A K1 egy Japánból származó küzdősport, melyet Kazuyoshi Ishii hozott létre különböző harcművészeti ágak, mint a karate, kung-fu, kick-box, taekwon-do ötvözéséből. A látványos harcművészet térségünkben egybefonódott Szuhányi Gyula nevével, aki kecskeméti versenyzőként komoly sikereket ért el a sportágban, és jelenleg Lajosmizsén edző a Mizse K1 Klubban. 

Ezzel kapcsolatban készítettünk interjút Szuhányi Gyulával:

Hol található az egyesület székhelye?

A Misze K1 Klub edzőterme Lajosmizsén található, a Dózsa György út 84. szám alatt. A termünk egy jól szellőztethető, nagyon komfortos és jó állapotban lévő terület, ahol minden eszköz adott, hogy bárki kipróbálhassa a küzdősportot. Lényegében egy tornateremről van szó, vannak bordásfalaink, állványaink, és természetesen szép öltözőink. 

Mikor alakult ki benned az ötlet, hogy létrehozd ezt a K1-es társulatot?

Öt évvel ezelőtt bontakozott ki bennem a gondolat. Azelőtt egy évig egy orosz érdekeltségű kluban dolgoztam Németországban, annak az edzőteremnek a koncepcióját kezdtük el itthon felépíteni. Öt éve indult el tehát minden, és négy éve van bejegyezve a sportegyesületünk a cégbíróságon, azóta várjuk az érdeklődőket, harcolni, sportolni vágyókat. 

Hány edző dolgozik a sportolókkal?

Van egy erőnléti edzőnk, Dani Anna, aki épp szülés utáni szabadságát tölti, illetve egy barátunk közelharcot oktat havi egyszer. Nagy Tamás birkózó edző sokat foglalkozik a sportolókkal, megtanítja nekik, hogy harc vagy esés közben hogyan tompítsák az ütést. Csikós Ábel, a Kecskeméti SC klubnak a vezetőedzője, szintén szakmai segítséget nyújt a munkánkban. Testváregyesületünk is van, a Szegedi Küzdősport Egyesület Sárközi Róbert vezetésével, aki világbajnok ketrecharcos, illetve másik partnerünk Fejes István jiu jitsu egyesülete, mindkét klub által sokat fejlődünk. 

Hányan járnak jelenleg a Mizse K1 Klubba sportolni?

117 a hivatalos taglétszám, ők a klubot rendszeren, heti legalább két alkalommal látogatják. 25 gyerek jár hozzánk sportolni, belőlük 12 versenyszerűen K1-ezik, a többiek hobbisportolók. Felnőttek közül öt darab versenyzőnk van. Akik hobbiszinten járnak hozzánk, azok alakformálás és testmozgás miatt választottak bennünket. 50 lány edz nálunk, ők többnyire nem versenyeznek, de nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ilyen kiegyenlített a fiúk-lányok aránya. 

A profik milyen versenyekre járnak, és milyen eredményeket szereznek?

Ifi sportolóink indulnak K1 szabályrendszerben, thai box-ban, MMA-ban és ketrecben egyaránt. Eredménylistánk büszkesége László Ferenc, aki tavaly K1-ben magyar bajnok lett. Holi Gergő második helyezést ért el, Ötvös István és Ócsai Máté harmadikok lettek, míg Sánta Máté negyedik helyezést ért el a magyar bajnokságban. Mindannyian remek harcosok.

Ha valakinek kedve támad nálatok sportolni, hol tud jelentkezni?

Facebookon Mizse K1 klub néven jelen van az egyesületünk, ott bármilyen információt begyűjthetnek a kedves olvasók. Bővebb tájékoztatásért a szuhanyi81@gmail.com címen, telefonon a 06 30 340 6959-es számom nyugodtan felkereshetnek engem. Ha valakinek az egyszerűbb, akkor Messengeren is rám írhat, Szuhányi Gyula néven keressenek, de az is szuper, ha személyesen, egyenesen az edzőterembe jön be valaki. 

Miben látod a klub erősségét, miért érdemes nálatok sportolni?

Családként működünk. A közösség a legfőbb erősségünk, mindenkit befogadunk, bárkivel szemben nyitottak vagyunk. Mindenkitől csak annyi edzést várunk el, ami neki kényelmes. Persze az idő meg van határozva, de az egységnyi időn belül nincs meghatározva senkinek, hogy mennyi gyakorlatot kell megcsinálni – legyen szó űtő- rúgó- vagy erősítő feladatokról – senkitől sem várunk el irreális mennyiséget.  Ha a mennyiség van meghatározva, akkor időkorlátot nem teszünk mellé. Mindenki a saját tempójában dolgozhat. A komfortzónából kicsit azért ki kell lépni, ez természetes, de senkire sem erőltetjük rá az akaratunkat. 

 

(Vizi Zalán)

(X)

 

Vélemény, hozzászólás?