Menü

Múltidéző interjú az edzővel, aki 27 év után nyert újra bajnokságot a Kecskeméttel – Sasa Nedeljkovic

Kecskemét városának sportéletében mindig is kiemelkedő szerep jutott a röplabdázásnak. Azonban az 1987-es bajnoki cím és 1988-as kupagyőzelem után egészen 2014-ig kellett várni a kecskeméti férfi röplabdacsapat újabb aranyérmeire.

27 év után, 2014-ben Sasa Nedeljkovic vezetőedző és a KRC megnyerte a bajnokságot, s ugyanabban az évben a Magyar Kupa trónjára is felülhettek a kecskemétiek. A sikeres edző két időszakon keresztül vezette a hírös városi klubot, vele készítettünk múltidéző interjút:

Hogyan került közel a röplabdához, és mikor döntötte el, hogy edző lesz?

14 évesen kezdtem el röplabdázni, és 22 évesen hagytam abba az aktív pályafutásomat. 24 évesen jött egy lehetőség, mikor alkalmam nyílt belekóstolni az edzői munkába. Az elején nagyon óvatosan kezdtem el a szakmában dolgozni, annyira nem is éreztem a motivációt. Akkoriban csak másodállásban foglalkoztam a röplabdával, de az eredmények, a célok és a sportág szeretete miatt egyre jobban kedvet kaptam hozzá, több motivációt éreztem rá és végérvényesen is eldöntöttem, hogy röplabda-edző leszek.

2013-ban érkezett Magyarországra, és egy évvel később már bajnokságot és kupát nyert a Kecskeméttel. Ez edzői pályájának legnagyobb sikere?

Ha egy szezonon belül megnyered a kupát és a bajnokságot, akkor arra nyugodtan lehet mondani, hogy nagyon sikeres és szép év volt. Egyik, hanem a legjobb éve volt az mindenkinek. Főleg úgy, hogy senki sem számított arra, hogy a Kecskemétnek ilyen jó szezonja lehet, akkoriban hosszú évek óta a Kaposvár uraltra a honi röplabdázást. Engem annyira nem lepett meg a siker, de sokan felkapták a fejüket, hogy a város röplabdacsapata 27 év után bajnokságot, 26 év után kupát tudott nyerni.

Két időszakon keresztül is volt Kecskeméten edző. Hogyan emlékszik vissza ezekre a periódusokra?

Abban az időben a röplabda kereste a saját helyét Kecskeméten a foci és a kosár mögött. A röplabdának is mindig megvoltak a szurkolói, de úgy gondoltuk, hogy a kupát és bajnokságot nyert csapatra többen fognak reagálni. Sajnos a következő évben ez nem úgy sikerült, ahogyan terveztük. Visszatekintve a következő, 2014/15-ös idényre, komoly problémáink is voltak ebből, ennek ellenére így is kialakult egy olyan gárda, amely fejlődni akart, edzeni akart, s ilyen körülmények között is újra döntőbe jutottunk mindkét porondon, amire büszke vagyok.

A játékosok közül kikre emlékszik vissza legszívesebben?

Nagyon sok jó játékos megfordult Kecskeméten. Tóth András, Kovács Zoltán, Árva Milán, Banai Máté és Dávid Csanád. Rájuk a mai napig szívesen emlékszem vissza, nagyon jó energiával tudtunk velük együtt edzeni. A második évben egy más szerkezetű csapattal is elértünk megfelelő eredményeket, azok után, hogy 2014-ben két aranyérmet is begyűjtöttünk.

Melyik mérkőzés jutna legelőször eszébe a kecskeméti érából, amely miatt a mai napig kirázza a hideg?

Az első kecskeméti évemből mondok példát, amikor bajnoki döntő harmadik meccsét játszottuk Kaposváron. Fantasztikus meccsen 3:2-re nyertünk, és azzal le is zártuk a sorozatot, s bajnokok lettünk. Ezek a döntők – pláne, ha nyertes finálékról van szó – mind a játékosok, mind az edzők fejébe örökre beleívódnak.

Köztudott, hogy nagyon szereti Kecskemét városát, mikor járt utoljára itt?

Kecskeméten nagyon jó barátaim vannak. Havonta minimum egyszer lejárok a hírös városba meglátogatni őket. Utoljára a kupadöntőn jártam Kecskeméten, ahol nem mindennapi röplabdahangulat volt, köszönhetően a két fantasztikus csapatnak, illetve a remek szurkolótáboroknak. Nagyon örülök, hogy újra találkozhattam azokkal a helyi röplabdabarátokkal, akiket két éve nem láttam. Nem titok, hogy imádom Kecskemétet és szívesen térek vissza bármikor.

2018 nyarán, a szezon végén azt nyilatkozta, hogy szívesen maradna Kecskeméten, ám helyét Dávid Zoltán vette át. Miért döntött mégis a távozás mellett?

Az utolsó évem Kecskeméten nagyon felemás volt. Januárig jól működött a klub, de utána más szelek kezdtek el fújni. Valamelyest meglátszott az egyesületen az, amit több soron hangsúlyoztam, hogy jobb lenne, ha több szponzor kapná fel a fejét a sikeres csapatra. A szezon végén kijelentettem, szívesen maradnék Kecskeméten, de a sportban és az edzői munkában gyorsan változnak a dolgok. Vissza akartam térni a női vonalra, jó ajánlatokat kaptam. Nem akarom megfogalmazni azt, hogy megbántam-e, vagy sem, egyszerűen ilyen egy edző élete. Kaposvárra kerültem el a női brigádhoz, és ott minden úgy alakult, ahogyan azt terveztem.

Rengeteget dolgozott női és férfi szinten egyaránt. Melyiket szereti jobban?

A röplabda nyelve mindenhol egy a világban, férfi és női vonalon is. A legtöbb különbség fizikumban és mentálisan van a kettő közt, de a labdás edzések 80%-a ugyanaz. Mindkét munkát élvezem. A sikerhez célok, tervek, és edzeni akaró játékosok kellenek, mindez nemtől független.

Hogyan tölti jelenleg a mindennapjait?

Mindenkinek megváltoztatta az életét ez az új helyzet a koronavírus miatt. Kaposváron dolgozom a női csapatnál, és itt is megtapasztaltam azt, hogy nagyon fontos, hogy betartsuk a szabályokat. Pár hete már nem a sportról szól az életünk, de amíg meccsek voltak, addig oda tudott koncentrálni a csapat, ezért büszke vagyok a lányokra. Józan ésszel, és pánik nélkül kell kezelni a helyzetet. Hétfőtől edzeni sem lehet, de még néhány napot Kaposváron kell lennem. Ezt követően hazautazom a családomhoz Szerbiába. A legfontosabb per pillanat az, hogy pánik nélkül, felelősségteljesen viselkedjünk, és vigyázzunk az egészségünkre.

(Vizi Zalán)


Kesport TV: Elkezdte a felkészülést a KTE LA – videós tartalom!


Sport és tánc: A Fantasy Dance Company vezetőjével, Darányi Attilával beszélgettünk


„Nincs más ebben a sportágban, aki elmondhatja magáról azt, amit én” – Boronkay Péter a rekordjáról és a vírus utáni helyzetről


Bartolák Lilla, a Röpke SE játékosának kedvenc fotói


Rangos nemzetközi versenyt nyert meg a kecskeméti kerékpáros – interjúk


Szegedi edzőmeccsel zárja a hetet a KTE HUFBAU


Patvaros Zsolt befejezte profi pályafutását, a KLC-ben folytatja


Történelmi napokon van túl a Kecskeméti Spartacus Sportkör és elnöke, Ujhidy Tibor – interjú


,,Az ukránok és a szerbek is jóval előrébb tartanak, mint a magyarok” – interjú az SG Kecskemét Futsal három légiósával


Csúcsok az év első speciális dobó bajnokságán – Grosán Pál magyar bajnok


Válogatott játékossal erősített az SG Kecskemét Futsal csapata


Hanusz Boglárkának áldozatot kellett hoznia, ezért távozott Kecskemétről – interjú a kézilabdázóval


Augusztusban már hét bajnoki találkozó vár a KTE HUFBAU csapatára


Futóklub indul Boronkay Péterrel és Bálint Zoltánnal szerdán az Atlétikai Centrumban – interjú


A szerb futsalválogatott összetartásán járt Aleksandar Gavrilovic


Újabb két érkezővel erősített a KTE HUFBAU labdarúgócsapata


A KNKSE elnöke, Veress Zsuzsanna rangos strandkézilabda tornát nyert csapatával – interjú


Tóth Ákos: Két támadót még mindenképpen igazolni szeretnénk


,,Még több munkám lett a COVID-nak köszönhetően” – videóinterjú S. Juhász Tamással


KTE LA: Indul a felkészülés, kialakult az edzői stáb