Menü

„Az olimpia elhalasztása lehetőség lehet a KTE birkózóinak” – interjú Tihanics Tiborral

A koronavírus-veszélyhelyzet miatt megállt a világ sportélete, az olimpiát és a különböző bajnokságokat, világeseményeket elhalasztották vagy törölték. Nem történt ez másképp a birkózásban sem, így a KTE sportolóinak is távoktatással kell edzésben tartaniuk magukat.

A KTE birkózó szakosztályának vezetőjével, Tihanics Tiborral készítettünk interjút arról, hogy hogyan oldják meg a távedzéseket, milyen következményei lehetnek a szőnyegmunka elmaradásának, valamint arról, hogy milyen hatással lehet a kecskeméti birkózókra az olimpia elhalasztása. 

Hány fiatal távedzését felügyeled jelenleg, és mindezt milyen megoldással?

Jelen pillanatban nyolc fő van, akik az utánpótlás korosztályunkban válogatott aspiránsok – kezdte Tihanics Tibor. Nekik különböző edzéstervet kell távoktatásként megtervezni, és leellenőrizni. Ha arra kerül a sor, hogy visszatérnek a versenyek, akkor azt a fizikai állapotot kell náluk elérni, hogy majd csak a speciális szőnyegmunkával kelljen foglalkozniuk. 

Hogy tud edzeni jelenleg egy olyan birkózó, akinek nincs a sportágban jártas testvére vagy rokona, akivel gyakorolhatna otthon? Náluk csak az erősítés maradt?

Azoknak a sportolóknak, akik egyedüli birkózók az adott családokban, nekik kissé nehezebb és monotonabb az edzésprogram. Velük csak az erőállóképességet lehet fejleszteni, ők csak a futást, illetve a különböző erősítő gyakorlatokat tudják elvégezni. Valóban, azoknál a családoknál, ahol többen birkóznak, társas gyakorlatokat is lehet csinálni. 

Hogyan tudod ellenőrizni azt, hogy a sportolóid milyen eredménnyel hajtják végre a kiadott feladatokat?

Most tartunk ott, hogy a birkózóim három hete végeznek távedzést. Mindenkinek megvan a külön edzésterve. A közeljövőben, április közepén egy szabadtéri, távlati edzést fogunk rendezni, ahol a kiadott gyakorlatok lesznek számon kérve. Tulajdonképpen ez olyan lesz, mintha versenyeznének a sportolók, ez lesz a vizsgamunkájuk, így fel tudjuk mérni, hogy ki hol tart. A bizalom természetesen kölcsönös, de nem árt a kontroll, ezért tervezem azt, hogy húsvét után az engedett és megfelelő körülmények között távedzést tartunk. 

Mennyire nagy visszaesés egy birkózó felkészülésében, ha a szőnyegedzések kiesnek, és csak erősíteni tud?

Ez nem csak a birkózóknál, de az egyéni küzdő sportágakban is mindenkinek hatalmas visszaesést jelent. Még nem lehet előre látni, hogy milyen veszteségekkel jár a kialakult helyzet a birkózókra nézve, de a tapasztalatokból kiindulva – például amikor egy birkózó hosszú sérülésből tér vissza – arra lehet következtetni, hogy nagyon nehéz feladatunk lesz, mert a szőnyegmunka az speciális, semmiféle futás, vagy erősítés nem tudja kompenzálni és helyettesíteni. Éppen ezért technikai- és taktikai videóelemzéseket is szoktunk tartani a távedzések keretein belül, ilyenkor különböző mérkőzéseket néznek meg a versenyzők, és vissza kell mondaniuk, hogy mik a tapasztalataik, miket láttak, mik voltak a hibák. Ez azért fontos, hogy fejben ugyanúgy tudjanak a birkózásra koncentrálni azok a sportolók, akik esélyesek arra, hogy később olimpikonok legyenek. 

Ha visszaáll a megszokott rend, akkor mennyi időt kell hagyni a szőnyegedzésekre, hogy versenyre kész állapotba kerüljenek a birkózók?

Ez egyéntől függően változó, de úgy gondolom, a legkevesebb idő erre a négy hónap, de lehet ez hat is. Attól is függ ez, hogy meddig fog tartani a veszélyhelyzet, ha minél tovább kitolódik, akkor annál több idő kell arra, hogy utána hozzászokjanak a versenyzők a szőnyegmunkához. A birkózás speciális bemelegítést, speciális fogások elsajátítását igényli, mindezekhez és a szőnyeghez is hozzá kell szoknia az embereknek és a bőrüknek. 

A versenyeket a Szövetség meddig halasztotta el? Említetted, hogy négy-hat hónap is kellhet a visszaálláshoz, ez könnyen jelentheti azt is, hogy idén már nem látunk birkózóversenyt?

Az olimpiát is elhalasztották, és valószínűnek tartom – bár ne legyen igazam – hogy az utánpótlás világversenyek sem lesznek már idén megtartva, melyek alap esetben júliusban és augusztusban lettek volna. Ha belegondolunk, minden országban és nálunk Magyarországon is elmaradtak a  világeseményekhez szükséges válogatóversenyek. Egy Európa-bajnokság minimum hat-nyolc hetes felkészülést igényel, előtte a kvalifikációs versenyek úgyszintén. Nem hiszem, hogy ezt meg lehetne oldani. Jelenleg nem látom azt sem, hogy ebben a gazdasági helyzetben melyik ország akarna megrendezni egy világeseményt, amely nem kis költséggel jár. Az is befolyásoló tényező lehet, hogy azt sem tudjuk, hogy a junior versenyzőink mikor tudnak végezni az iskolában, mikor tudnak leérettségizni. 

Mint egy olimpiai sportág tapasztalt edzője, mit gondolsz az ötkarikás játékok elhalasztásáról, illetve ez milyen hatással lehet a KTE birkózóira?

Úgy gondolom, hogy mindenképpen korrekt döntés született a Nemzetközi Olimpiai Bizottság részéről. Úgy megrendezni az olimpiát nem lehet, hogy kvalifikációs versenyek maradnak el előtte, hiszen a játékok célja az, hogy a világ legjobbjai mérettessék meg egymással a tudásukat. A mi szempontunkból ez az egy év nagy lehetőséget jelent. Nézzük csak Farkas Rajmund esetét 57 kilogrammban, akinek biztos, hogy komoly sansza lesz jövőre a kijutásra. 74 kilóban Vida Csabának is van plusz egy éve, ami sokat jelenthet számára, hiszen még csak U23-as korosztályú. 97 kilóban Juhász Balázs az ukrán Olejnik Pavlo nyomdokaiba léphet, illetve a fiatal kadét Európa-bajnok, Újfalvi Lili jövőre már felnőtt versenyen is indulhat. A KTE szempontjából bizakodásra adhat okot ez az egy év. Valószínűleg a 2020-as év „eldobható”, az idei edzéstervet már átalakítottam, de a jövő évre már gőzerővel készülünk. 

Mindenki vigyázzon magára, jó egészséget és kitartást kívánok az olvasóknak – zárta gondolatait Tihanics Tibor. 

(Vizi Zalán)


Kesport TV: Elkezdte a munkát a KESI és a Kosárlabda Akadémia is


Szeberényi Gyula Tamás egyelőre nem érez pánikhelyzetet Kecskemét sportjában – interjú


„Mezei” iskolatanárból lett olimpiai elődöntős edző – múltidéző Skaliczki Lászlóval, a korábban Kecskeméten is dolgozó kézilabdalegendával


Forray Gábor távozik Kecskemétről


Újabb két évig Koós Károly marad az SG Kecskemét Futsal vezetőedzője


A KTE HUFBAU hivatalosan is megkapta az NB III-as licencet


Bogdán Bence, a HÉP-KRC játékosának kedvenc fotói


Kesport Kávéház: Nagy Zsoltnak 40 évesen adatott meg egyik legnagyobb sikere


KTE HUFBAU: Intenzív hete volt a csapatnak


SG Kecskemét Futsal: Az U17 és az U20 is bennmaradt az NBI-ben


Zaklajda József személyi edző gyerekeknek szervez sporttábort a felsőlajosi Krisztina Farmon


Galéria: Szépül a Széktói Stadion


Kesport TV: Horgássz kecskeméti sportolókkal – balatoni különkiadás


Felelsz vagy mersz? Aki felel: Ivkovicsné Béres Tímea, a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője és a Kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia vezetője


,,Mindent meg fogok tenni, hogy újra a régi formámban játszhassak” – videóinterjú Tamaskó Ádámmal


KTE Akadémia: Nagyobb átjárással, csak a saját eredményeiket viszik majd a korosztályok


Gyászol a magyar kosárlabda – elhunyt Guóth Iván


Sokkal több a ponty, mint korábban? Igen!


KTE Akadémia: Csúri Dájmond már nagyon várta az edzéseket


Kinyitott a kecskeméti wakeboard pálya, ahol biztonságban és jó hangulatban sportolhatunk