Menü

Történelmi napokon van túl a Kecskeméti Spartacus Sportkör és elnöke, Ujhidy Tibor – interjú

Sokáig úgy tűnt, több másik sportággal egyetemben az asztalitenisz hazai küzdelmeiben sem hirdetnek végeredményt a koronavírus miatti leállásnak köszönhetően, ám végül változott a helyzet, és mégis megrendezték az Extraliga Final Fourt, ahol a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér női csapata bronzérmet szerzett. Pár nappal később, a Final Fourban elért harmadik helyezéstől függetlenül Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlésén a város Ifjúságáért Díjat a Spari nyerte el. És ha ez nem lenne elég, előző héten még egy nagyszerű hír érte a klubot, ugyanis elnökét, Ujhidy Tibort a Sportegyesületek Országos Szövetsége küldöttgyűlésén újraválasztotta, így továbbra is a SOSZ elnökségének tagja maradt, immáron 24 éve megszakítás nélkül.

Erről a három fantasztikus hírről, eredményről, teljesítményről faggattuk Ujhidy Tibort, a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér elnökét:

1. FINAL FOUR, BRONZÉREM:

Az előzetes hírekkel ellentétben hogyhogy megrendezték az asztalitenisz Extraliga négyesdöntőjét?

Ahogyan a legtöbb sportágat, úgy minket is érintett a vírushelyzet és sajnálatos módon le kellett állnunk. A csapatok háromnegyed évet végig dolgoznak, a klubok baromi sok pénzt elköltenek, és jön a hír, hogy nem lesz eredményhirdetés, ennél rosszabb egy sportoló vagy egy szervezet életében aligha lehet. Hála Istennek az asztalitenisz élvonalában nem így lett, sikerült befejezni a küzdelmeket, ugyanis az M4 Sport csatorna megkereste a nyolc Final Fourba jutott csapatot, hogy mi lenne, ha megrendeznék zárt kapuk mögött a meccseket. Másfél hónappal a négyesdöntő előtt kiderült, hogy mind a négy női és négy férfi csapat jóváhagyta a kérést, és megrendezik a Final Fourt.

Mennyire volt nehéz visszazökkeni a normális kerékvágásba és elég volt-e a felkészülésre a másfél hónap?

Nem volt egyszerű feladat újra edzésbe állni. A járványhelyzet miatt nem tudtunk edzéseket tartani, passzív állapotból kellett felpörögniük a sportolóknak. Mentális problémákat is tapasztaltunk a játékosoknál. Ennek ellenére úgy gondolom, a csapatnak sikerült visszakerülnie arra szintre, abba az állapotba, ahol abbahagyta. Örülünk, hogy befejezhettük a bajnokságot. A férfi csapat által régebben többszörös magyar bajnok lett a Spartacus és nagyszerű érzés, hogy végre a női gárda is érmet szerzett.

Kik alkották a bronzérmes csapatot?

Drabant Anita, Füle Kata, Márkus Enikő és Mojsilov Alexandra alkotta a kecskeméti csapatot. A négy játékosból az első három ráadásul helyi nevelés, ami még inkább növeli a dobogós helyezés értékét. Mojsilov Alexandrát Szerbiából igazoltuk, de már ő is magyar állampolgár.

Az elődöntőben a címvédő és végső győztes Budaörs 4:0 arányban győzte le a Sparit, de másnap már győzött a Statisztika ellen és harmadik lett a Spartacus. Hogy láttad a két meccset?

Ott még annyira nem tudtak felpörögni a lányok, illetve bennük volt az érzés, hogy közvetíti a meccset a televízió, és valószínűleg megijedtek. Szerencsére másnapra ez a görcsösség elmúlt és a többszörös magyar bajnok és BL-győztes Statisztika csapatát felszabadult iskolajátékkal győzték le a hírös városi lányok.

A szezon elején aláírtad volna a harmadik helyezést?

Igen, aláírtam volna. Tudjuk, láttuk, hogy a Budaörs és az Erdért csapata milyen erős, tele magasan jegyzett, jól megfizetett játékosokkal, válogatottakkal. Mi nem ez a kategória vagyunk, első célként a szezon előtt a Final Fourba való bejutást tűztük ki magunknak, a lányok kihozták magukból a maximumot és nagyon elégedett vagyok a bronzéremmel.

Lehet mondani, hogy ez a Spari újkori történetének legnagyobb sikere?

Igen! Ha azt nézem, hogy csapatbajnokságban legutóbb 2005-ben voltunk magyar bajnokok – utána anyagi problémák miatt kezdett visszaesni a klub teljesítménye – akkor megállapítható, hogy 15 év után sikerült végre ismét nagy sikert elérnünk.

2. KECSKEMÉT IFJÚSÁGÁÉRT DÍJAT KAPOTT A SPARTACUS SPORTKÖR ÉS KÖZÖSSÉGI TÉR:

Mit jelent számotokra ez az elismerés?

Sportegyesület lévén furcsa, hogy ifjúságért járó díjat érdemeltünk ki, nem szokványos dolog ez, mert a sportszervezeteknek természetesen az elsődleges alapterületük a sport. Klubunk elég sokszínű, ebben az ifjúsági terület is benne van, és több rendezvénynek – például a 12 éve működő Éjszakai Forgatag programsorozatnak – és sikeres pályázatoknak köszönhetően érdemeltük ki ezt a díjat. Számomra meglepetés és megtiszteltetés volt a díjazás, de ami a leginkább jól esett, az az, hogy tudomásom szerint nem csak egy, hanem több szervezet ajánlotta a mi klubunkat az elismerésre.

Hány fiatallal dolgoztok együtt?

Van olyan, aki le an igazolva, és van olyan, aki nem igazolt sportolónk, de összesen nagyjából száz fiatallal dolgozunk együtt. Közülük harminc van leigazolva.

A jövőben terveztek valami újítást a szervezet működésén belül?

Nyitni szeretnénk az lakosság és elsősorban az idősebb generáció felé. Szeretnénk a generációk közé kapcsolatot építeni. Hiszem azt, hogy van egy küldetéstudata ennek az egyesületnek. Ugyebár mi a széchenyivárosi termünkben bőséggel szervezzük a programjainkat, és ez nem minden ottlakónak tetszik. Úgy gondoltuk, hogy elébe megyünk a problémának, behívjuk az idősebb embereket hozzánk a termebe, teret adunk annak, hogy saját programokat szervezzenek maguknak. Azt szeretnénk, hogy nálunk kapcsolódjanak ki, ismerjük meg egymást, és utána hátha könnyebb lesz a párbeszéd, ha bármikor valamilyen gond adódna. A környék lakosságát mindig is meg akartuk szólítani teljes egészében.

Mik az egyesület további céljai?

Fő célunk az, hogy az edzői brigádot egyben tartsuk, és megpróbálunk minden sportolónkat megtartani. Nem mindig hálás feladat az utánpótlásnevelés, mert nagyon sokba kerül, és miután a kisgyerekből már-már érett sportoló lesz, ő sokesetben azt mondja az anyaegyesületének, hogy köszöni szépen, de eligazol. Itt kell lépést tennünk a várossal együtt, hogy ezek a fiatalok itt maradjanak.

3. UJHIDY TIBOR A SOSZ ELNÖKÉSÉGNEK TAGJA MARADT:

A 30. születésnapját is betöltő Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) a közelmúltban tartotta rendkívüli, egyben tisztújító küldöttgyűlését, amely során téged újraválasztottak, így 24 év óta, megszakítás nélkül, továbbra is a SOSZ elnökségének tagja maradtál. Azok számára, akik nem tudnák, áruljuk el, hogy mivel is foglalkozik ez a szervezet?

Ez egy érdekképviseleti szervezet, amely azért jött létre a rendszerváltás idején, mert láttuk azt, hogy az állami vezetés nem tudja komplexen kezelni a sport területeit. Volt, amikor visszaesett a SOSZ tevékenysége, de az utóbbi időben Deutsch Tamás elnök vezetésével újra teljeskörűen működik a szervezet, és nagyon komoly előrelépést produkálunk az állami sportirányítással való együttműködésben. A küldöttgyűlésen például szinte kivétel nélkül jelen volt az állami sportirányítás minden vezetője. Nemcsak érdekképviseletet, de egyfajta pénzosztó szerepet is kapott a SOSZ. A Hiszek benned pályázat keretein belül kis- és közepes egyesületek között osztanak szét idén 250 millió forintot a tavalyi 200 millióhoz képest. Kiváló szakmai tudással rendelkező sportvezetőkkel vagyunk körbevéve, nagy megtiszteltetés számomra, hogy ilyen között az emberek között lehetek. Jelenleg több, mint 500 tagja van a Sportszervezetek Országos Szövetségének.

24 éve már, hogy tagja vagy szövetségnek, ez óriási elismerése lehet a te munkásságodnak.

Igen és főleg azért vagyok erre büszke, mert ebben a majd’ két és fél évtizedben lehetett bárki is a SOSZ vezetője, az aktuális elnök mindig számított rám. Néhányan vagyunk csak, akik folyamatosan a szervezet tagjai maradtak, még a teljes tisztújítás után is. A „szolgáltató SOSZ” szlogent én találtam ki 15 évvel ezelőtt, ez azt jelenti, hogy azok a sportszervezetek, amelyeknek az adózással, pályázatírással, jogi dolgokkal gondjaik akadnak, azoknak mi, a SOSZ konzultációt, szakmai tanácsadást tartva segítsünk.

Korábbi interjúdban említetted, hogy reméled, Kecskemét számára is nagy megtiszteltetés az újraválasztásod, mert ez nem kis lobbierőt jelentett már eddig is városunk sportjának. Ez mit jelent?

Sokat kellett dolgozni, hogy az ember eljusson a SOSZ-ba és örülök, hogy ahol csak tudom, ott segíthetem városunk sportját. Sok-sok tízmillió forintot kaptak már a Hiszek benned pályázat által a különböző kecskeméti sportszervezetek. Nem mondom, hogy óriási közöm van ehhez, de egy egészséges lobbizás azért mindig a jelen volt a részemről ezekben az ügyekben. Ez egy küldetés, úgy gondolom, ha az ember ilyen pozícióban van, akkor amit csak lehet, el kell követnie azért, hogy városát a fejlődés útjára segítse.

(Vizi Zalán | kesport.hu)


Új kihívásokat keresve érkezett a KTE-Duna Aszfalthoz Körmendi Bence


Csordás Marcell, a KTE-Piroska Szörp játékosának kedvenc fotói


Sürgősen vérre van szüksége egy fiatal sportolónak


Perzselő Dombfutás – képekkel


KTE HUFBAU: Egygólos vereség a szezonnyitón a Népligetben


Élő közvetítés: Ferencváros II. – KTE HUFBAU | 11 órától


Kesport Kávéház: Kézilabda, Fisec, Kecskemét, KESI – nagyinterjú Vazul Zsolttal


Kesport TV: Edzőtáborral hangolódik a bajnokságra az SG Kecskemét Futsal – videó


KTE HUFBAU: „Meg fogjuk nyerni a bajnokságot!” – Gombos Zsolt a bajnoki nyitány előtt


Erős finis: Jakab Dávid is a KTE HUFBAU játékosa


Debrecenből igazolt csatárt a KTE HUFBAU


Szávay Ágnes: „Akkor lennék büszke magamra, ha már 18 évesen abba mertem volna hagyni az élsportot” – múltidéző nagyinterjú


Kesport TV: iRunMore Team – új futóklub indult Kecskeméten


Sérülés miatt világbajnoki elődöntőről, megkérdőjelezhető döntés miatt olimpiáról maradt le – múltidéző nagyinterjú E. Kovács Károllyal


Az FTC II. sok fiatallal, egy ferencvárosi ikonnal fogadja a KTE HUFBAU-t


Szigorú apa, háborús övezet, földrengések – Darko Ristic útja a profi futsal világába


Kialakult a végleges felkészülési menetrend az SG Kecskemét Futsalnál


KTE HUFBAU: Károly Bálint szerint a rajt kiemelt fontossággal bír – interjú


SG Kecskemét Futsal: Mánya Szabolcs kiválóan érzi magát Kecskeméten


Mérlegen a felkészülés: NBIII-as ellenfeleit legyőzte a KTE HUFBAU