Nagyszerű kecskeméti sikereket hozott a hétvégi rövidtávú triatlon országos bajnokság tatai versenye. Boronkay Péter, világ és Európa-bajnok paratriatlonista az épek között a 10. helyen ért célba, míg Pászti Edit, a KES versenyzője korosztályában mindenkit maga mögé utasított és aranyérmet szerzett. 

– Tulajdonképpen az első hazai rendezésű országos verseny volt ez a hétvégi tatai esemény – mondta portálunknak Boronkay Péter, aki a Multisport Triathlete csapatával vett részt a versenyen. – Nekünk eddig az összes nemzetközi versenyünket törölték, ennek köszönhetően azt találtuk ki az edzőimmel, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan hazánkban az épek között állok rajthoz. Olimpiai távot kellett teljesíteni Tatán, azaz a futam 1500 méter úszásból, 40 km kerékpározásból és 10 km futásból állt. 65-en indultak az én korosztályomban, ez a 35-39 éves korcsoport, és itt sikerült a 10. helyen végeznem. 

– Azt gondolom, ez egy klassz eredmény, ám az úszás részével annyira nem vagyok megelégedve – folytatta Boronkay. – Nyílt vízen mindig más, mint medencében úszni. Mindenki másképp viszonyult az úszáshoz, hiszen van, aki a vírus miatt nem tudott erre megfelelően felkészülni, és van, akit semennyire sem befolyásolt a Covid, és ugyanúgy tudott az úszásra készülni. Májusban a balatonboglári NEKA Központban a válogatottal tudtam úszóedzéseken részt venni, előtte durván 6-7 hét maradt ki az úszásból, s nagyon nehezen rázódtam vissza. Május vége felé beleszaladtam egy komolyabb betegségbe is, amely majdnem három hétre visszavetette a munkámat, de ehhez képest úgy gondolom, jól teljesítettem, örültem az eredményemnek.   

A paratriatlonista nagy álma vált valóra azzal, hogy a célvonalon a nyolchónapos kisfiával, Ákossal futott át: – Tavaly megálmodtam, hogy az idénre tervezett tokiói olimpiára a családommal együtt utazok majd ki, de erre nem volt lehetőségünk. Amióta tudtam, hogy babánk lesz, visszatérő álmom volt, hogy gyermekemmel futhassak be a célba. Most Tatán lehetőségem adódott arra, hogy a családom is velem volt. Megbeszéltem a feleségemmel, hogy ha a végén nem lesz nagy tétje a befutónak, akkor a cél előtt felkapom Ákost, és vele fogok beszaladni. Most is kirázott a hideg, olyan klassz érzés volt. Hasonló érzés akkor volt bennem utoljára, amikor 2010-ben Budapesten, hazai közönség előtt világbajnokságot nyertem. 

A kecskeméti versenyző azt is elárulta, az elmúlt időszakban sikerült egy új kerékpárra szert tennie, hiszen új szponzor támogatja, s már nagyon várta, hogy felavassa a bringát. Az új kerékpárt legközelebb augusztus 2-án vetheti be, amikor Baján, sprinttávon fog indulni. – Nehéz, technikás pálya vár ránk Baján, ezen a futamon jó, ha az embernek megvan mind a két karja. Négy kilométeres, kanyargós köröket kell majd ötször megtennünk, ez nekem nem kedvez. Ha ismét sikerült a mezőny első harmadában végeznem, akkor elégedetten fogok hazajönni – fogalmazott Boronkay Péter. 

Pászti Edit személyében még egy kecskeméti versenyző indult Tatán, és nagyszerű teljesítménnyel,  korosztályában ő lett az első. Boronkay hangsúlyozta, nagyon örül, hogy Kecskemét város színeiben ilyen fantasztikus eredményeket értek el.

– Az 50-54-es korcsoportban versenyzek, és rengeteg induló közül nekem sikerült elsőként áthaladnom a célon, aminek nagyon örültem – mondta Pászti Edit, aki 2:23:05-ös idővel nyerte a küzdelmet. –Magam felé elvárás is volt, hogy a lehető legjobban szerepeljek, de sose lehet tudni, hogy mit hoz az adott verseny. Úszni nem nagyon tudtam a felkészülés során, ez nehézség volt. Ennek ellenére úgy éreztem, hogy jó formában érkeztem meg Tatára, és szerencsére sikerült is hoznom időben és eredményben is azt, amit vártam magamtól. Nagyszerű élmény volt győzni! 

A Kecskeméti Első Sor versenyzője szintén várja már a következő, bajai megmérettetést, bár elárulta, a sprinttáv nem annyira az erőssége, mint a közép- vagy hosszútáv: – Nagyon szeretném tartani a formámat, remélem sikerül kihozni magamból a maximumot. Abból a szempontból könnyebb lesz a bajai verseny az előzőnél, hogy rövidebb lesz a táv, azonban pont emiatt nem lehet az erőt beosztani, hanem menni kell „ezerrel”. Én inkább a hosszabb távokat szeretem, talán azok fekszenek nekem jobban, de a sprinttávon is a jó eredményre törekszem – zárta gondolatait Pászti Edit. 

(Vizi Zalán | kesport.hu | fotók: Old Lake Man facebook)

Vélemény, hozzászólás?