Menü

Maradj Otthon Speciális Olimpikon kampányt indított az MSOSZ

Speciális olimpikonokat, az őket felkészítő szakágvezetőket, az érintett szülőket és minden kedves érdeklődőt is megszólít az a mozgásra épülő kampány, amely a Magyar Speciális Olimpia Szövetség szervezésében zajlik a közösségi média felületeken.

A #MaradjOtthonSpeciálisOlimpikon elnevezésű kezdeményezésben videókat, fotókat készítenek a versenyzők, illetve a különböző szakágak arról, hogy miként edzenek otthon. Lengyel Lajos, a szervezet elnöke szerint mindez nagyon inspiráló hatással bír az értelmi fogyatékossággal élő és tanulásban akadályozott versenyzők számára a következő nagy világeseményekre való felkészülésben.

A kampánnyal kapcsolatban bővebben Orbán-Sebestyén Katalin, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnökségi tagja adott tájékoztatást a kesport.hu-nak:

Az MSOSZ elnöksége indított egy kampányt azért, mert nem szeretnénk elveszíteni a sportolóinkat – kezdte Orbán-Sebestyén Katalin. Azt szeretnénk, hogy minél többen maradjanak a sport mellett, ne épüljenek le egészségügyileg és még ebben a bezárt helyzetben is feltalálják magukat.”

A Speciális Olimpia mozgalom egyik legfontosabb küldetése, hogy átlagos intellektusú emberek, azaz épek, és értelmi fogyatékossággal élő emberek együtt sportolnak, versenyeznek. A partnerjátékosok – akik általában egyetemisták, amatőr vagy félprofi sportolók – szívesen sportolnak együtt az értelmi fogyatékosságú társaikkal, egy csapatot, teniszben például egy párt alkotnak. Ezek a partnerjátékosok, szakágvezetők, vagy maguk a sportolóink készítenek videókat, fotókat, melyen bemutatják, hogy hogyan tudnak ebben a karanténhelyzetben is sportolni, kihozni magukból a maximumot, és ez a többiek számára is inspiráló hatással lehet.”

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség hivatalos Facebook oldalán megtekinthetők a videók, amelyeken az értelmi fogyatékossággal élő sportolók bemutatják, hogy hogyan oldják meg a mozgást ezekben az időkben is.

Rengeteg videó elkészült már – folytatta az MSOSZ elnökségi tagja. Készültek olyan felvételek, amiken például kosárlabdázók tűnnek fel és a labdavezetést gyakorolják, olyanok is, amiken teniszezők mutatják be, hogy hogyan oldják meg a teniszütő és a labda használatát, vagy épp van olyan is, amelyen értelmi fogyatékossággal élő labdarúgó dekázik. Sok-sok videófelvételen az látható, ahogyan a sportolók otthonaikban erősítenek.”

A koronavírus-helyzet a Speciális Olimpia Szövetség sportolóit nagyon érzékenyen érinti. Az épekkel ellentétben ők még nem kezdhették újra az edzéseket:

Jelenleg még nem tudjuk újraindítani az edzéseket, mivel a sportolóink úgymond védettebbek, sokan otthonokban élnek, és ezeket az intézményeket még nem nyitották meg. Nekik még nehezebb az élet, mert a legtöbben család nélkül töltik a mindennapjaikat, illetve még mindig karanténban vannak, edzésre és munkába sem járhatnak. A versenyeket egyelőre szeptemberig halasztottuk el. Én nem tagadom a járvány létezését, de már nem látom értelmét ezeknek a szigorú intézkedéseknek. Az értelmi fogyatékossággal élő embereknek minden nap számít, és nagyon várjuk már, hogy újraindulhasson velük az élet.”

Ettől függetlenül egészen augusztus 31-ig várjuk a sportos videókat, fotókat, melyeket nemcsak a közösségi médiában, de a nemzetközi speciális olimpia oldalakon is viszont látunk. Én úgy látom, hogy szövetségünk Európában élen jár abban, ahogyan odafigyelünk versenyzőinkre” – zárta gondolatait Orbán-Sebestyén Katalin.

(Vizi Zalán)


Bartolák Lilla, a Röpke SE játékosának kedvenc fotói


Rangos nemzetközi versenyt nyert meg a kecskeméti kerékpáros – interjúk


Szegedi edzőmeccsel zárja a hetet a KTE HUFBAU


Patvaros Zsolt befejezte profi pályafutását, a KLC-ben folytatja


Történelmi napokon van túl a Kecskeméti Spartacus Sportkör és elnöke, Ujhidy Tibor – interjú


,,Az ukránok és a szerbek is jóval előrébb tartanak, mint a magyarok” – interjú az SG Kecskemét Futsal három légiósával


Csúcsok az év első speciális dobó bajnokságán – Grosán Pál magyar bajnok


Válogatott játékossal erősített az SG Kecskemét Futsal csapata


Hanusz Boglárkának áldozatot kellett hoznia, ezért távozott Kecskemétről – interjú a kézilabdázóval


Augusztusban már hét bajnoki találkozó vár a KTE HUFBAU csapatára


Futóklub indul Boronkay Péterrel és Bálint Zoltánnal szerdán az Atlétikai Centrumban – interjú


A szerb futsalválogatott összetartásán járt Aleksandar Gavrilovic


Újabb két érkezővel erősített a KTE HUFBAU labdarúgócsapata


A KNKSE elnöke, Veress Zsuzsanna rangos strandkézilabda tornát nyert csapatával – interjú


Tóth Ákos: Két támadót még mindenképpen igazolni szeretnénk


,,Még több munkám lett a COVID-nak köszönhetően” – videóinterjú S. Juhász Tamással


KTE LA: Indul a felkészülés, kialakult az edzői stáb


Kisjuhász Petra: „Már régóta dédelgetett álmom volt, hogy visszatérjek Kecskemétre kézilabdázni”


Kesport Kávéház: Nagyinterjú Dr. Bozóky Imrével, az MLSZ egykori elnökével


Képgaléria: KTE HUFBAU – FTC II. 3-1