Boronkay Péter nem bánta, hogy a vírushelyzet miatt elmaradtak a versenyei, hiszen így otthon tudott lenni családjával és a decemberben született kisfiával. Az élet azonban szerencsére kezd visszaállni a normális kerékvágásába, a Mercedes-Benz Gyár KMSE kecskeméti paratriatlonosa már ki is tűzte maga elé új céljait.

Boronkay Péter a terveiről, a felkészüléséről, a világon egyedülálló rekordjáról és a vállalkozásáról beszélt a kesport.hu-nak adott interjújában:

Hogy állsz a felkészüléseddel, mennyire rendeződött nálatok a helyzet a koronavírus miatti szünet után?

Eddig alapozási időszakom volt, kicsit visszafogottabb edzéseket végeztem, de a múlt héten elkezdtem az erősebb résztávos edzéseket. Május környékén összeszedtem egy kisebb megbetegedést, amely taccsra vágta az immunrendszeremet. Nemrég másztam ki ebből, teljesen egészséges vagyok, ráadásul a felkészülésemet sem befolyásolta a betegségem, mert nem voltak versenyeink. Külföldön ősszel egy, maximum két versenyem lesz. Itthon a következő hétvégén Tatán indulok azon az olimpiai távú országos bajnokságon, amelyet az épek számára hirdettek meg. 1500 métert kell úszni, 40 kilométert kerékpározni és 10 kilométert futni. Mi más is lehetne a célom, minthogy a 35-39-es korosztályban minél előrébb végezzek. Kíváncsian és izgatottan várom a megmérettetést, már szó szerint ki vagyok éhezve a versenyzésre. Augusztusban parakerékpár országos bajnokság lesz, ahol a Mercedes-Benz Gyár Kecskeméti Mozgáskorlátozottak Egyesületének négy igazolt bringásával – köztük velem – reméljük, hogy az elmúlt évek tendenciáját folytatva ismét el tudjuk hozni a legeredményesebb csapat címet. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon a mi klubunknak van a legtöbb igazolt parakerékpárosa. Ezen felül szeptemberben lesz számomra a paratriatlon országos bajnokság, ahol sprinttávon fogok indulni Tiszaújvárosban.

Amikor – még a vírus előtt – legutóbb beszélgettünk, akkor Ausztráliába és Abu Dhabiba készültél versenyezni. Ezeket az eseményeket még meg tudták rendezni, vagy mikor és hogyan ért téged a hír, hogy leáll a sport világa, ezen belül a ti versenyeiteket is törlik vagy csúsztatják a pandémia miatt?

Az ausztrál versenyt megrendezték, de ott sajnos olyan hibát követtem el, ami miatt kizártak a versenyből. Egy vonalátlépést hibáztam, és a büntetőzónát nem figyeltem, ahol ki volt írva a rajtszámom, és így ki kellett volna állnom tíz másodpercre. Egyébként az elmúlt 13 év alatt nem fordult elő velem ilyen, ez biztos már az öregedés jele. Szerencsére a világranglista helyezésemet ez a hiba nem befolyásolta. Ezután egy héttel rendezték volna Abu Dhabiban a következő versenyt, és kint Ausztráliában egy nappal a repülőgépem indulása előtt tudtam meg, hogy a Covid miatt törölték. Utána folyamatosan jöttek az értesítések, hogy törlik a versenyeket, így a spanyol, japán, kanadai versenyeket és persze a milánói világbajnokságot is törölték, és ugyebár az olimpiát, paralimpiát is eltolták egy évvel. Magánéleti szempontból örültem annak, hogy nem kellett a fél életemet reptereken és stresszben töltenem, hiszen van egy hét hónapos kisfiunk, és nagyon jó volt sokat otthon lenni a családommal. Mostantól lehetőség szerint minden hazai és nemzetközi versenyre úgy foglalok szállást, hogy a családom is elkísérhessen, és adott esetben a kisfiammal a karomban haladhassak át a célon.

A paralimpia 2021-re halasztása mennyire befolyásolja a terveidet?

A célom változatlan, továbbra is ki akarok jutni Tokióba. Napra pontosan egy évvel tolták el az ötkarikás játékokat, és ott akarok lenni Japánban. Ha netalántán ez mégsem jönne össze, nem sikerülne a kvalifikáció, akkor van B tervem is; ezesetben a hosszútávú világbajnokságon fogok rajthoz állni jövő szeptemberben Hollandiában, ahol szeretnék világbajnoki címet nyerni. Ez teljesen más felkészülést igénylő megmérettetés, hiszen ott 3,8 kilométert kell úszni, 180 kilométert biciklizni és utána maratont futni.

A vírus után jelenleg hogy állsz a paralimpiára való kvalifikációval?

Jelenleg a 16. helyen állok a világranglistán, ami azt jelenti, hogy szabadkártyás helyen állok. Nagyon kevesen indulhatnak egyenes ágon Tokióban, és az, hogy ki kap szabadkártyát, az nagyon sok mindentől függ: például hány ország vesz részt, az adott országokból hányan kvalifikálták már magukat, stb. Szabadkártyára van sanszom, de nem görcsölök rajta. Úgy vagyok vele, ha kijutok, akkor örülünk, de ha nem, akkor sem szomorkodunk. Olimpián túl is van élet. Sok sportolót látok, aki megrögzött „olimpiafanatikus”; ha kijutott, akkor utána űr van az életében, ha nem jutott ki, akkor abba belebetegszik. Mindig kell, hogy legyen B vagy C terv. Fő célom, hogy kijussak, de koromból adódóan már fel vagyok készülve arra, hogy hosszabb távokon, esetleg újra terepen is bizonyítsak.

Jövőre negyven éves leszel, de a sikereid önmagukért beszélnek. Hogy érzed, meddig van helyed a mezőnyben?

Az idő ellenem dolgozik, mert jövőre belépek a negyvenesek közé, a mezőnyben rajtam kívül csak egy-két sportoló van hasonló korban. Bár a sprinttáv nekem gyors, de nem hagyom magam és még fel tudom venni a versenyt a többiekkel. Mindenkinek fel kell kötnie a gatyát, ha le akarnak taszítani engem a világranglista top 20 helyezésének valamelyikéről. Amire szintén nagyon büszke vagyok, az az, hogy 2007 óta az összes világbajnokságra kvalifikáltam magam, és ezzel egyedül vagyok a világon. Hétszer álltam vb-n dobogón, kilencszer nyertem Európa-bajnokságot, és nincs más ebben a sportágban rajtam kívül, aki ezt elmondhatja magáról. Ezek az eredmények bizakodásra adnak okot, hogy még mindig van helyem itt.

Beszéltél már a B vagy C tervek fontosságáról az életben, s már az aktív pályafutáson túli életet is elkezdted  – saját vállalkozásod van.

Így van, számomra az edzősködés is nagyon fontos. Egyrészt ott van a szerdán indult iRUNmore futóklub, másrészt januárban elindítottam a saját vállalkozásomat, BP Multisport néven, ahol jelenleg hét sportolóval foglalkozom. Senior úszókkal, triatlonosokkal, életmód váltás előtt álló emberekkel dolgozom, segítem a felkészülésüket. Minél több embernek akarok segíteni abban, hogy valóra tudják váltani az álmaikat és elérjék a kitűzött céljaikat.

(Vizi Zalán | kesport.hu)

Vélemény, hozzászólás?