Menü

Kinyitott a kecskeméti wakeboard pálya, ahol biztonságban és jó hangulatban sportolhatunk

Mostanában – elsősorban a koronavírus és a bezártság miatt – egyre nagyobb teret nyernek a szabadidős sporttevékenységek. Ebbe a kategóriába tartozik a wakeboard is, amely nem csak kikapcsol, de az izmainkat is kellően megdolgoztatja. Köszönhetően a kijárási korlátozások enyhítésének, május 15-én, pénteken megnyitotta kapuit és ezzel a nyári szezont a Ride Cable by Pentasi kecskeméti wakeboard pálya a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban, így bárki kipróbálhatja ezt a különleges vízi sportágat. 

A kesport.hu stábja is ott volt a nyitás napján sok sportolni vágyó emberrel együtt, akik végre nyári szenvedélyüknek, a wakeboardozásnak hódolhattak. 

Jójárt Lajossal, a pálya építőjével és tulajdonosával beszélgettünk a kezdetekről, a pályaépítéseiről, az idei szezon újdonságairól, a gyerektáborokról, illetve a kecskeméti wakeboard nagy-nagy erejéről, a fantasztikus közösségről:

Mikor vágtál bele a wakeboard-bizniszbe? 

1993-ban építettem az első pályát Siófokon, és közben egyre több pályát alakítottunk ki szerte az országban. Tekintve, hogy félig-meddig helyi vagyok, hiszen Kiskunmajsáról származom, 2006-ban fogant meg bennem az ötlet, hogy Kecskeméten is érdemes lenne felépíteni egy wakeboard birodalmat. Akkoriban évek óta üresen és kihasználatlanul állt ez a terület, már a lakat is rá volt rohadva a kapura, annak ellenére, hogy nagyon klasszul ki van alakítva ez a szabadidőpark. Bár pályázati támogatást nem sikerült szereznem, de saját beruházásként megvalósítottam a terveket és 2006 tavaszán kinyitottunk. Látva, hogy mennyi az érdeklődőnk, örömmel tölt el, hogy bizony van ennek a pályának itt létjogosultsága. 

Nem csak Magyarországon, de Európa-szerte is több wakeboard pálya kivitelezése fűződik a nevedhez. Hogy néz ki egy ilyen pályaépítési folyamat?

Mikor ’93-ban elkezdtük az első pályánkat felépíteni, akkor már kettő másik wakeboard pálya volt az országban. Azóta tizennégy épült fel, amelyből tizenegy építését vezényeltem le. Emellett jelen pillanatban is vannak külföldi megkereséseink. Ami a rövid technikai hátteret illeti, komoly statikai számítások előzik meg az építkezést. Acélszerkezetű állványok tartják az egészet, talajmechanikától függően vagy talapzaton, vagy betonon állnak az oszlopok, minden helyszín különböző. Itt a kecskeméti pályánál is kellett vízialapozást végrehajtani, amely búvármunkát igényel. Ha megvan az alapozás, akkor következik az installálás, és a kötelek felszerelése, ugratók lerakása. 

Május 15-én a kecskeméti pálya megnyitotta kapuit a wakeboardosok előtt. Milyen nyitva tartással készültök, illetve a kezdőknek milyen időpontokban ajánlott kipróbálni a sportágat?

Május hónapban 13 órától tartunk nyitva 19 óráig. Júniusban már 10 órától várjuk az érdeklődőket, majd a nyári főszezonban reggel 9-től este 20 óráig tervezzük a nyitva tartást. Aki szeretné magát kipróbálni ebben a vízi sportágban, annak általában a korai, illetve a délelőtti órákat szoktuk javasolni, ilyenkor ugyanis lassított pályán tanulhatnak a kezdők.  

Milyen újdonságokkal várjátok az ide kilátogatókat az idei évben? 

Még az előző szezon végén streetfood büfét telepítettünk kiülőkkel, terasszal, ami mindenképpen sokaknak újdonság lehet. Emellett az idei újítás az az, hogy a homokos parton nádfedeles napernyőket építettünk. Oda bárki elvonulhat, s árnyékos, nyugodt környezetben pihenhet, illetve innen a pályára is kiváló rálátás nyílik.  

Gyermektáborokat is szoktatok szervezni, idén ezekre sor fog-e kerülni?

Örömmel olvastam a hírt, hogy engedélyezik a napközis gyerektáborok megszervezését, így folytatva az évek során kialakított hagyományt, pár napon belül meg is fogjuk hirdetni az idei nyári táborokat. Egyhetes táborokat szoktunk szervezni, a gyerekek napi ellátást kapnak, pedagógus vigyáz rájuk és remek hangulat, sportos időtöltés jellemzi ezeket a napokat. Korosztálytól függően a wakeboardozáson kívül egyéb programokat is szoktunk szervezni a résztvevő fiataloknak. 

A koronavírus-helyzet következtében milyen óvintézkedéseket vezettetek be?    

Úgy gondolom, a karantén miatt rengetegen ki vannak éhezve a szabadidős sporttevékenységekre, és ebben a wakeboard kiváló segítséget nyújthat. Mindenki izgult, hogy egyáltalán ki tudunk-e nyitni, de szerencsére itt vagyunk. Igyekszünk betartani és betartatni a szabályokat, amik javasoltak. Kézmosókat szereltünk fel. A korlátokat és azokat az elemeket, amiket az emberek gyakran fogdosnak, előírás szerint harminc percenként, míg a felszereléseket, mentőmellényeket, wakeboardokat két óránként fertőtlenítjük. Távolságtartásra figyelmeztető szalagokat is leragasztottunk a földre, valamint az ülőalkalmatosságokat kellő távolságba helyeztük egymástól.   

Nagyon sok szezonbérlettel rendelkező vendégetek van, akikkel együtt remek társaságot alkottok. Valahol ebben is rejlik a kecskeméti wakeboardozás ereje, itt mindenkit családias környezetben egy összetartó közösség fogad. 

Ez így van és erre nagyon büszkék vagyunk. Sok szülő a gyerektábor kapcsán kap kedvet a wakeboard kipróbálásához, összeismerkednek a rendszeres tagokkal és máris visszatérő vendégekké válnak. Nagyon jó érzés, hogy az első nyitvatartási napon is ennyien látogattak ki és csúsztak a pályán. Szeretettel várunk mindenkit! 

(Vizi Zalán)


Minden Bács-Kiskun megyei utánpótlás labdarúgó számára ingyenesek a KTE meccsek


Pap Mercédesz, a GBB ZRT Kecskeméti NKSE játékosának kedvenc fotói


SG Kecskemét Futsal: Győzelem az első felkészülési meccsen


Véglegessé vált a KTE HUFBAU őszi kerete


Újabb országos elismerés – első lett a szakosztályi rangsorban a KTE Súlyemelő Szakosztálya – interjúk


Élő közvetítés: SG Kecskemét Futsal – Újpest FC felkészülési mérkőzés


Galéria: A GBB ZRT Kecskeméti NKSE – Hatvani KSZSE mérkőzés képekben


Verebélyi Bence is az SG Kecskemét Futsal kötelékében


Élő közvetítés: GBB ZRT Kecskeméti NKSE – Hatvani KSZSE női kézilabda mérkőzés


KTE LA: Az U13 és az U12 is legyőzte a Paksot


KES Cycling Team: Fantasztikus csapatmunka, kecskeméti kettős győzelem a legnagyobb hazai utánpótlás-viadalon – interjúk


Új kihívásokat keresve érkezett a KTE-Duna Aszfalthoz Körmendi Bence


Csordás Marcell, a KTE-Piroska Szörp játékosának kedvenc fotói


Sürgősen vérre van szüksége egy fiatal sportolónak


Perzselő Dombfutás – képekkel


KTE HUFBAU: Egygólos vereség a szezonnyitón a Népligetben


Élő közvetítés: Ferencváros II. – KTE HUFBAU | 11 órától


Kesport Kávéház: Kézilabda, Fisec, Kecskemét, KESI – nagyinterjú Vazul Zsolttal


Kesport TV: Edzőtáborral hangolódik a bajnokságra az SG Kecskemét Futsal – videó


KTE HUFBAU: „Meg fogjuk nyerni a bajnokságot!” – Gombos Zsolt a bajnoki nyitány előtt