A futás, mint hobbisport napjaink egyik, hanem a legnépszerűbb mozgásformája, ám ezt is, mint mindent, tanulni kell. Erre kiváló lehetőséget nyújt az iRUNmore országos futóegyesület Kecskeméten is elinduló futóklubja Boronkay Péterrel, a Mercedes-Benz Gyár KMSE kecskeméti paratriatlonosával és Bálint Zoltánnal, úszó-és futó edzővel. Mindegy, hogy az érdeklődő hány éves, kezdő vagy haladó futó, szerdán mindenkit szeretettel várnak az új Kecskeméti Atlétikai Centrumban 18 órától.

A Boronkay Péterrel készült interjúnkból minden részlet kiderül a futóklubbal kapcsolatban:

Honnan ered a futóklub ötlete?

A futóklub ötlete Budapestről indult el, két hölgy a kitalálója és iRUNmore névvel lett létrehozva az egyesület. Hasonló ilyen futóklub már hat van az országban, közel hétszáz aktív tagja van az egyesületnek. Lényegében úgy működik ez az egyesület, mint egy franchise, ahol heti egyszer edzői felügyelet mellett tudják a résztvevők elsajátítani a futást, szerdától már Kecskeméten is.

Kik jelentkezhetnek a futóklubba?

Bárki. Legyen szó a teljesen kezdőről vagy a haladó futóról, mindenkit szeretettel várunk. Két edző fog foglalkozni a résztvevőkkel, egyik a kezdőkkel, a másik a haladókkal, így mindenki kontroll alatt lehet, mindenkinek segíteni tudunk. Középiskolás kortól egészen a nyugdíjasokig mindenkit várunk, tehát a kor sincs meghatározva. Ez a klub lehetőséget biztosít azoknak, akik életmódot akarnak változtatni. Azoknak is jó lehetőség, akik nem szeretnek egyedül vagy nem tudnak hol futni, vagy éppenséggel nem tudják, hogy hogyan kezdjék el a mozgást. Akik rendelkeznek már sportolói háttérrel és mondjuk nagyobb futóversenyekre, félmaratonra, maratonra készülnek, azoknak is jó ez a futóklub, mert edzői felügyelet és szakmai irányítás mellett készülhetnek.

Kik lesznek az edzők?

Ketten leszünk edzők. A kollegám Bálint Zoltán, a Bácsvíz KVSC úszóedzője, aki már hosszú ideje az én úszóedzőm is. Amikor engem megkerestek a központi egyesülettől, hogy szeretnék Kecskeméten is elindítani ezt a futóklubot, akkor azt kérték tőlem, hogy keressek magam mellé olyan edzőt, aki mind emberileg, mind szakmailag megfelel a feladatra. Zolinak már évek óta van egy futóklubja, ennek az égisze alatt fogja ezt a klubot is képviselni.

Miért fontos, hogy edzői segítséggel fussunk?

A futás az elmúlt években egyre népszerűbb. Ha csak egy fővárosi futóversenyt megnézünk, több ezren, tízezren állnak rajthoz mindig. Nagyon sokan maguktól kezdenek el futni, és a legtöbben szakmai irányítás nélkül sportolnak, ebből kifolyólag rengeteg sérülést szednek össze az ilyen futók. Ez a futóklub elősegíti, hogy a résztvevők megtanuljanak helyes technikával futni.

Mikor kezdődik a futóklub, és mikor lesznek az edzések?

A Kecskeméti Atlétikai Centrumban lesznek az edzések. Az első alkalomra most szerdán kerül sor 18 órától 19.30-ig. Ekkor ellátogat hozzánk Budapestről az egyesület elnöke, aki bemutatkozik és elárulja, miről is szól klub és mi a cél. Ez a másfél óra ne riasszon el senkit, mert ebben benne van a bemelegítés, a gimnasztika, a csoportos gyakorlatok, ezek mind azt a célt szolgálják, hogy kellőképpen felkészüljünk a fő részre, a futásra. A jövőben is szerdánként lesz a heti egy edzés, de ősztől, iskolai időben elképzelhető, hogy péntekre tesszük az edzési időpontot.

Hogy lehet a klub tagjává válni?

Az első alkalom természetesen ingyenes lesz. Ezt követően három csomagot lehet megvásárolni, a havi, a féléves vagy az éves bérletet. A sportoló ekkor kap egy sportkártyát, amivel nem csak Kecskeméten, de más helyszíneken is részt vehet a futóklub eseményein, másrészt a kártyával különböző sportáruházakban lehet sporteszközöket és sportszolgáltatásokat kedvezményesen megvásárolni, igénybe venni. Meghatározott sporteseményekre is kedvezményesebben lehet bejutni a kártyával.

(Vizi Zalán)

Vélemény, hozzászólás?