Menü

Elindultak az edzések, körkép a létesítmények használatáról – interjú dr. Patay Balázzsal

Május 4-től ismét lehetőség van edzések szervezésére az önkormányzati tulajdonú sportlétesítményekben, amivel egyre több sportágban élnek is. A felmerülő igényekről, illetve az edzések formájáról és szabályairól Dr. Patay Balázst, a Hírös Sport Nonprofit Kft. ügyvezetőjét kérdeztük. 

Május 4-től kormányrendelet is engedélyezi, hogy újra lehessen edzéseket szervezni. Hogyan hatott ez Kecskemét sportéletére, illetve a Hírös Sport Nonprofit Kft. üzemeltetése alá eső intézmények helyzetére? 

Az egyesületeket megkerestük első körben, hogy ki is szeretne visszajönni edzeni. Alapvetően most kültéri edzésekre tudunk lehetőséget biztosítani. A helyi Operatív Törzstől engedélyt kaptunk arra, hogy a strand 50 méteres kültéri medencéjét is használhassák a sportolók, ennek az előkészülete zajlik jelenleg. Emellett a Szabadidőközpontban, illetve Széktóiban is elindultak, elősorban az utánpótlás számára az edzések, szigorú óvintézkedések mellett.  

Hol tartják jelenleg a legtöbb edzést? 

A legtöbb edzés jelen pillanatban a szabadidőközpontban van, ezek az edzések mind utánpótlás jellegűek, főleg a KESI sportolói használják a létesítményt. A kosárlabdázók értelemszerűen a kosárlabda pályákat, a homokos pályákat a röplabdázók, kézilabdázók. Van egy fitnesz park is, ezt főleg a vízilabdázók veszik igénybe. A jégkorong sátor mellett dolgoznak a jégkorongozók, a Tó Hotelnél lévő részen az úszók tartanak szabadtéri edzéseket, illetve a röplabdás fiúk vannak még a homokos pályán. 

A Széktói Stadion területén több létesítményben, több sportág is végzi alapvetően az edzéseit, itt mennyire indulhatott újra az élet? 

A KLC és a KTE labdarúgó utánpótlás tart edzéseket a pályákon, illetve a KTE felnőtt csapata, minimális öltöző használat mellett. Bejárnak időnként a vízilabdázók is, például lépcsőzni a lelátóra. Az atléták is elkezdték az edzéseket, szintén kültéren, ide szoktak még bejárni a rögbisek és a kézisek. A Bóbis melletti területet az ökölvívók használják, a judosok és a birkózok szintén külső helyen oldják meg az edzéseket. 

A Messzi István Sportcsarnok, illetve a Sportakadémia kapcsán érkezett-e megkeresés már? 

Erre igény még nem érkezett a sportszervezetek részéről. Hogy nem érkeztek ilyen jellegű megkeresések tömegével, arra csak azt tudom mondani, hogy szerencsére. Első körben induljon most újra a sportélet, a járvány terjedését mindenki látja majd. Amennyiben megjelennek az igények, akkor lehetne egészségügyi szempontból kialakítani egy rendszert is. Hacsak valami nagyobb lazításra nem kerül sor a kormányzat részéről, akkor véleményem szerint az alapozás kezdetén lehet ennek leghamarabb aktualitása. A bajnokságokat lefújták, így jelen pillanatban nem várható, hogy annyira kelljen egy mérkőzésre készülni, hogy az ne lenne megoldható. Összességében elmondható egyébként minden sportág kapcsán, hogy a különböző sportszövetségek sem ajánlják a beltéri edzéseket.

Említette a strand 50-es kültéri medencéjének előkészítését már. A vizes sportágak számára milyen lehetőségek állnak majd rendelkezésre? 

A feltöltése megkezdődött, ha minden jól megy, akkor hétfőn ki tudunk nyitni. Szeretném hangsúlyozni, egyelőre csak sportolói használatra, gondolok itt akár a vízilabdázókra, az úszókra, vagy a búvárúszókra. Ott is szigorú egészségügyi előírások lesznek, a tisztifőorvos asszony, illetve a népegészségügyi központ ajánlásában egyébként az is szerepel, hogy a beltéri medencék működtetése nem is ajánlott jelen pillanatban, így azokat még sportolási célra sem tervezzük megnyitni. 

A lakossági használatot, gondolok itt a szabadidőközpont pályáira, mennyiben befolyásolja ez az új edzésrend? 

A kültéri pályák közül a zárhatóak jelenleg csak a sportolók számára állnak rendelkezésre, ezek ugye alapvetően a kosárlabda pályák. A homokos pályákat, illetve a fitnesz eszközöket saját felelősségre, edzésidőn túl használhatja a lakosság. 

(Nyitray András) (fotó: hiros-sport.hu)

 


Minden Bács-Kiskun megyei utánpótlás labdarúgó számára ingyenesek a KTE meccsek


Pap Mercédesz, a GBB ZRT Kecskeméti NKSE játékosának kedvenc fotói


SG Kecskemét Futsal: Győzelem az első felkészülési meccsen


Véglegessé vált a KTE HUFBAU őszi kerete


Újabb országos elismerés – első lett a szakosztályi rangsorban a KTE Súlyemelő Szakosztálya – interjúk


Élő közvetítés: SG Kecskemét Futsal – Újpest FC felkészülési mérkőzés


Galéria: A GBB ZRT Kecskeméti NKSE – Hatvani KSZSE mérkőzés képekben


Verebélyi Bence is az SG Kecskemét Futsal kötelékében


Élő közvetítés: GBB ZRT Kecskeméti NKSE – Hatvani KSZSE női kézilabda mérkőzés


KTE LA: Az U13 és az U12 is legyőzte a Paksot


KES Cycling Team: Fantasztikus csapatmunka, kecskeméti kettős győzelem a legnagyobb hazai utánpótlás-viadalon – interjúk


Új kihívásokat keresve érkezett a KTE-Duna Aszfalthoz Körmendi Bence


Csordás Marcell, a KTE-Piroska Szörp játékosának kedvenc fotói


Sürgősen vérre van szüksége egy fiatal sportolónak


Perzselő Dombfutás – képekkel


KTE HUFBAU: Egygólos vereség a szezonnyitón a Népligetben


Élő közvetítés: Ferencváros II. – KTE HUFBAU | 11 órától


Kesport Kávéház: Kézilabda, Fisec, Kecskemét, KESI – nagyinterjú Vazul Zsolttal


Kesport TV: Edzőtáborral hangolódik a bajnokságra az SG Kecskemét Futsal – videó


KTE HUFBAU: „Meg fogjuk nyerni a bajnokságot!” – Gombos Zsolt a bajnoki nyitány előtt