Menü

Berkes Máté a hétvégén országos minősítő versenyt nyert meg – interjú a fiatal kecskeméti lovassal

Berkes Gergő, a KTE-Piroska Szörp kézilabdázójának testvére, Berkes Máté is a sportban találta meg számításait. Máté kiskora óta a lovaglásnak él, jelenleg Miskolcon, a Gyula farmon edz, s minden erejével azon van, hogy rövidesen Európa-bajnokságon, valamint világbajnokságon szerepelhessen. Berkes Mátéval készített interjút a kesport.hu.

Körülbelül 4 éves koromban ültem először lovon, s egyből beleszerettem ebbe a sportágba, versenyszerűen 2006 óta lovagolok – mondta Berkes Máté. Már több, mint nyolc éve Miskolc mellett egy kereskedő istállóban, a Gyula farmon edzek. A családom Kecskemétről származik, 18 éves koromig én is a hírös városban éltem, majd érettségi után kimentem Ausztriába Anton Martin Bauerhez lovagolni. Ezt követően ő ajánlott engem Szuhai Gyuláéknak, és így kerültem a Gyula farmra.”

Minden nap sportolok, hétköznapokon készülök a hétvégi versenyekre, amik általában három naposak. Egy napom úgy néz ki, hogy reggel nyolctól délután öt óráig a lovardában vagyok. Elsőként a lovak tulajdonosával, Szuhai Gyulával megbeszéljük a napi edzéstervet, ami általában kondíció növelő, idomító vagy ugró munkákból áll. Egy lovon átlagosan 30-40 percet lovagolok, de előtte bemelegítésként jártatógépben sétálnak a lovak. Az edzés fő célja, hogy a legjobb állapotba kerüljenek a lovak. Emellett természetesen én is mindig minden erőmmel azon vagyok, hogy a legfelkészültebb legyek: folyamatosan képzem magam, követem a profi lovasokat és belőlük inspirálódom.”

Berkes Máté amikor csak teheti, minden versenyen elindul, és igencsak sikeres eredmények vannak már a háta mögött.

Szinte minden nagyobb hazai, országos versenyen, illetve nemzetközi versenyeken elindulunk. A legbüszkébb a 2017-es első Felnőtt Országos Bajnokságon elért 9. helyezésemre vagyok, de a szívemhez közel áll a Fiatal Lovas Országos Bajnokságon elért 5. helyezésem is, illetve a megyei és regionális döntőkön szerzett dobogós helyek. Az idei első szabadtéri versenyt Szilvásváradon rendezték meg a hétvégén, amely egyben országos minősítő is volt. A vasárnapi napon a 130 cm magasságra kiírt hibaidős versenyszámot sikerült megnyernem egy fiatal 6 éves lóval Chacco Sz-szel.”

Máté élvezi, hogy több lóval versenyez, és a hozzájuk való alkalmazkodást kihívásnak éli meg:

Több fiatal lóval nyertem már korosztályos döntőt. Hogy mennyire nehéz alkalmazkodni a különböző lovakhoz? Igazából nem nehéz feladatnak, sokkal inkább kihívásnak élem meg különböző karakterű lovak képzését, lovaglását. Éppen ezért is szeretem ezt csinálni, hiszen a lovak is érző lények, akárcsak mi emberek, akiknek saját gondolataik vannak. A lovaknak is lehetnek rossz napjaik, de mindig az a cél, hogy összhangban legyünk.”

A legtöbb sportágban a koronavírus-helyzet megállította az életet. Mátééknál más volt a helyzet, de versenyen ők sem vehettek részt:

Szerencsére a koronavírus nem befolyásolta a felkészülésemet. Ami rossz volt ebben az időszakban, hogy március óta nem rendeztek versenyt és már nagyon hiányzott.”

Az idei céljaim között az szerepel, hogy a Felnőtt Magyar Bajnokságon elinduljak és eredményesen szerepeljek, illetve a legnagyobb hazai versenyeken jó eredményeket szeretnék elérni. Távolabbi céljaim, hogy nagyobb nemzetközi versenyeken vehessek részt, Európa-bajnokságokra és világbajnokságokra akarok kijutni” – zárta gondolatait a kecskeméti lovas.

(Vizi Zalán)


Bartolák Lilla, a Röpke SE játékosának kedvenc fotói


Rangos nemzetközi versenyt nyert meg a kecskeméti kerékpáros – interjúk


Szegedi edzőmeccsel zárja a hetet a KTE HUFBAU


Patvaros Zsolt befejezte profi pályafutását, a KLC-ben folytatja


Történelmi napokon van túl a Kecskeméti Spartacus Sportkör és elnöke, Ujhidy Tibor – interjú


,,Az ukránok és a szerbek is jóval előrébb tartanak, mint a magyarok” – interjú az SG Kecskemét Futsal három légiósával


Csúcsok az év első speciális dobó bajnokságán – Grosán Pál magyar bajnok


Válogatott játékossal erősített az SG Kecskemét Futsal csapata


Hanusz Boglárkának áldozatot kellett hoznia, ezért távozott Kecskemétről – interjú a kézilabdázóval


Augusztusban már hét bajnoki találkozó vár a KTE HUFBAU csapatára


Futóklub indul Boronkay Péterrel és Bálint Zoltánnal szerdán az Atlétikai Centrumban – interjú


A szerb futsalválogatott összetartásán járt Aleksandar Gavrilovic


Újabb két érkezővel erősített a KTE HUFBAU labdarúgócsapata


A KNKSE elnöke, Veress Zsuzsanna rangos strandkézilabda tornát nyert csapatával – interjú


Tóth Ákos: Két támadót még mindenképpen igazolni szeretnénk


,,Még több munkám lett a COVID-nak köszönhetően” – videóinterjú S. Juhász Tamással


KTE LA: Indul a felkészülés, kialakult az edzői stáb


Kisjuhász Petra: „Már régóta dédelgetett álmom volt, hogy visszatérjek Kecskemétre kézilabdázni”


Kesport Kávéház: Nagyinterjú Dr. Bozóky Imrével, az MLSZ egykori elnökével


Képgaléria: KTE HUFBAU – FTC II. 3-1