Menü

Szvitacs Alexa jó döntésnek tartja a tokiói olimpia elhalasztását – interjú

Abe Sinzo, Japán miniszterelnöke és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke kedden közös közleményben jelentették be, hogy a koronavírus-járvány miatt elhalasztják a tokiói nyári olimpiát, s így 2021-ben rendezik meg a világ legjelentősebb sporteseményét. 

A témával kapcsolatban a kesport.hu megszólaltatta az eddigi egyetlen olyan sportolót, aki kecskeméti színekben már kvalifikálta magát az olimpiára (paralimpiára); a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér para-asztaliteniszezőjét, Szvitacs Alexát kérdeztük: 

A kialakult helyzet miatt jelenleg hogyan tudjátok megoldani az edzéseket?

Nagyon komolyan vesszük azt, hogy ilyenkor a legjobb, ha otthon maradunk, és minél kevesebbet érintkezünk másokkal. Ennek megfelelően nálunk sincsenek közösségi edzések, otthon próbálom megoldani a kondiedzéseimet. Emellett a Spartacus Sportkör egyesület online tréningeket is szokott tartani, vagy erősítő feladatokat kapunk, vagy mentális felkészítésben veszünk részt. Szeretem az ilyen foglalkozásokat, nagyon hasznosnak vélem őket, és egymással a kapcsolatot is tudjuk tartani, ami szintén fontos. 

Kecskeméti színeket képviselve eddig egyedüliként te biztosítottad be a helyed a tokiói paralimpián. Mit szólsz ahhoz a döntéshez, hogy az idei olimpiát elhalasztották, s 2021-ben rendezik meg a játékokat?

A döntés előtti órákban pont egy konferenciahívásban vettem részt a Paralimpiai Bizottság által, akkor még azt mondták, hogy úgy készüljünk, hogy lesz nyáron olimpia és paralimpia. Később jött azonban a hír, és először kicsit elkeseredtem, mert nagyon készültünk és rendkívül vártam már a tokiói utat. Más szempontból viszont jó döntésnek tartom, mert így rendesen fel tudunk majd készülni jövő évben az olimpiára. Sokkal jobb lesz 2021-ben úgy nekiindulni a paralimpiának, hogy előtte tudtunk versenyezni, hiszen idén a vírus miatt minden versenyünket elhalasztották, és Tokióba úgy kellett volna kiutazni, hogy előtte nem játszottam volna tétmérkőzést. Abból a szempontból sem rossz, hogy így alakult, hogy nemrég csöppentem bele ebbe az egészbe, egy éve játszom így, és nekem előny az, hogy lesz még egy évem felkészülni. 

Ennek fényében az edzésterved hogyan változik?

Valószínűleg a nyári pihenőmet előrehozottan most töltöm. A kondi nem, de a pingpong edzések elmaradnak. Remélhetőleg mihamarabb rendeződik a vírus miatt kialakult szerencsétlen helyzet, és a mostani kimaradást nyáron úgy kell behozni, hogy akkor nem megyünk el szünetre. 

A mindennapjaidat jelenleg hogyan és mivel töltöd?

Igyekszem hasznosan tölteni a mindennapokat. Nővéremmel lakom együtt, mindketten itthon vagyunk. A diétára nagyon odafigyelek, hiszen kevesebbet lehet mozogni. A főzés mellett angolt szoktunk tanulni a testvéremmel, szóval nem unatkozunk. Mindenki vigyázzon magára, és mindenkinek jó egészséget kívánok!   

(Vizi Zalán)


Újabb két évig Koós Károly marad az SG Kecskemét Futsal vezetőedzője


A KTE HUFBAU hivatalosan is megkapta az NB III-as licencet


Bogdán Bence, a HÉP-KRC játékosának kedvenc fotói


Kesport Kávéház: Nagy Zsoltnak 40 évesen adatott meg egyik legnagyobb sikere


KTE HUFBAU: Intenzív hete volt a csapatnak


SG Kecskemét Futsal: Az U17 és az U20 is bennmaradt az NBI-ben


Zaklajda József személyi edző gyerekeknek szervez sporttábort a felsőlajosi Krisztina Farmon


Galéria: Szépül a Széktói Stadion


Kesport TV: Horgássz kecskeméti sportolókkal – balatoni különkiadás


Felelsz vagy mersz? Aki felel: Ivkovicsné Béres Tímea, a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője és a Kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia vezetője


,,Mindent meg fogok tenni, hogy újra a régi formámban játszhassak” – videóinterjú Tamaskó Ádámmal


KTE Akadémia: Nagyobb átjárással, csak a saját eredményeiket viszik majd a korosztályok


Gyászol a magyar kosárlabda – elhunyt Guóth Iván


Sokkal több a ponty, mint korábban? Igen!


KTE Akadémia: Csúri Dájmond már nagyon várta az edzéseket


Kinyitott a kecskeméti wakeboard pálya, ahol biztonságban és jó hangulatban sportolhatunk


Kesport Kávéház: Balla Mihály egyik legfontosabb gólja után döntött a visszavonulás mellett


Kesport TV: Újra edzésben a KTE HUFBAU, a cél egyértelmű


Elindultak az edzések, körkép a létesítmények használatáról – interjú dr. Patay Balázzsal


KTE HUFBAU: Tóth Ákos elmondta, rengeteg játékos van a klub célkeresztjében