A koronavírus-veszélyhelyzet miatt már a legtöbb rendezvényt elhalasztották vagy törölték, ám a legfontosabb sporteseménnyel, a tokiói nyári olimpiával kapcsolatban még nem született döntés. 

A Mercedes-Benz Gyár KMSE kecskeméti paratriatlonosa, Boronkay Péter adott interjút ezzel kapcsolatban a kesport.hu-nak: 

A kialakult helyzet miatt jelenleg hogyan tudod megoldani az edzéseket?

Jelenleg nem csak a veszélyhelyzet, hanem az időjárás is közbeszólt. A triatlon elég komplett sportág, hiszen három sportot vegyít egybe és mind a hármat meg kell oldani. Bizonyos kluboknál szervezetten meg vannak oldva az úszóedzések, azonban nekem jelen pillanatban ez kiesik, hiszen nyilvánvalóan csak miattam nem fog kinyitni a kecskeméti uszoda. A közösségi tréningek is kiestek, mindenki saját magának oldja meg a futóedzéseket. Ezzel kapcsolatban szinte mindennap konzultálok az edzőmmel, Németh Gyulával. Nem a városban, hanem a természetben szoktam futni, vagy az arborétumban, vagy a kiskunsági pusztában. A kerékpározást is egyedül hajtom végre, van, amikor kint, de amint az időjárás még rosszabbra fordul, akkor bent kell tekernem. Olyankor görgőzök, amely olyan eszköz, mely a szobabiciklihez hasonlít, csak a saját versenykerékpáromat tudom közben használni. Bár ez sem helyettesíti teljes mértékben a kinti edzéseket. 

Mennyivel másabb egyedül edzeni és hogyan változott az edzésterv?

Nem jó, hogy nem tudunk edzővel készülni. Meg tudom oldani valamilyen szinten magamnak a tréningeket, de azt az edzéstervet, ami az olimpiára való felkészüléshez kellene, azt nem. Ezt leszámítva nagyon élvezem az egyedüli edzéseket. Kicsit önismereti tréning is ez egyben, az ember ilyenkor tud gondolkozni. Teljesen más edzésmunkát végzek most, mintha minden a normális kerékvágásban zajlana, hiszen a mai hírek is arról szóltak, hogy több, mint valószínű, hogy csúsztatni fogják a nyári olimpiát és paralimpiát. Én is azt tapasztalom, hogy inkább abba az irányba halad a történet, hogy nem lesz, vagy csúsztatva lesz az olimpia.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach március 22-én a sportolóknak írott levelében azt mondta: „a játékok eltörlése nem oldana meg semmit, és ez nem is szerepel a napirendjükön.” Szerinted mi lenne a helyes döntés, el kéne törölni az olimpiát vagy sem?

Nem tartanám fairnek, ha megtartanák idén az olimpiát, mert nagyon sok olyan ország van, ahol egész egyszerűen nem is tudnak készülni a versenyre. Ez nagyon nagyban befolyásolja az eredményességet is. Vannak olyan sportágak, ahol már kiosztották az olimpiai kvótákat, nálunk a triatlonban még nem. Július elejéig tartana a kvalifikáció, és nem lenne tisztességes, ha az eddigi versenyek alapján mondanák meg, hogy ki indulhat Tokióban, ugyanis biztosan vannak olyanok, akik a formájukat az ezt követő időszakra időzítették. Egyébként jelen állás szerint 17. vagyok a világranglistán, ami azt jelenti, hogy nagy esélyem lenne a szabadkártya megszerzésére.

Személy szerint te hogy viseled a kialakult helyzetet?

Abszolút pozitív szájízzel állok a dolgokhoz, de nem is engedhetem meg magamnak, hogy keseregjek, mert otthon a négyhónapos kisfiúnk vár, aki minden rezdülést megérez. Nagy kiesés még számomra, hogy jógára sem tudok eljárni, így a különböző nyújtógyakorlatokat nem tudom elvégezni. Nagyon szerencsétlen helyzet ez a mostani, mind a sportra nézve, mind globálisan az emberiség tekintetéből. Nehéz időszak, de bízom benne, hogy minél hamarabb leküzdjük. 

A triatlon versenyek meddig lettek felfüggesztve?

A mi versenyeinket április végéig függesztették fel, illetve nem mehetünk edzőtáborba sem itthon, sem külföldön. Azt gondolom, hogy ez májusra is ki fog tolódni. Május 3-án Milánóban rendezték volna a világbajnokságot, ez értelemszerűen változott, és áttették Kanadába. Nem lepődnék meg, ha ennek a versenynek a törlését vagy a jövő évre való elhalasztását is bejelentenék nemsokára. Őszintén szólva ebben bízom, mert az edzésfeltételek nem adottak ahhoz, hogy normálisan tudjunk felkészülni. Abban reménykedem, hogy az év második felében már lesznek versenyek, melyeket normál körülmények között meg lehet rendezni. 

(Vizi Zalán) (fotó: Boronkay Péter)

Vélemény, hozzászólás?