A Széktói Stadiont 1962-ben adták át, megépítésében sok városlakó is részt vett társadalmi munkában. A labdarúgók augusztus 20-án avatták fel egy Kecskeméti Dózsa–Ganz MÁVAG mérkőzéssel (2:0). A területen már az ezt megelőző évtizedekben is rendszeresen rendeztek labdarúgó mérkőzéseket, érdekesség, hogy 1983 október 29-én itt játszották a ZTE – Ferencvárosi TC Magyar kupa-mérkőzést.

Egy 2002-ben induló országos stadionfelújítási program keretében felújították. Megnőtt az ülőhelyek száma, a fedett lelátórész is bővült, felhúztak egy modern fejépületet, valamint sor került a világítás felszerelésére is, később az eredményjelzővel együtt korszerűsítették, 2008-ban 1200/1000 luxra bővítették, 2009-ben pedig automata öntözőrendszert építettek ki a stadionban. Érdekesség, hogy a műanyag székek színe azért kék-fehér, mert eredetileg nem a lila-fehér KTE, hanem a felújítás idején rövid ideig létezett KFC színeit adaptálták.

A stadion környezete az utóbbi években folyamatosan megújult, illetve új pályákkal bővült. A Karakas Faház környezetében, a korábbi 2-es és 3-as edzőpálya mellett 2013-ban adták át az első, nagyméretű műfüves pályát a létesítményben. A faház mellett 2019-ben újabb kettő, kisméretű műfüves pálya is elkészült.

Egy korábbi, kormányzati fejlesztési program keretében, 2019-ben átadták a Kecskeméti Atlétika Centrumot, mely a 4-es pálya helyén épült meg. A beruházással párhuzamosan, illetve azt követően a 2-es és 3-as pálya labdarúgó edzőpályákat elforgatták, immáron az egyik műfüves, míg a másik továbbra is élőfüves. A két műfüves pálya közötti terület teljes egészében műfüvesítve lett, ezzel további játékteret biztosítva a labdarúgóknak.

A pályák mellett a létesítmény további épületei, így az öltözők is felújításra kerültek, a fejlesztéseket az egyesületek által elnyert TAO-s támogatásokból, illetve az önkormányzat által biztosított önrészből valósították meg.

A járványhelyzetet kihasználva, a KTE és a KLC munkatársai is rengeteg felújítási munkát végeztek a stadion területén, a festés és a területrendezés mellett látványos újítás, hogy teljesen eltűnt a beton az olimpiai bejárathoz közelebbi kapu mögül.

A Széktói Stadion
A legújabb műfüves pálya
A 2013-ban átadott első műfüves pálya, mellette a 2019-ben átadott kisméretű pályák
Az Atlétika Centrum, előtte a három labdarúgó edzőpálya
A Kecskeméti Atlétika Centrum
A Széktói Stadion és főépülete
A főépület
A „napos oldal”, szemben a 2018-ban felújított akadémia öltöző épület
A főépület a centerpálya gyepéről
Teqball, és lábtenisz pályák a két műfüves között

(fotók: Holló Róbert/kesport.hu) (szöveg: Nyitray András)

Vélemény, hozzászólás?