Radics Milán, a Szeleshát Birtok Kecskeméti Első Sor tehetséges kerékpárosa nagyon rangos, nemzetközi versenyt nyert meg vasárnap Belgrádban. Milán 15 éves kora ellenére már az u17-es korosztályban versenyez, sőt, az u17-es válogatottnak is a tagja. Hétvégi, belgrádi győzelmét eddigi élete legnagyobb sikerének tartja.

Radics Milán a szerbiai versenyről, a felkészüléséről és további céljairól a kesport.hu-nak adott interjújában mesélt:

Ez volt a harmadik versenyem az évben – kezdte Radics Milán. Belgrádban rendezték az eseményt, és a versenyzők nagy része a szomszédos országokból jött. Szerencsére a vírushelyzet nem befolyásolta a versenyünket, mindenki odafigyelt a kézfertőtlenítésre és nem érintkeztünk más emberekkel. Kétnapos és három szakaszos megmérettetésben volt részünk. Szombaton a szerb parlament elől indult a verseny, amely négy kilométeres időfutammal kezdődött. Délután ugyanezen a pályán volt megrendezve a mezőnyverseny is, majd vasárnap következett a záró rész, amit nagyon emelkedős, technikás pályán kellett letekerni a város szélén. Az időfutamon még csak a kilencedik helyen álltam, ezt a pozíciót az első mezőnyversenyen is tartottam, de a harmadik szakaszon a rajt után sikerült meglépnem a mezőnytől és így annyi időelőnyt szereztem, hogy összetettben nekem lett a legjobb eredményem, így felállhattam a dobogó legfelső fokára.”

Az, hogy aranyérmet szereztem egy ilyen rangos nemzetközi versenyen, egészen elképesztő érzés. Mikor a rajtvonalhoz álltam, nem hittem volna, hogy dobogós leszek egy szakaszon, nemhogy még összetettben is. Óriási motivációt ad nekem a továbbiakra, plusz erőt jelent számomra ez a siker” – osztotta meg velünk a kecskeméti bringás az érzéseit a győzelemmel kapcsolatban.

A koronavírus-járvány kevésbé befolyásolta a kerékpárosok felkészülését, mint más sportág sportolóit, így Radics Milán sem érezte meg a pandémiás helyzet hátrányait, leszámítva, hogy versenyeken nem tudott részt venni.

Szerencsére mi kerékpárosok kimehettünk edzeni, sok másik sportággal szemben mi ugyanúgy tudtuk folytatni a felkészülésünket. Mostanra annyiban jobb nekünk is a helyzetünk, hogy már versenyről-versenyre járhatunk, és ez nagyon hiányzott. Az idei szezonban már két külföldi megmérettetésem is volt, Szlovákiában 15. lettem – főleg technika hibák miatt – és két héttel ezelőtt ugyancsak Szerbiában versenyeztem, ahol negyedik lettem.”

Átlagban körülbelül 13 órát edzek egy héten és többnyire gyorsító edzéseim vannak. Ez azt jelenti, hogy sprinteket teljesítek kisebb pihenőket tartva a periódusok között, illetve természetesen van olyan is, amikor hosszabb résztávokat abszolválunk. Emellett saját testsúlyos edzésekkel készülök, regenerációképp pedig eljárok úszni” – árulta el Milán, hogy hogyan is néz ki a felkészülése.

A kerékpáros élete eddigi legnagyobb eredményét Szerbiában érte el ezzel az első helyezéssel, mégsem dől hátra, hiszen komoly célok lebegnek a szeme előtt:

Az idei évben hátra van még számomra pár külföldi verseny, kisebb magyar kerékpáros kupák, illetve a Magyar Bajnokság, amely a hétvégén kezdődik a hegyi országos bajnoksággal. Ott mindenképpen a dobogó elérése lesz a célom. A nyaram többnyire a versenyzésről fog szólni, de ez így van rendjén, mert a járványhelyzet miatt már így is kimaradt jó pár hónap. A távlati céljaim között az szerepel, hogy jövőre országos bajnoki címet szerezzek, illetve még egy korosztályt feljebb lépve az U19-esek között elindulhassak és jól szerepeljek a világbajnokságon.”

Radics Milán hangsúlyozta, hogy edzőjének, Sáfár Tamásnak nagyon sokat köszönhet. A Kecskeméti Első Sor vezetője értékelte az egyesület jelenlegi helyzetét és Milán sikerét:

A vírushelyzet alatt a KES egyesületének sorsa hála Istennek nagyon jóra fordult, hiszen komoly támogató állt a klub mögé. Még nem publikus a támogató neve, de szponzoráció ténye már egyértelmű. Nagyon örülök, hogy ezt a megállapodást Radics Milán teljesítményével a hétvégén meg tudtuk pecsételni.” – mondta Sáfár Tamás.

Ez a belgrádi verseny az egyik legkomolyabb u17-es nemzetközi megmérettetés volt, ahol nemzetközi válogatottak és elismert klubcsapatok indultak. A Kecskeméti Első Sor a pécsi Lotus Cycling Team-mel közösen mixcsapatként vett részt a versenyen. A hírös várost két sportoló képviselte, Radics Milán mellett kebelbarátja, Dobai Dávid is Kecskemét hírnevét öregbítette, hiszen ő is jól szerepelt, míg a pécsi csapatban Maros András és Szabó Péter indult.”

Az első szakaszon Milán az első tíz között szerepelt, Dávid az első húszban volt. Ezek az eredmények a második szakaszon is maradtak, így a harmadik rész nagyon izgalmasra sikeredett, ahol egy hat kilométeres körpályát kellett többször teljesíteni, amely során kettő kilométeres hegyet kellett megmászni, és onnan biztonságosan legurulni. Milán dominálta ezt a szakaszt, szökésbe került, és a hegyen „megrogyasztotta” szökevénytársait. Közben lázasan számoltuk a másodperceket. Milánt egy bolgár és egy szerb fiatalember üldözte. A bolgár srác az utolsó körökben leelőzte Milánt, de az összesítésben a kis híján négy órás küzdelem után Milán lett a jobb, összesen tíz másodperccel előzte meg a második helyezettet. Mixcsapatunk mind a négy versenyzője befejezte a futamot, és ez azért nagy dolog, mert összesen huszonkilencen tudták csak befejezni a nyolcvan indulóból a versenyt. Dávid sajnos az egyik kanyarban elesett, és annak ellenére, hogy mondtam neki, álljon ki, ő véres lábakkal is folytatta, becsületből végigtekerte a futamot és bejött a huszadik helyen. A csapatunk szépen dolgozott össze, teljes mértékben elégedettek voltunk a teljesítményünkkel” – értékelte a futamot a KES vezetője.

A kecskeméti fiatalok jó eséllyel pályáznak akár a dobogós helyezésekre is a következő, hétvégén induló magyar bajnokságon.

Nem állunk le, folytatódik a versenysorozat, hétvégén a magyar idény is elkezdődik a hegyi magyar bajnoksággal, ahol a kecskemétiek jó eséllyel fognak indulni” – tette hozzá Sáfár Tamás.

A belgrádi futam végeredménye:

 

(Vizi Zalán | kesport.hu)

Vélemény, hozzászólás?