Menü

Szeberényi Gyula Tamás egyelőre nem érez pánikhelyzetet Kecskemét sportjában – interjú

Kecskemét Megyei Jogú Város sportért felelős alpolgármestere a kesport.hu megkeresésére elmondta, a tavaly elfogadott, idei költségvetési évben megjelenő támogatások kifizetése jelen állás szerint továbbra is teljesíthető vállalás az önkormányzat részéről, ám a jövőt illetően rengeteg a bizonytalanság. A VTP keretet erre az évre – programok hiányában – nem határozták meg egyelőre, s bár pánikhelyzetet egyelőre nem tapasztal Kecskemét sportjában, a bizonytalanság természetesen senkinek sem jó.

A járványügyi helyzet természetesen az egyesületeket is leállásra késztette, s bár már szinten mindenki elkezdte az edzéseket valamilyen formában, a jövő kapcsán azért vannak még kérdések. Az egyik legfontosabb, milyen önkormányzati segítségnyújtásra számíthatnak az egyesületek?

Azok a támogatások, amik a tavaly elfogadott, idei költségvetési évben nevesítetten megjelentek az egyesületeknek, azokat most úgy látjuk, hogy ki tudjuk fizetni. A VTP keret egyelőre nem lett meghatározva, figyelemmel arra, hogy a VTP nem működésekre, hanem programokra szól. Most úgy látjuk, hogy ebben az évben programokat – és ez nemcsak a sportra, hanem nagyon sok területre is érvényes – nem nagyon lehet szervezni a járvány miatt. Ennek a helyzete így bizonytalan. A következő évi költségvetést csak nagy vonalakban látjuk, ugye még nincs vége a járványveszélynek, a veszteségeket nem tudtuk teljes mértékben felmérni, így nem látjuk azt sem, milyen mozgásterünk lesz a költségvetést illetően. Igyekszünk mindenkinek segíteni, hogy ezt a nehéz helyzetet átélje, de biztosan nehéz lesz ez magánszemélyeknek és cégeknek egyaránt. A gazdaság ezt nagyon komolyan megsínylette, így Kecskemét is” – válaszolta kérdésünkre Szeberényi Gyula Tamás.

Pánikot egyelőre nem tapasztal az egyesületek berkeiben Szeberényi Gyula Tamás, ugyanakkor azt is látja, hogy sok helyen gondot jelent az, hogy szinte teljesen kiestek a saját bevételek. Kecskemét sportért felelős alpolgármestere elmondta, egyelőre sok a bizonytalanság, így a jövőt illetően nem szeretne ígérgetésekbe bocsátkozni.

Pánikhelyzetet nem tapasztalatok. Azt tapasztalom viszont, hogy mivel a kiadások alig lettek kevesebbek, addig a saját bevételek szinte a nullára csökkentek az egyesületeknél. Úgy gondolom, hogy legalább akkora támogatási igénnyel fognak így fellépni, ami eddig is volt, de ha ez a helyzet sokáig folytatódik, akkor ezt nem biztos, hogy már meg tudjuk oldani. Most úgy látjuk, hogy az önkormányzatnak 3 milliárd forintos kiesése van, ez a bevétel kiesés, plusz a támogatás csökkenés, illetve a védekezéssel kapcsolatos plusz igények egy nagyon jelentős részt képeznek, 7 százalék körül van az éves költségvetésben. Ugyanakkor az építési beruházásokat nem szeretnénk visszább venni, mert az még jobban érintené a gazdaságot, ezek biztosítják a munkahelyeket. Ezt ahogy a kormány, úgy mi is prioritásnak tekintjük. Sok a bizonytalanság tehát, ez a legrosszabb, de mindenkitől türelmet kell kérnünk, hiszen mi is ebben a helyzetben vagyunk. Sokkal rosszabb lenne, ha ígérgetésbe bocsátkoznánk, amit utána nem tudunk betartani.”

(Nyitray András)


Kesport TV: Elkezdte a felkészülést a KTE LA – videós tartalom!


Sport és tánc: A Fantasy Dance Company vezetőjével, Darányi Attilával beszélgettünk


„Nincs más ebben a sportágban, aki elmondhatja magáról azt, amit én” – Boronkay Péter a rekordjáról és a vírus utáni helyzetről


Bartolák Lilla, a Röpke SE játékosának kedvenc fotói


Rangos nemzetközi versenyt nyert meg a kecskeméti kerékpáros – interjúk


Szegedi edzőmeccsel zárja a hetet a KTE HUFBAU


Patvaros Zsolt befejezte profi pályafutását, a KLC-ben folytatja


Történelmi napokon van túl a Kecskeméti Spartacus Sportkör és elnöke, Ujhidy Tibor – interjú


,,Az ukránok és a szerbek is jóval előrébb tartanak, mint a magyarok” – interjú az SG Kecskemét Futsal három légiósával


Csúcsok az év első speciális dobó bajnokságán – Grosán Pál magyar bajnok


Válogatott játékossal erősített az SG Kecskemét Futsal csapata


Hanusz Boglárkának áldozatot kellett hoznia, ezért távozott Kecskemétről – interjú a kézilabdázóval


Augusztusban már hét bajnoki találkozó vár a KTE HUFBAU csapatára


Futóklub indul Boronkay Péterrel és Bálint Zoltánnal szerdán az Atlétikai Centrumban – interjú


A szerb futsalválogatott összetartásán járt Aleksandar Gavrilovic


Újabb két érkezővel erősített a KTE HUFBAU labdarúgócsapata


A KNKSE elnöke, Veress Zsuzsanna rangos strandkézilabda tornát nyert csapatával – interjú


Tóth Ákos: Két támadót még mindenképpen igazolni szeretnénk


,,Még több munkám lett a COVID-nak köszönhetően” – videóinterjú S. Juhász Tamással


KTE LA: Indul a felkészülés, kialakult az edzői stáb