a feleségemet ebben az időszakban. Igazából nem hátráltatta a családom iránt érzett hiányom az elvégzett munkát, de mint férj, és mint családapa, a kéthetes távollét bőven megviseli az embert, ám ez az olimpia éve, ilyenkor bizony keményen kell dolgoznom. A feleségem ezt teljes mértékben tolerálja, mindenben támogat és mellettem áll, de szeretnék minél több időt itthon tölteni. Például lecsúsztam a gyermekem első mosolyáról…

Azonban nem sokáig maradsz Magyarországon, hiszen nemsokára komoly versenyeken kell részt venned a világ másik felén.

Így van, idén viszonylag korán kezdem a versenyszezont, ezért is kellett mindenképpen még januárban elkezdeni az edzőtábort. Most hétvégén már utazom is tovább Ausztráliába, Tasmánia szigetére, ahol World Triathlon Series kiemelt versenyen fogok elindulni. Ez a helyszín tavaly világkupa volt (amin ezüstérmes lettem), most azonban feljebb sorolták és magasabb pontozású küzdelmet faragtak belőle. Nagyon erős lesz a mezőny. Szabadkártyával felkerültem az ezt követő versenyre is, ami Abu Dhabiban lesz, így öt napon belül két versenyt kell megcsinálnom. Az első február 29-én lesz, a másik március 5-én. Ilyet életemben még nem nagyon csináltam, hogy két, időben egymáshoz ilyen közel lévő versenyen is rajthoz állok, viszont az az álláspontunk a szövetséggel, hogy ahol felkerülök a rajtlistára, ott lehetőség szerint el kell indulni. 

Olimpiai pontok szempontjából mennyire lesznek fontos versenyek ezek?

Mindkettő nagyon fontos lesz, ugyanis idén már nem lesz több pontszerzési lehetőséggel bíró kontinensbajnokság az európaiak számára. Ausztráliában és Abu Dhabiban is 19 versenyző fog indulni, és azt gondolom, hogy a hatodik-hetedik hely környékére pályázom jó eséllyel. Ez egyébként jobb pontot adna, mint a tavalyi Európa-bajnoki (9.) és világbajnoki (14.) helyezésem. Jelenleg szabadkártyás helyen vagyok a világranglistán, és azért fogok küzdeni a következő hónapokban, hogy ezt meg is tartsam és ott lehessek Tokióban.

Erre hogyan látod az esélyeidet?

Az esély abszolút megvan arra, hogy kiharcoljam a tokiói indulás jogát. Jelenleg talán kevesebb a sansz, mint annak idején Rióra volt. Nincs egyszerű feladatunk, hiszen az európai mezőny rendkívül erős. Például hiába van jobb időeredményem egy kontinensbajnokságon, mint mondjuk az ázsiai bajnoknak, ha én ezzel Európában hátrébb végzek, ezáltal kevesebb pontot szerzek. Ez egy állandó matekozás, hogy hol érdemes versenyezni, és hol, milyen pontszerzési lehetőségek várnak az emberre. Ami a lényeg, hogy az elmúlt egy év versenyei és azok közül is a négy legmagasabb pontozású állomáshely pontjai fognak számítani a végelszámolásnál. Ha kvalifikálom magam Tokióba, akkor nagyon fogok örülni, de ha nem sikerül, akkor sem fogok a kardomba dőlni, mert más céljaim is vannak, a sporton túl is.  

A héten, február 22-én van a Magyar Parasport Napja. Nagyon sok meghívást kapsz rendezvények szervezőitől, illetve iskoláktól, hogy tarts előadást. Mikre hívod fel ilyenkor leginkább a gyerekek figyelmét

héten több kecskeméti iskolában tartok előadás, de más városokba is meghívást kaptam, szerte az országban. A prezentációmmal arra ösztönzöm a fiatalokat, hogy ha van hátrányuk, akkor ebből hogyan csináljanak előnyt. Nagyon fontos számomra, hogy elmondjam nekik, mindig legyenek céljaik, hogy hogyan motiválják önmagukat, és miként lehet sérült emberként is óriási sikereket elérni. Általánosságban az egészséges táplálkozásról és a sportolás, mozgás fontosságáról is beszélek, illetve az előadásom tartalmaz bemutatót a sportágamról és a paralimpiáról. A cél, hogy minél szélesebb körben megismerjék a gyerekek a fogyatékkal élő emberek sportlehetőségeit, valamint a magyar parasportot.    

(Vizi Zalán)

Vélemény, hozzászólás?