„Szeretném, ha a KNKSE lenne a jövő szezon meglepetéscsapata” – interjú a gárda új irányítójával

Borbély Márta is Kecskeméten folytatja kézilabdás pályafutását – jelentette be nemrégiben hivatalos honlapján a GBB ZR Kecskeméti NKSE. Az NB II-ből érkező irányító már 16 évesen debütálhatott az első osztályban, azóta több csapatnál is megfordult, legutóbb a Szentendrét erősítette. 

A 24. életévében járó játékos a KNKSE hívására nem tudott nemet mondani, így júliustól a hírös városban fog kézilabdázni. Döntésének okairól, az elmúlt éveiről, valamint a jövőbeli céljairól faggattuk Borbély Mártát:

23 éves korod ellenére játszottál már Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Balmazújvárosban, illetve legutóbb a Szentendrében. Mely állomáshely volt rád a legnagyobb hatással?

Mindenképpen Békéscsabát mondanám, mert ott kezdtem a profi pályafutásomat, ott léphettem pályára először a felnőtt csapatban, ráadásul 16 évesen már az élvonalban próbálhattam ki magam. Szabó Károly – aki sajnos már nincs köztünk – nagyon sokáig volt az edzőm, rengeteget köszönhetek neki. Bohus Beát is megemlíteném, mert ő volt az, aki nem engedte, hogy elengedjem a kézilabdát, ugyanis mikor az ember felkerül a legnagyobbak közé, eleinte nem sok sikerélmény éri, és bár ez törvényszerű, mégis volt olyan pont az életemben, mikor abba akartam hagyni. Bohus Bea azonban ezt nem engedte, szóval neki is köszönhetően vagyok még itt. 

Az NB II-es Szentendrével, legutóbbi együtteseddel nagyon jó pozícióban álltatok, mikor beköszöntött a koronavírus-járvány és abbamaradt a szezon. Hogy érintett téged a leállás?

Nagyon rosszul érintett engem az elmúlt időszak és az, hogy nem tudtuk a pályán bebizonyítani, hogy igenis képesek vagyunk a Szentendrével a bajnokság megnyerésére. Úgy mentem oda, hogy ismét aranyérmet szeretnék elérni, hiszen eddig egy bajnoki címem van, egy NB I-es junior elsőség. Nagy sanszunk volt a sikerre, úgy voltunk vele, hogy ha törik, ha szakad, nekünk be kell húzni az aranyat. Ennek fényében edzettünk napról napra. Egy pénteki edzéssel fejeztük be az ominózus hetet, amikor a járvány felütötte hazánkban a fejét, akkor még úgy voltunk vele, hogy vasárnap bajnokink lesz, de szombaton jöttek a hírek, hogy itt a vége. A kényszerpihenőt a szeretteimmel töltöttem otthon, eljártam gyakran sportolni, teniszezni, futni, próbáltam aktívan eltölteni az időt.

Ezt követően jött a hír, hogy a KNKSE-be igazolsz. Miért döntöttél így?

A vírushelyzetből úgy jöttem ki, hogy nem szándékoztam váltani, azonban abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy több csapattól kaptam ajánlatot, NB II-es és NB I/B-s csapatoktól jöttek a megkeresések. Voltak olyan opciók is, hogy a járvány miatt nehéz gazdasági helyzetbe került klubok nem tudták vállalni a magasabb osztályban való indulást, míg a Szentendre stabil tudott maradni, és így is meglehet a feljutás. Abszolút abban a hitben voltam, hogy az ex-csapatommal fogom megkezdeni a 2020-21-es szezont az NB I/B-ben, de ezután jött a kecskeméti hívás. Nagyon elgondolkodtató ajánlatot kaptam, remek jövőképet vázoltak fel nekem a hírös városi vezetők. Mind emberileg, mind szakmailag a fejlődésemet szolgálja az, hogy végül elfogadtam az KNKSE ajánlatát. Ha a szívemre hallgattam volna, akkor nem biztos, hogy otthagyom a Szentendrét, de a pályafutásom érdekében úgy döntöttem, hogy a Kecskemétet választom. 

A vezetőséggel folytatott személyes találkozóidon mi hangzott el, milyen elvárásokat állítottak fel veled szemben?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nekem volt részem abban, hogy Veress Zsuzsannával, a KNKSE elnökével egy csapatban játszhattam. Csapattársamként is nagyon szerettem őt, emberileg is sokat segített nekem, és ez is közrejátszott abban, hogy Kecskemét mellett tettem le a voksomat. A vezetőedző, Varga József azt mondta nekem, hogy egy okos irányítóra van szüksége, és nagyon jól esett az, amikor azt mondták, hogy erre a pozícióra én vagyok az elsőszámú jelölt. Szentendrén előfordult, hogy több poszton kellett játszanom, a KNKSE azonban kimondottan irányítót keresett, csak ezen a poszton számítanak rám. Jó érzés, hogy előre is megkaptam a bizalmat, minden erőmmel azon leszek, hogy ezt idővel meg is háláljam.

Az elmúlt idényben a KNKSE nem úgy teljesített, ahogyan azt a szurkolók elvárták volna. Volt már arról szó, hogy mik lesznek a következő évben a csapatcélok?

Amikor Kecskeméten jártam tárgyalni, akkor említették, hogy két éven belül szeretnének egy olyan együttest kialakítani, amely kellő eséllyel pályázik az NB I-be való feljutásra. Ebben az évben azonban még nem lesznek ilyen célok, nyilván az lenne a legjobb, ha megnyernénk a bajnokságot, de nem feltétlen ez a realitás. Szeretném, ha a KNKSE lenne a jövő szezon meglepetéscsapata, és ha a dobogóra odaérnénk, akkor végtelenül boldogok lennénk. 

Mik lesznek az egyéni céljaid?

Első körben az lesz a célom, hogy beilleszkedjek, és visszarázódjak a ritmusba a pályán is. Három hónap eltelt úgy, hogy nem fogtam kézilabdát, tehát mindenekelőtt újra magamra akarok találni. Szeretném, ha elérném azt, hogy azt mondhassák rám a játékomat látva, jó irányító vagyok, érdemes volt engem leigazolni. Hasznos tagja akarok lenni a KNKSE gárdájának.  

(Vizi Zalán)

Kapcsolódó cikkek

„Szeretném, ha a KNKSE lenne a jövő szezon meglepetéscsapata” – interjú a gárda új irányítójával

Legfrissebb cikkeink

KESPORT Médiatartalom Gyártó és Szolgáltató Kft.