Sokan horrorfilmhez hasonlították a hétvégi 1. Gella-kupa magyar országúti kerékpárosverseny tömegbukását. A viadal első körében, 3 kilométerrel az indulás után a Tótvázsony és Balatonszőlős közti lejtmenetben nagyjából 50 versenyző esett el 70 kilométer per óra körüli sebességnél, sokan megsérültek, több mentőautó és mentőhelikopter is érkezett a helyszínre. A bukás egyik résztvevője a kecskeméti Majzik Achilles volt, aki azóta is kórházban fekszik.

A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház baleseti osztályán fekszem. Elég rosszul vagyok. Négy bordám és a lapockám tört, illetve beültettek egy csövet a mellkasomba, mert légmellet kaptam, összeesett a légzésem. Már nagyjából stabilizálták az állapotomat, de még messze vagyok attól, hogy kiengedjenek. Az orvosaim sem tudják, hogy mikor mehetek haza. Ez majd később derül ki” – mondta a kesport.hu-nak a Kecskeméti Első Sor kerékpárosa.

Majzik Achilles az óriási bukása ellenére az eszméletét nem veszítette el, így vissza tud emlékezni a történtekre:

Amatőrök és profi versenyzők egyszerre indultak ezen a versenyen, és nem volt lassú rajt. Ha levisznek minket a lejtő aljáig, és ott engedik el a mezőnyt, akkor elkerülhető lett volna a bukás. Amikor mentünk lefele, előttem egy nagyobb boly haladt, míg én pár méterrel hátrébb helyezkedtem el tőlük, hogy legyen helyem akkor, ha valamerre korrigálni kell. Mikor kiértem az S kanyarból, láttam, hogy az előttem lévők már a földön fekszenek, mindenki elesett a környékemen. Ilyenkor van egy aranyszabály, miszerint bringások közé nem esünk be, nem megyünk keresztül rajtuk. Ennek megfelelően próbáltam manőverezni, de nem sok helyem volt. Jobbra húztam a kormányt, úgy gondoltam arra jobb lesz, de ott volt a szalagkorlát. Abban megakadt a kerékpárom, a bal oldalamon végig csúsztam a korláton, majd egy kiálló fémdarabon megakadtam, az nagyot dobott rajtam és beleesetem az árokba. Észnél voltam, de onnantól kezdve sokáig nem láttam semmit, mert a fejemet nem tudtam felemelni. Jó pár perc volt, mire kiértek a mentők, ők húztak ki az árokból.”

A KES kerékpárosát azonnal kórházba szállították több társával együtt.

Voltak már kisebb-nagyobb eséseim, de általában a kerékpáros, ha látja, hogy bukás közeledik, technikával ki tudja védeni a nagyobb baleseteket – tette hozzá a versenyző. Nekem ez volt az első nagyobb bukásom, viszont itt elkerülhetetlen volt a baleset. Sokunkat kórházba szállították, az első nap egy tököli kerékpáros feküdt bent mellettem a kórteremben, őt fejsérülés érte, agyrázkódást kapott, de már hazaengedték. Engem még nem tudnak hazaengedni.”

A Szeleshát Birtok Kecskeméti Első Sor vezetője, Sáfár Tamás is jelen volt a verseny helyszínén. Bár konkrét véleményt a szervezés hibáival kapcsolatban még óvatosan fogalmazott meg, de szerinte több oka is volt annak, hogy bekövetkezett a tömegbukás:

Én is ott voltam a baleset helyszínén, kísérőautóban ültem. A Magyar Kerékpáros Szövetség felállított egy bizottságot, egy szakértői gárdát, akiknek a bevonásával megpróbálják a történtek okait kivizsgálni. Egyébként értelmezhetetlen ez az egész. Ilyen még nem történt Magyarországon, remélem nem is lesz több.”

Több összetevős volt a probléma, minden amellett játszott, hogy ez a baleset megtörténjen. Én is szoktam versenyeket szervezni, ezért óvatosan szeretnék véleményt nyilvánítani a történtekről addig, amíg nem tudjuk a pontos okait. Utólag könnyű okosnak lenni, de az biztos, hogy ha a nyomvonal fordított lett volna, és a veszélyes lejtőn nem lefelé, hanem felfelé megy a mezőny, akkor elkerülhető lett volna a baleset. A rajttól csupán 3 kilométerre történt a tömegbukás. Az is egy jobb megoldás lett volna, ha a lassú rajt – amikor a mezőnyt 20-30-as sebességnél vezetik – levezette volna a versenyzőket ezen a meredek szakaszon, és csak utána engedik őket szabadon versenyezni. Ez sem lett volna egyszerű, viszont ebben az esetben szétszakadt volna a nagy létszámú mezőny, mire a körpályán újra ehhez a veszélyes szakaszhoz érnek. Benne van a sportban a sérülés és a bukás, de ha szétszakadt mezőnyben történik ilyen, akkor nem ötvenen esnek el, hanem hárman-négyen” – mondta Sáfár Tamás.

(Vizi Zalán | kesport.hu | fotó: Majzik Achilles fbook / nyitókép: hvg.hu)

Vélemény, hozzászólás?