Menü

Hivatalos: Visszavonul a kecskeméti kapuslegenda, Fazekas Nándor – interjú

Bejelentette visszavonulását a 43 éves kecskeméti születésű kézilabdakapus, Fazekas Nándor. A kiváló hálóőr több éven keresztül volt a magyar válogatott oszlopos tagja, összesen 15 éven át volt a Veszprém játékosa, és 2015 óta Balatonfüreden védett. 

A kesport.hu Fazekas Nándorral készített interjút:

Április első napján bejelentetted visszavonulásodat. Miért döntöttél így?

Leginkább azért, mert 43 éves vagyok, és a jövő a fiataloké. Nagyon sok szép időszakot megéltem, de annak már nincs értelme, hogy fél vagy egy évvel kitoljam a pályafutásomat. Itt vannak előttem a fiatalok, akiknek szeretném átadni a tudásomat és azokat a gondolatokat, amik a fejemben vannak. Szeretném, ha ők ezeket több éven keresztül tovább vinnék. Januárban rengeteget beszélgettem erről a feleségemmel, jómagam is régóta gondolkozom ezen, és arra jutottunk, hogy előbb-utóbb el kell kezdeni a következő életemet, amelyet hosszabb távra tervezünk, nem egy-egy esztendőre. Be kell látni, hogy ez az élet már nem a kézilabdapályán van. 

Fotó: nso.hu

Ha nem is a pályán, de a kézilabda berkeken belül maradva folytatódhat ez az élet?

Így van, mindenképpen a sportág mellett akarok maradni, de nem is tudnék elszakadni tőle, mert egész életemben ezt csináltam. Attól, hogy nem profi szinten fogok kézilabdázni, úgysem fogok teljesen kijönni belőle, biztos vagyok abban, hogy edzésekre ezentúl is le tudok majd járni. A mozgást sem fogom abbahagyni. Azt is szeretném, ha a fiataloknak úgy át tudnám adni a dolgokat, hogy meg is tudjam azt mutatni nekik a gyakorlatban.

Van-e már konkrétum azzal kapcsolatban, hogy hol folytatódhatod, illetve tervezed-e, hogy alacsonyabb szintű csapatokhoz kerülj, ahol játszhatnál is?

Igazából 99,9 %-ig minden le van beszélve, meg van tárgyalva annak kapcsán, hogy hol folytatom, de amíg ez nem száz, addig nem szeretnék bővebben erről beszélni. Az biztos, hogy kézilabdázni profi szinten már nem fogok. Sem élvonalbeli szinten, sem NB I/B-ben, sem NB II-ben; igazolt játékos már sohasem leszek. Az edzősködés már másik kérdés, még bármi előfordulhat velem, de most már a fiaim mellett is többet akarok lenni. Ők is kézilabdáznak, és az ő meccseikre, edzéseikre is ki akarok járni, valamint edzőként szeretném segíteni a pályafutásukat. Mindemellett a kapusmunkát is akarom folytatni a gyerekekkel.

fotó: presztízssport.com/ifj. Nagy György

Nemrégiben megoperálták a térdedet, hogy állsz a rehabilitációval?

Pénteken lesz majd három hete, hogy műtöttek. A körülményekhez képest nagyon jól állok, sőt, előrébb is tartok a felépülésben, mint ahogyan azt a gyógytornászok jósolták. Érintkezni ugye nem tudunk, de tartom a kapcsolatot velük, videókon keresztül látják a mozgásomat, és megítélésük szerint kiválóan haladok. Rengeteget edzek vele minden nap, nem is nagyon kímélem a térdem, persze a határokat betartom, de én mindig is ilyen voltam. Annak ellenére is hajtom magam, hogy nem azért kell most küzdenem, hogy minél hamarabb visszatérhessek a kézilabdapályára. 

Játszottál Bajnokok Ligája-döntőben, olimpiai negyedik helyezést értél el a magyar válogatottal és nyertél EHF-kupát a Gummersbach csapatával. Visszatekintve erre a fantasztikus karrierre, van-e benned bármiféle hiányérzet, vagy inkább annak örülsz, amit elértél?

Én mindig a pozitív oldalát nézem a dolgoknak. Azt gondolom, hogy nekem örülnöm kell annak, hogy mi mindent elértem a pályafutásom alatt. Ha a gyerekkoromban valaki azt mondta volna nekem, hogy több, mint kétszáz alkalommal magamra ölthetem a magyar címeres mezt, hogy az ország legjobb klubjában, a Veszprémben játszhatok 15 éven keresztül, hogy Németországból olyan Bundesliga csapatok keresnek meg, amelyek az elitbe tartoznak – és ezt sorolhatnám még – akkor boldogan aláírtam volna. Annak idején nagyon sok gyerek álmodott olyan karrierről, amely nekem megadatott. Elégedettnek kell lennem, és boldognak, hogy ilyen szintre elértem a szeretett sportágamban. 

fotó: Magyar Nemzet

Kecskemétről származol, jelenleg mi köt a hírös városhoz?

Az egész családom ott él, csak én költöztem el onnan, minden rokonom ott maradt. Sajnos már keveset tudok hozzájuk hazajárni, mert máshol telepedtünk le a feleségemmel és a három gyerekemmel, azonban Kecskemétre mindig is úgy fogok tekinteni, hogy az a szülőhazám. Mindig boldogan és örömmel megyek haza.

A kialakult járványhelyzet miatt jelenleg hogyan töltitek a mindennapjaitokat?

Próbáljuk változatosan elütni az időt, de azért a négy fal között és a kertben szűkösek a lehetőségek. Szinte minden napunk úgy telik, hogy reggel a gyerekekkel itthon tanulunk, főzünk, ebéd után kikapcsolódunk. Délutánonként szoktuk végrehajtani azokat a feladatokat, gyakorlatokat, amiket az edzők kiadtak a gyerekeknek. Ezenkívül szoktunk még filmeket nézni, illetve amennyire a lábam engedi, úgy kint a kertben játszunk közösen. Gyakorlatilag csak boltba járunk, és szinte 0-24-ben itthon vagyunk. Ezt a gyerekek is kezdik azért lassan unni, de mindezt fontos, hogy betartsuk, mert mindannyiunk egészsége a legfontosabb. 

(Vizi Zalán)


KTE Akadémia: Gyarmati Ferencé lett a házi aranycipő


Gólkirályi cím, bajnoki címek, BL-csodák – Gombos Zsolt különleges futballélményei


Kesport TV: Elkezdte a munkát a KESI és a Kosárlabda Akadémia is


Szeberényi Gyula Tamás egyelőre nem érez pánikhelyzetet Kecskemét sportjában – interjú


„Mezei” iskolatanárból lett olimpiai elődöntős edző – múltidéző Skaliczki Lászlóval, a korábban Kecskeméten is dolgozó kézilabdalegendával


Forray Gábor távozik Kecskemétről


Újabb két évig Koós Károly marad az SG Kecskemét Futsal vezetőedzője


A KTE HUFBAU hivatalosan is megkapta az NB III-as licencet


Bogdán Bence, a HÉP-KRC játékosának kedvenc fotói


Kesport Kávéház: Nagy Zsoltnak 40 évesen adatott meg egyik legnagyobb sikere


KTE HUFBAU: Intenzív hete volt a csapatnak


SG Kecskemét Futsal: Az U17 és az U20 is bennmaradt az NBI-ben


Zaklajda József személyi edző gyerekeknek szervez sporttábort a felsőlajosi Krisztina Farmon


Galéria: Szépül a Széktói Stadion


Kesport TV: Horgássz kecskeméti sportolókkal – balatoni különkiadás


Felelsz vagy mersz? Aki felel: Ivkovicsné Béres Tímea, a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője és a Kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia vezetője


,,Mindent meg fogok tenni, hogy újra a régi formámban játszhassak” – videóinterjú Tamaskó Ádámmal


KTE Akadémia: Nagyobb átjárással, csak a saját eredményeiket viszik majd a korosztályok


Gyászol a magyar kosárlabda – elhunyt Guóth Iván


Sokkal több a ponty, mint korábban? Igen!