Menü

Legyen tánc! A Brilli-Art Studio helyzetjelentése az aktuális állapotról

A kecskeméti tánciskola online órákkal próbálja átvészelni ezt a nehéz időszakot. A Studio két pedagógusát, Tapodiné Boda Brigittát és Németh Arnoldot kérdeztük.

Németh Arnold (afro-kubai táncokért felelős táncpedagógus és táncművész): “Jelenleg online oktatással működünk a facebookon, zárt csoportokon belül, illetve egy kis ízelítőt szoktunk adni a Brilli-Art Studio oldalán apró élő bejelentkezésekkel. Így tudjuk csak megoldani jelen helyzetben a kapcsolattartást.”

“A versenytáncosaink abszolút nyitottak, ugyanúgy a heti x edzést végigcsinálják. Nyilván tudjuk, hogy nem az igazi ez az oktatási forma, de sajnos most másra nincs lehetőség. A páros táncoktatás most háttérbe szorul, és az erőnléti edzés, illetve a technika kerül előtérbe. A hobbi tánc ugyanúgy csoportszinten működik, tehát a társasági tánc, afro-kubai salsa, gyermektánc, kismama táncoktatás stb. online formában elérhetőek.”

“Az élsport területén ez egy visszafordíthatatlanul negatív dolog, főleg azoknak, akik napi szinten hódolnak a szenvedélyüknek. Ha hónapokig elhúzódik ez a helyzet, bele sem merek gondolni, hogy mennyi időt vesz igénybe a visszarázódás. Hétfőtől péntekig tanítok, de egy 2×1,5 méteres nappaliba vagyok beszorítva, ekkora területet tudok igénybe venni. Mindent bevetünk amit lehet, de ez nem egyenlő egy 170 nm-es teremmel, ahol az edzéseket tartjuk. Ez a fajta oktatás nem veheti fel a versenyt a rendes képzési formával, de szeretnénk gesztust gyakorolni a növendékeink irányába, akik eddig is elkötelezetten hozzánk jártak, minket válaszottak. Nem tehetjük meg, hogy nem foglalkozunk velük, meg hát ez a hivatásunk.”

“Mindannyian tartunk órákat, egyedül a jóga az, ami őrlángon pöszörög, de jövő héttől az is elindul. Kezdetben nagyon ellenére voltunk az online oktatásnak, a mai napig azt valljuk, hogy képtelenség táncművészetet online módon tanítani. Sajnos mindenki belekényszerült ebbe a helyzetbe, nem tehetjük meg, hogy hónapokig nem csinálunk semmit. Sokszor egy hét kiesés is már olyan hanyatlást mutat a testnél, amit nagyon sok munka és idő visszahozni. A mi iskolánkban több, mint száz táncost érint ez a helyzet. Nehéz meghatározni a pontos látszámot, hiszen sokféle táncforma van jelen.”

“Azt javasolnám minden embernek, hogy kezdje el az önművelést, hogy megnyíljon számára a világ, plusz tudásra tudjon szert tenni. Olyan tudásra, amit a szürke hétköznapok során, amikor a mókuskerékbe kerül, képtelen elérni. Ez most ennek az ideje.”

Tapodiné Boda Brigitta (versenytáncokért felelős táncpedagógus és táncművész): “Az online edzéseket próbáljuk valahogy megvalósítani. Az elején elég kiforratlan volt, finoman próbáltunk ehhez hozzáállni, hogy a gyerekeket ne sokkoljuk le ilyen formában. Elég, ha az iskolai nehézségekkel megküzdenek. Amikor ez az egész elkezdődött, videóanyagokat küldtünk a gyerekeknek. Csatoltunk kötelező begyakorolt tréninanyagokat, ebben voltak táncos, speciális tréningek, amelyek erősítő jellegűek, balett alapúak, és voltak olyan tréningek, amik abszolút a versenytánc technikájáról szólnak. Ezeket a felvételeket azonnal feltöltöttük, lehetett nézni, tanulmányozni. Valahogy muszáj mentálisan is trénelni a gyerekeket, hiába csináljuk meg az edzést, ha nem látom, nem tudom őt javítani. Ilyenkor szinten tartásról tudunk beszélni. Egy táncos a párja nélkül abszolút nem tud partneringet gyakorolni.”

“Nekünk nagyon nagy helyigényünk van, tehát a helyben gyakorlósdi nagyon nagy hátrány. Annyit tudok mondani, hogy a versenyzést agyonvágta ez a helyzet. A versenysport a társastáncban eleve egy féltett kategória, a mai divatnak ez már nem felel meg. A gyerekek inkább mindent rapid módon szeretnek tanulni, belekóstolni, valamint a társas érintkezés, ha fogalmazhatok így, már nem divatos, tehát mi egy nagyon szűk réteget próbálunk bevonzani a stúdióba.”

“Az elkötelezett csapatunk nagyon keményen dolgozik minden nap, és hiánytalan létszámban jelen vannak az interneten is. Elméleti órák is vannak, a tánctörténetet nagyon fontosnak tartom magyar és nemzetközi viszonylatban is. Vannak speciális tréningek, erősítő és erőnléti órák, szóval így is nagyon keményen fel van építve minden napunk, és napi szinten kontaktban vagyunk a táncosokkal.”

“Az idősebb korosztály elég könnyen vette az akadályt, és nagyon nagy igényt is tartanak az órákra, könnyen tudnak a helyzethez idomulni. Viszont a tizenéves korosztály és a náluk fiatalabbak nagyon nezhezen viselik. A” lázadó réteg” nem bírja a bezártságot, őket nehezebb odavonszolni rendszeresen a gép elé. Nekünk edzőknek, folyamatosan kapcsolatban kell lennünk a szülőkkel, hogy a fiatalabb réteget be tudjuk vonni, így a szülőkön most még nagyobb hangsúly van.”

“Véleményem szerint, aki szenvedélyesen szereti a sportot, annak egy koronavírus nem akadály, belőle úgy is bajnok lehet.”

(Marozsi Szimonetta)


Gólkirályi cím, bajnoki címek, BL-csodák – Gombos Zsolt különleges futballélményei


Kesport TV: Elkezdte a munkát a KESI és a Kosárlabda Akadémia is


Szeberényi Gyula Tamás egyelőre nem érez pánikhelyzetet Kecskemét sportjában – interjú


„Mezei” iskolatanárból lett olimpiai elődöntős edző – múltidéző Skaliczki Lászlóval, a korábban Kecskeméten is dolgozó kézilabdalegendával


Forray Gábor távozik Kecskemétről


Újabb két évig Koós Károly marad az SG Kecskemét Futsal vezetőedzője


A KTE HUFBAU hivatalosan is megkapta az NB III-as licencet


Bogdán Bence, a HÉP-KRC játékosának kedvenc fotói


Kesport Kávéház: Nagy Zsoltnak 40 évesen adatott meg egyik legnagyobb sikere


KTE HUFBAU: Intenzív hete volt a csapatnak


SG Kecskemét Futsal: Az U17 és az U20 is bennmaradt az NBI-ben


Zaklajda József személyi edző gyerekeknek szervez sporttábort a felsőlajosi Krisztina Farmon


Galéria: Szépül a Széktói Stadion


Kesport TV: Horgássz kecskeméti sportolókkal – balatoni különkiadás


Felelsz vagy mersz? Aki felel: Ivkovicsné Béres Tímea, a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője és a Kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia vezetője


,,Mindent meg fogok tenni, hogy újra a régi formámban játszhassak” – videóinterjú Tamaskó Ádámmal


KTE Akadémia: Nagyobb átjárással, csak a saját eredményeiket viszik majd a korosztályok


Gyászol a magyar kosárlabda – elhunyt Guóth Iván


Sokkal több a ponty, mint korábban? Igen!


KTE Akadémia: Csúri Dájmond már nagyon várta az edzéseket