Ebben a rovatunkban kecskeméti kötődésű sportolók kedvenc ételeit mutatjuk be. A Recept percek  következő szakácsa Tamaskó Ádám, KTE HUFBAU játékosa, aki brassóit készített.

– Hetente 2-3 alkalommal szoktam sütni- főzni, talán többször is lenne rá lehetőségem, de nem mindig van hozzá energiám és lelkesedésem, emellett szeretem magam készíteni az ételeket. Ha meglátok valahol egy szimpatikus receptet, azt lementem és a következő alkalommal ahogy megkívánom, elkészítem. Nem fog ki rajtam egy bonyolultabb recept sem.

Ezúttal brassóit készítettem, mert nagyon szeretem, és ha már rám került a sor a Recept percek rovatnál, gondoltam élek a lehetőséggel, és ezt a számomra régen fogyasztott ételt hozom el az olvasóknak.

Hozzávalók:

80 dkg sertés lapocka

1 kg burgonya

6 gerezd fokhagyma

só (ízlés szerint vegeta)

bors

1 evőkanál fűszerpaprika

15 dkg kolozsvári szalonna

1. A hús felkockázása előtt mindig levágom az inakat, a zsírosabb fehér részeket. Ezt követően felkockázom, majd a szalonnát is. A burgonyát meghámozom és apróra vágom, valamint a fokhagymát is. Mind külön edénybe helyezem.

2. Miután előkészültem, a szalonnát megpirítom, hogy kiadja a zsírját, így olaj sem kell a hús alá. Kiveszem a pörcöket, a húst pedig a zsírba helyezem. Miután a húsnak lett egy kis színe, hozzáadom a pirospaprikát, sót és borsot.

3. Jól összekeverem, majd mehet bele a fokhagyma is. Ezután leveszem kis lángra, és másfél óráig főni hagyom.

4. Időnként rá kell nézni, megkavarni, ha úgy látjuk, kevéske vizet is önthetünk hozzá, nehogy leégjen. Az sem jó, ha túl sokat öntünk, mert akkor nem lesz szép, finom szaftos.

5. Ha már majdnem kész van, forró olajban kisütöm a burgonyát.

6. Amint a hús megpuhult, hozzáadom a félretett szalonnapörcöket, a krumplit, összekeverem, és már lehet is tálalni! Én nagyon szeretem a sajtot, így azt is szórhatunk rá ízlés szerint.

 

(Lejegyezte: Marizsi Szimonetta)

Vélemény, hozzászólás?